Извинявам се затова, че съм некомпетентен, но имам желание и продължавам да чета и уча
Вата за по добър бас? Вярно ли е?
-
detronik
Вата за по добър бас? Вярно ли е?
Опитах се да попрочета нещичко за това, но единственото което разбрах е, че евентуално ватата би ми помогнала да избегна BOU ефекта, който се получава при възпроизвеждане на баса. Бях споделил за това че ползвам кит. говорители и благодаря за препоръките за ТВМ. Сега работя по въпроса, но ...
финансов запек...това е, та се мъча с китайците да подобря положението. Кутиите са от ПДЧ плоскости, отворени, с два вента. Смятани по данни за говорители с еднакви размери като моите/и само толкова/ (не се смейте
нямаше как, ще ги сменям) За сега обаче мисълта ми е дали мога да избегна ефекта, който започнах да чувствам при слушане/и после тестване със сигналгенератор/ - около 70 - 90 херца се усеща някаква странна вибрация , която сякаш ще разпори кутията, а и имам чувство че самия материал от който са изработени кутиите кънти в този честотен диапазон. Познат ми препоръча да облепя вътрешността на кутиите с дунапрен с дебелина не по-малка от 30 милиметра. Друг да натъпкам кутията с вата?????? Възможно ли е тяло с отворен обем да е пълно с вата? Нямам доверие и на двамата, та затова Ви моля да ми помогнете! Ако е възможно да избегна този гаден ефект за настоящия момент ще Ви бъда много благодарен!
Извинявам се затова, че съм некомпетентен, но имам желание и продължавам да чета и уча
-
boris_valkov
- има известен опит

- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Съгласен съм, че вероятно е резонанс на кутията. Най-добре ще помогне оребряването, а още по-добре след това да намажеш стените от вътре с "Боди", с което мажат шаситата на колите. Само, че няколко дена ще смърди и трябва да поседи някъде на проветриво място.
По въпроса за ватата-съвсем без вата няма да стане, но трябва да я закрепиш по стените. Иначе ще я издуха през бас-рефлексите. Може да ползваш вата на рула, дето я слагат по якетата от вътре-има я по магазините за дунапрени и шивашки материали- и да я залепиш или заковеш със скоби или кабърчета по стените. Най-добре на два слоя. Целта на тази вата не са най-ниските, а ниските среди, при които може да се получи резонанс и стояща вълна в кутията.
Напълването на цялата кутия с вата се прилага при затворен обем и там наистина се слага колкото събере. В този случай се получава ефект все едно, че кутията е с 1/3 по-голяма и се премахва бумтенето.
Не ти препоръчвам дунапрен, защото е много по-малко ефективен.
Успех
По въпроса за ватата-съвсем без вата няма да стане, но трябва да я закрепиш по стените. Иначе ще я издуха през бас-рефлексите. Може да ползваш вата на рула, дето я слагат по якетата от вътре-има я по магазините за дунапрени и шивашки материали- и да я залепиш или заковеш със скоби или кабърчета по стените. Най-добре на два слоя. Целта на тази вата не са най-ниските, а ниските среди, при които може да се получи резонанс и стояща вълна в кутията.
Напълването на цялата кутия с вата се прилага при затворен обем и там наистина се слага колкото събере. В този случай се получава ефект все едно, че кутията е с 1/3 по-голяма и се премахва бумтенето.
Не ти препоръчвам дунапрен, защото е много по-малко ефективен.
Успех
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: