Привет!
С повторно извинение за закъснението публикувам параметрите на средночетсотния и високочестотния говорител на Tecnica 3100:
DC14TW
Реазонансна честота: 850 Hz
Импеданс @1kHz: 8.4 Ohm
DC26TW
Резонансна честота: 160 Hz
Импеданс @1kHz: 8.1 Ohm
Параметрите на Vifa MG22W0-09-08 са на :
http://www.tymphany.com/prodvifa.php
Реално измерените Thiele-Small параметри на Vifa MG22W0-09-08 са:
Fs=24Hz Qms=1.727 Qes=0.303 Qts=0.258 Vas=105Ltr Xmax=6.5mm Sd=240cm2
За въпросния бас инверторът се получава с дължина 104mm при същия диаметър (68mm), което налага удължаване на съществуващия.
Това може да стане най-лесно с снаждането и с PVC тръба, която се нагрява и се нахлузва на съществуващия инвертор. След изстиването се изважда и се залепва с някакво
хубаво лепило (C400 е ОК), след което се отрязва на нужната дължина.
С този инвертор се получават 44 Hz@-3dB, 35Hz @ -6dB
За да се монтира басовият говорител, ще се наложи отворът и вкопаването да се разширятс оберфреза. Проблемът е, че при съществуващ отвор няма къде да се забие център,
около който ще се върти фрезата.
Решението е следното: От задната страна на отвора с C200 се залепва парче шпертплат. Внимание! Трябва да се сложи съвсем малко лепило и на малка площ, само колкото
да издържи фрезата, защото след фрезоването дъсчицата трябва да се отстрани. Това става най-лесно с длето и леко почукване.
Горещо препоръчвам кутията да се укрепи отвътре с П-образни ребра, чиито размери е най-добре да се вземат по вътрешния размер на конкретната кутия. Те трябва да
прилягат много плътно по стените, което прави задачата доста трудна, но полученият резултат многократно ще възнагради усилията.
Ето я и схемата на филтъра:
Честотите на срез са 480Hz/6200Hz.
Чудесната равномерност на DC26TW и невероятно живия му звук, дължащ се на полислюдената мембрана, ме подтикнаха да разширя работния му диапазон и в двете посоки
и резултатът е поразителен!
Индуктивностите L1 и L2 са с желязна сърцевина 4.5cm2. Разбира се, по-добре е да се използват въздушни, но за да имаме малки загуби, те трябва да се навият с много дебел
проводник и излизат около 2.5 kg мед едната, т.е. 10 kg за целия филтър, което ми се видя множко.
Той и без това изглежда като малка подстанция:
Кондензаторите C1 и C2 МБГО допълнени с MKP (снимката не е от последната версия на филтъра). Останалите са МКР.
Резисторите R1 и R2 се монтират директно на пищялката с цел донастройка на високите (всеки си има собствен вкус). Лично не мен повече ми хареса да ги затихна още
(R1=6.3 Ohm, R2=12 Ohm).
Пищялките отзад са уплътнени с болкит (такова имаше на времето).

Той трябва да се изстърже внимателно, защото разрушава пластмасата и вместо него да се
постави някакъв хубав уплътнител.
При доработката аз смених и цялото вътрешно окабеляване. Изборът на кабели е въпрос на вкус и финансови възможности, важното е квадратурата да не е под 2.5mm2
Не ми остава нищо друго, освен да пожелая успех!
За всякакви въпроси - просто пишете!