Мнение за ТЛ проект

Съобщение
Автор
Stilian Andonov

Мнение за ТЛ проект

#1 Мнение от Stilian Andonov »

Здравейте,
Имам следния проблем: тъй като стаята ми за музика е много малка (4мХ4м) и освен това има разни мебели, имам нужда от избор на проект за тонколони. Принципно се заглеждам в проекта TOPAS на VISATON
http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege ... index.html , но лошото там е цената :wink: . Та въпроса ми е - дали си струва да се прави и имате ли идея за нещо друго подходящо за тази стая.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Мнение за ТЛ проект

#2 Мнение от Nanko Rusev »

Най-добре пробвай с проект, който да можеш да чуеш предварително ...

Няма да е зле да дадеш малко повече информация "за какво ще ползваш колоните" освен размерите на стаята :)

Stilian Andonov

#3 Мнение от Stilian Andonov »

Nanko Rusev написа:Най-добре пробвай с проект, който да можеш да чуеш предварително ...

Няма да е зле да дадеш малко повече информация "за какво ще ползваш колоните" освен размерите на стаята :)
Ще ползвам колоните за да местят въздуха в стаята по определен неравномерен начин :D
В страни от шегата. Нямам ограничения в музикалните интереси, но предпочитам, ако става дума за качество на звука, акцентът да е върху джаз и класическа музика, при такова ниво на звука, че гласовете да звучат като че се пее в стаята :wink: . Judas и Whitesnake звучат приемливо и на "гетобластер".
Иначе за предварителното чуване - звука зависи изключително и от помещението в което се слуша.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Nanko Rusev »

sken написа:
Nanko Rusev написа:Най-добре пробвай с проект, който да можеш да чуеш предварително ...

Ще ползвам колоните за да местят въздуха в стаята по определен неравномерен начин :D
В страни от шегата. Нямам ограничения в музикалните интереси, но предпочитам, ако става дума за качество на звука, акцентът да е върху джаз и класическа музика, при такова ниво на звука, че гласовете да звучат като че се пее в стаята :wink: . Judas и Whitesnake звучат приемливо и на "гетобластер".
Иначе за предварителното чуване - звука зависи изключително и от помещението в което се слуша.
Абсолютно си прав, но аз съм на мнението че е по-добре да ги чуя в друго помещение (че и различни останали компоненти) отколкото да не ги чуя :)

Е, повечето ми неща до сега на сляпо (или глухо) са правени :) но по-добре да се чуе, за да няма разочарования ..

Към какъв ценови диапазон си се насочил за говорители + евентуално филтри?

Поздрави.

Stilian Andonov

#5 Мнение от Stilian Andonov »

Ще ми се да се вместя в 800-1000 лева.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#6 Мнение от Simonov »

Principle of Housing - Transmissionline / Bassreflex :toimonster:

Ориентирай се към изпитан проект, щом си решил да си го правиш сам ;)
Изображение

Stilian Andonov

#7 Мнение от Stilian Andonov »

Simonov написа:Principle of Housing - Transmissionline / Bassreflex :toimonster:

Ориентирай се към изпитан проект, щом си решил да си го правиш сам ;)
Ами направих може би най-изпитания "Среден ТЛ проект" и резултата беше изключително добър за инвестицията, но звученето му при 4Х4м нямаше ама абсолютно нищо общо с това при 35 квадрата стая. А до колкото рових във форума, не видях някой конкретно да е правил нещо по-добро от "средния" за малки помещения. Спрях се на Визатона, тъй като в описанието на проекта е казано - малки помещения и ниско ниво на усилване. То за това поствам тук, ако има някой изпитан проект, дето отговаря на тия изисквания, се мятам директно на него.

--- edit
С хорни не смея да се захващам още :oops: че ще остана без пръсти :D

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Nanko Rusev »

Определено не е най-доброто, но аз бих се замислил за BIB с 108сигма или за нещо с 168сигма.

Цената на драйвърите и в двата случая се вписва в бюджета ти.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Stefan Stefanov »

Не се ли замисляш да си подобриш акустично стаята?
Питай Сашо Ташов какъв е ефекта.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#10 Мнение от Simonov »

И аз това щях да предложа ;) Добра идея е да се пробват колоните в различни малки помещения, за да се види дали има големи разлики.
Изображение

Krasi Yonchev

#11 Мнение от Krasi Yonchev »

sken написа:...стаята ми за музика е много малка (4мХ4м)...
Не само се категоризира като малка, но се окачествява и с лоша модална дистрибуция. Това от своя страна превръща първата стъпка (разположението на ОТ и слушателското място) в изключително трудно и важно действие за добър акустичен оптимум.
sken написа:имате ли идея за нещо друго подходящо за тази стая.
Stefan Stefanov написа:Не се ли замисляш да си подобриш акустично стаята?
everything but acoustic....

Stilian Andonov

#12 Мнение от Stilian Andonov »

Krasi Yonchev написа:
sken написа:...стаята ми за музика е много малка (4мХ4м)...
Не само се категоризира като малка, но се окачествява и с лоша модална дистрибуция. Това от своя страна превръща първата стъпка (разположението на ОТ и слушателското място) в изключително трудно и важно действие за добър акустичен оптимум.
sken написа:имате ли идея за нещо друго подходящо за тази стая.
Stefan Stefanov написа:Не се ли замисляш да си подобриш акустично стаята?
everything but acoustic....
Ясна е работата! Мерси!

Поради факта че пространството за разпространение на звуковите вълни е с неправилна и много ограничена геометрия и същевременно материята за отражение на гореупоменатите вълни е разнородна (едно към гьоторе) конкретната тема до голяма степен губи свойта релевантност. Т.е. захващам се с проекта на Г-н Пертов за хорните с FR10, пък ако ми харесат, ще ги почерпя и с фостекси :) .

Благодаря на всички и respect!

Аватар
Dgd
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Dgd »

:D Братче, и хорни няма да помогнат! Имам доста добри хорни и доста гадно /макар и голямо/ помещение....Резултатът е само "приемлив" и далеч не разкрива красотата на звука от хорните....

Stilian Andonov

#14 Мнение от Stilian Andonov »

Dgd написа::D Братче, и хорни няма да помогнат! Имам доста добри хорни и доста гадно /макар и голямо/ помещение....Резултатът е само "приемлив" и далеч не разкрива красотата на звука от хорните....
:D Знам че е така. Но все пак трябва да се върви напред (и нагоре). А и има май такъв момент, че като се наслушаме на колоните си, ни засърбяват ръцете да пробваме нещо ново и по възможност по-добро. а хорните ще ги слушаме както трябва, като дай боже един ден се сдобиеме с къща по наш проект :wink:
Взимам ролетката и отивам да издевателствам над юнаците от "Бриколаж" :D :D :D

Аватар
Dgd
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Dgd »

ПРАВ СИ 100%! Действай! От опит знам, че срещу хорните има поне една точка, която те кара да си щастлив безпричинно. Все пак, когато ти омръзне да я търсиш всеки път, обади се на Краси Йончев да ти "удължи" стаята акустично, щото единственото по- лошо от квадратната стая е кубична стая :)

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”