Звучене на ОУ?

Съобщение
Автор
D.Kolev

#16 Мнение от D.Kolev »

velinski написа:ïàñèâíî ïðåîáðàçóâàíå
ïîëó÷àâà ëè ñå äîáðå òàêà.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от velinski »

В смисъл?

D.Kolev

#18 Мнение от D.Kolev »

â ñìèñúë , ÷å äàêà ñè èñêà íèñêî âõîäíî íà ñëåäâàùîòî ñòúïàëî, íàìàëÿâàìå ðåçèñòîðà îïèòíî äîêàòî ñå ñðàáîòè îïòèìàëíî ñ äàêà ñàìî÷å ïî çàêîíà íà îìà èçõîäíîòî íèâî å ìíîãî íèñêî è áóôåðà ùå òðÿáâà äà èìà ïî-ãîëÿìî óñèëâàíå.
îñâåí òîâà çíàì ÷å äàêà ìîæå äà ñå ïîáúðêà è äà ïðàâè ãðåøíè ñòúïêè.
èëè êàêâîòî è äà å - âñå ïî-äîáðå îò ÎÓ

Evgenibgr

RE

#19 Мнение от Evgenibgr »

ЦД-то е ADVANCE ACOUSTIC 203
http://www.advance-acoustic.com/en-product.php?id=9
http://www.advance-acoustic.com/images/ ... de-203.jpg
Междо другото ОУ-тата са на цокли, така че пробите не са ми проблем.
Новата версия на 203 II е без първите 2 двоики ОУ-та, явно той е "моднат" заводски.
оригиналните ОУ-та са TL072 и JRC5532, които съм сменил с ВВ_ОРА2134.
Сега на изхода съм сложил LF357, и високите станаха повече, за сметка на баса и малко на детайла в средите
DAC-a е AD1853

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от velinski »

Да усилването теоретично е по-ниско, защото конвертиране с ОУ допълнително усилва сигнала. За стойността на резистора - определя се опитно. В моя ЦАП с PCM58 е около 33к, но аз ползвам повишаващ изходен траф и I/V резистора ми е на вторичната. В предишния ми ЦАП с TDA1545 беше 2,2к за максимално високо ниво на сигнала. За грешките на дака - не съм толкова навътре в цифровата техника, но точно вчера размишлявахме с Иво/Kruger по въпроса и можеш да го питаш него - има теория по въпроса, че по големите стойности над 7 ома почват да ти ядат от разрешаващата способност на ЦАП-а... аз съм на друго мнение от личен опит, но на теория звучи правдиво... при мен стойности под 20к почват да ядат от ниските честоти и пада нивото на изходния сигнал... при 7 ома ще имам срез от 1000 херца надолу и почти нулево преобразуване на напрежение и няма да ми дреме особено за липсващите битове... Както казах не ми е ясен механизма с битовете, само ми е ясно, че пасивното преобразуване свири с пъти по-добре от ОУ, независимо дали ползваш схема със или без предискретизация/цифров филтър :)

Също така не трябва да се прави компромис с качеството на резистора - реално върху него се образува звука на плейъра. Гарантирам, че I/V конвертиране с ОУ свири по-добре от пасивно с незнаен резистор за 2 стинки бройката :)

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от Fenkiller »

velinski написа:....Също така не трябва да се прави компромис с качеството на резистора - реално върху него се образува звука на плейъра. Гарантирам, че I/V конвертиране с ОУ свири по-добре от пасивно с незнаен резистор за 2 стинки бройката :)
И аз се подписвам под горното!!!
:wink:
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Аватар
popaj
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#22 Мнение от popaj »

Уважаеми приятели пишем от Цариброд в Сърбия. Нужни са ми 2 броя OPA2134 но наистина не знам каде да ги търсим. Цариброд е малко местенце до границата както знаете. Може ли некой да ми помогне как да прибавим операционите.
С уважение
Драголюб Пейчев

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#23 Мнение от Fenkiller »

popaj написа:Уважаеми приятели пишем от Цариброд в Сърбия. Нужни са ми 2 броя OPA2134 но наистина не знам каде да ги търсим. Цариброд е малко местенце до границата както знаете. Може ли некой да ми помогне как да прибавим операционите.
С уважение
Драголюб Пейчев
Ако имаш път към Варна обади се! Имам ги в наличност ама и аз не знам как да ти ги пратя?!?!?!?
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Аватар
popaj
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#24 Мнение от popaj »

E сега излиза проблем. Аз се преди три седмици върнах от Ахтопол кадето бех на море и минавал сам през Варна, но сега ми е далече. Аko имаш доверие и ако искаш, може да ми ги пратиш по поща на адрес
Драголюб Пејчев
Балканска 40
18320 Димитровград
Сърбия

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”