Hi-End и QUAD 405-2

Съобщение
Автор
Аватар
kiak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от kiak »

Спора за който споменава irfp150n е между него и мен :) аз твърдя, че така наречения Hi-End клас се определя до голяма степен от доста субективни фактори. irfp150n е доста навътре с електрониката и е подпалил не едно и две транзисторни стъпала, дори в момента разработва някакав хибриден, така, че по някои от критериите (да е DIY и да е направен със всичките възможни модове и в него да са вложени много труд и любов са в сила ) но неговото твърдение базиращо се на информация прочетена някъде из мрежата е, че след като QUAD 405 в някакав си вариант е ползвано в звукозаписни студия като мониторен усилвател е достатъчно качествен за да се причисли към този клас, защтото, цитирам го него, "ако ако качеството на първоизточника не е Hi-End и крайния резултат като звук няма да е такъв" (цитата не е 1:1 точен :wink:
"Да.... не е важно, че някой глух е писал музика...
ЖАЛКОТО е, че Азис е по-известен от него в БГ..."

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Stefan Stefanov »

Едно определение, което ми хареса е:
Hi End е тази техника, която не се забелязва докато свири.
Колкото по-незабележима е, толкова е по-добра.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Daniel Petrov »

brat написа: Ами нека някой от майсторите тука да си признае, че системата, която си е направил сам не е хайенд.
:D :D
Аз правя ординарни усилватели,не Хай Енд :-)
Може и да правя пюър Ей с по 1 фарад фитриращи вериги,но това не значи,че е хай-енд :-)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Да си представим следното:
А/-
Малка сцена, музиканти на сцената - ударни, струнни, духови и вокал/и. Музиката се възприема от само 2 микрофона и се подава към звукозаписващото устройство.
Б/-
Пак сцена, и музиканти ;) ... микрофон/и при ударните, микрофон при баса, микрофон 'лепнат' на скасофона, вокала държи микрофон, и т.н. ...

И кога, питам аз, ще се усети кой къде е, и какво е живото присъствие ;) ?! ... И какво точно ще усетим/чуем в тези два случая? 'Живо' присъствие или представата на sound engineer-a за живо присъствие ;)...
Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от Bojo »

Зависи от "майстора"(тонрежисьора) и "майсторлъка" му, както и от другия "майстор" - изпълнителя , Прогресор. При Флойд никога не е имало малка сцена с два микрофона, а присъствието в албумите им е невероятно. От друга страна имам страхотно записани/режисирани акустични (с два микрофона) дискове с вяли и слаби - аз им казвам "мъртви изпълнения", изпълнители и оркестри. Има доста такива и на Чешки рекърдс - стават само за тестване на апаратура, но не и да се наслаждаваш на музиката.

Аватар
kiak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от kiak »

Bojo написа:Зависи от "майстора"(тонрежисьора) и "майсторлъка" му, както и от другия "майстор" - изпълнителя , Прогресор. При Флойд никога не е имало малка сцена с два микрофона, а присъствието в албумите им е невероятно. От друга страна имам страхотно записани/режисирани акустични (с два микрофона) дискове с вяли и слаби - аз им казвам "мъртви изпълнения", изпълнители и оркестри. Има доста такива и на Чешки рекърдс - стават само за тестване на апаратура, но не и да се наслаждаваш на музиката.
Това значи ли, че след като усилвателя е ползван в студия не е критерий за определянето му като Хай-енд?
"Да.... не е важно, че някой глух е писал музика...
ЖАЛКОТО е, че Азис е по-известен от него в БГ..."

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Божо, ти не ми разправяй за майсторлъка на г-н Парсън и сие - тук иде реч за съвсем друго - че НЯМА НАЧИН да установиш РЕАЛНО кой къде е бил на сцената когато микрофона е закачен на инструмента ! Така че, за ЖИВО присъствие не може и да става дума в прекия смисъл на думата. Останалото е бла-бла на продавачите на скъпа техника. И изобщо, когато се говори за HI END, усилвателите са една от последните /но, същевременно, най-лесни за любителска изработка/ брънки във веригата. Без HI END озв.тела /тонколони/ и HI END източник /грамофон, магнетофон, дек, CD/ не може и да става дума за HI END звук. Да, знам, че най-слабото звено определя общата 'сила', но при аудиотехниката, както всеки знае, това са озв.тела.
Изображение

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Teodor Gugulanoff »

@ irfp150n - И как така си извади този грешен извод - че не се знае какво е hi-end ?? Какво искаш - числено дефиниране, както hi-fi в DIN 45.. ?! Какво не ти харесва в това, написано по-горе от Божо: "...За мен Hi End e философска концепция, започваща от музиката, минаваща през физични процеси, технологии.."? В професионално студио не съм влизал - нека другите да кажат.
Изображение

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от Dimitar Atanasov »

Според мен Hi-End е много далеч от студиината техника, поне като концепция, или поне аз така си го представям. Също не съм влизал в студио, обацхе на снимки сум вижда. Никъде не съм видял хорни (например като рези на alnico), или Aleph X на Загорка (без да се обиждат другите които не сум споменал).

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Куад 405

#26 Мнение от Kiril Kirilov »

Куад 405 е битов, домашен усилвател, взет на въоръжение през 70-те години на миналия век в много студия. Не е проектиран обаче за Хай-Енд. Причините да се въоръжат с него не са ми известни, имал съм, много го харесвам как звучи. Но спекулациите с факта, че е проектиран за студио или че е хай-енд, не са верни...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Daniel Petrov »

405 марк 2 с ЕСЛ63 е бил класиран 3 години подред в челната тройка,но това е било преди повече от 20 години.
Поради тоя факт битов усилвател,струващ 200 паунда е бил приет за мониторен в някои студия.
В някои,не във всички :-)
Аз съм имал оригинален такъв,100% си е битов,няма нищо сериозно в него,всичко е от схемно решение.Даже захранващите кабели са тънки като телефонна жица.
Трафа е залят,около 350ВА,кондензаторите са 10000/63.
Едно захранване за двата канала.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

D.Kolev

#28 Мнение от D.Kolev »

ìèñëÿ ÷å ñòóäèéíèÿ óñèëâàòåë íå âëèÿå ïðÿêî âúðõó çâóêà íà çàïèñà (ñúùî êàêòî è ñòóäèéíèòå òîíêîëîíè) , à êîñòâåíî â/ó âúçïðèÿòèåòî íà òîíðåæèñüîðà êîéòî ðåøàâà êúäå äà ïèïíå .

à çà hi-end-a ñìå ñè ãîâîðèëè ìíîãî :wink:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

:]

#29 Мнение от Ivan Rachev »

irfp150n написа:От всичко което прочетох до тук е,че и вие не энаете какво е hi-end.Сега е мой ред да обобща;hi-fi е техника с качества блиэки до студийните;hi-end е техника почти едноэначна със студийната.Quad 405 е бил един от най добрите студийни усилватели преэ 80 те и началото на 90 те години.Голяма част от виниловите плочи и CD които слушате на вашите лампи са миксирани и прослушвани точно с модел 405.От тук иэвода-няма по-дора техника от студийната и всички трябва да се стремим към нея........... но не можем да я достигнем......СЪЖАЛЯВАМ
:mrgreen: IRFP150N na kolko godini si ?i za6to ne si na u4ili6te ne znam da ima vakanciq po tova vreme :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Stefan Stefanov »

[quote:f512eabb7a="irfp150n"]От всичко което прочетох до тук е,че и вие не энаете какво е hi-end.Сега е мой ред да обобща;hi-fi е техника с качества блиэки до студийните;hi-end е техника почти едноэначна със студийната.Quad 405 е бил един от най добрите студийни усилватели преэ 80 те и началото на 90 те години.Голяма част от виниловите плочи и CD които слушате на вашите лампи са миксирани и прослушвани точно с модел 405.От тук иэвода-няма по-дора техника от студийната и всички трябва да се стремим към нея........... но не можем да я достигнем......СЪЖАЛЯВАМ[/quote:f512eabb7a]

[b:f512eabb7a]Ето какво е Hi-End[/b:f512eabb7a]
(както виждаш, няма нищо общо със студийната техника, както и с прословутия Quad):

[img:f512eabb7a]http://bgaudio.org/images/upload/hi-end.jpg[/img:f512eabb7a]

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”