rusnache написа:... успяхме да изгориме 2х12" Magnat Xtc300 и един MTX T 5512-04А. Всичките говорители бяха чисто нови. Магната е 250W RMS, а МТХ е 300W RMS. Усилвателя беше и все още е Thunder TCA-4085. Айде сега човека твърдящ, че са достатъчно силни за да разпардят всяко менте, да ми каже как изпардяха 3 говоритела които са с минимум 50W RMS мощност над максималната на усилвателя, при положение, че усилвателя е бил усилен на 70-75% и не е настройван на МАХ ниски.
Ако питането ти е към мен, ето отговора ми: Няма нищо чудно в изгарянето на споменатите от теб говорители, особено ако усилвателя е бил свързан в мост. ТСА-4085 е с номинална мощност 4х85 вата, свързан в мост ще извади над 2х250 реални вата (качеството на звука не коментирам). Говорителите трябва да са много истински за да издържат на тази мощност. Magnat и MTX не са не чак толкова сериозни марки, а ако са Made in China, тогава нямат нищо общо с оригинала. Иначе казано, мощността на китайските говорители е силно завишена и това е единствената причина да изгарят като пуканки. Съвсем отделен е въпроса, че на голяма част от "жълтите" говорители централната сърцевина е направена от арматурно желязо без дори да е минато на струг

При това положение силата на магнитното поле в процепа е не само неравномерна, но и недостатъчна. Като се има в предвид, че силата на магнитното поле в процепа е обратно пропорционална на квадрата от разстоянието между магнита и сърцевината на говорителя, вече става ясно защо китайските говорители са калпави. На всичко отгоре магнитите им са направени от некачествен материал, който дори не е намагнитен както трябва и това също има значение. При това положение усилвателите нямат вина за изгарянето на говорителите.