8xEl84 2x20w

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Stefan Stefanov »

Пусни още веднъж схемата и ще получиш БАН!

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#5 Мнение от Simonov »

Само си преоразмери снимките, че е много неудобно да се гледат тези ...
Изображение

D.Kolev

#6 Мнение от D.Kolev »

îùå â çàõðàíâàíåòî èìà ñåðüîçíè íåäîìèñëèöè ïî ñòîéíîñòèòå. íàäîëó íå ìè ñå ãëåäà. êàê ðåøè äà èçáåðåø òàêèâà ñòîéíîñòè äàãîåâà

gogo
отстранен

#8 Мнение от gogo »

Защо всеки начинаещ с лампите се хваща за големите мощности?
Направих едни бързи симулации със SE Amp CAD за показания режим на ЕЛ84 (4 броя в паралел) и какви са резултатите:
Първо, 20 вата (че и повече) се изкарват "от воле", ама при 66% втори хармоник и 12% трети (това разбира се е без наличие на обратна връзка)...Як дисторшън за китара ще стане... Ама и на входната ламба ще и се утели вола, ама това е друг проблем...Второ - наличие на обща обратна връзка, със всичките последствия от това...Явно ще гасим тези бесни хармоници, ами нема как - ние дисторшън ли ша праим или лампов еднотактен усилвател, т.е. да бест?!?!? Трето - паралелно свързани изходни лампи...Представи си какво става, ако един футболист рита топката и ако четирима едновременно правят това - дали топката ще отиде в правилната посока? Има и още, ама не ми се пише...Що не се ориентираш или към някоя по-човешка от гледна точка на изходна мощност схема? Или не пробваш двутакт? В този форум има публикувани сума ти схеми и статии - и за еднотактни, и за двутактни?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

gogo написа:Представи си какво става, ако един футболист рита топката и ако четирима едновременно правят това - дали топката ще отиде в правилната посока?
Много удачно сравнение!
Паралелните лампи изглеждат еднакви само на картинка!

Във всички случаи не препоръчвам схеми като тази за пръв проект.
Не е важно ще извади ли 20W или не. Ватовете можеш да ги извадиш и с една интегрална схема TDA за 2-3 лева.
Важно е как ще свири. За да свири добре, насоките са
- намаляване и въобще избягване на обратна връзка
- насочване към еднотактна схема
- използване на триодно свързване или направо триоди за крайни лампи
- използване на лампи с директно отопление
- използване на кенотронно изправяне
Разбира се, всичко това с използването на качествени компоненти от които най-важни са изходните трансформатори, преходните кондензатори и ... всичко, за което можеш да се сетиш.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Maglata написа:Видях го ими харесаха коментарите по него.Просто имам такъв траф и искам да видя какво може да се направи с него и дали е подходящ за някакво лампово стапало
Това е малко като вица за човека, който намерил едно копче и започнал да търси към него да си зашие палто.
Силовият трансформатор не е проблем - можеш да си го поръчаш или да използваш силов трансформатор от стара лампова апаратура - почти всички имат високо напрежение (ако ще използваш полупроводников изправител ти стигат 1 X 250V, разбира се, ако е подходящо за кенотронен изправител ще е още по-добре ) и отопление 6.3V.
Това, с което трябва да започнеш, са изходните трансформатори.

D.Kolev

#12 Мнение от D.Kolev »

îôô

ñðåùàë ñúì ìíåíèÿ ÷å íÿêîëêî åë84 â ïàðàëåë íàäñâèðâàò 300B WE è íà çâóê è íà ìîùíîñò :smt031

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Rumen Suvandjiev »

D.Kolev написа:офф
срещал съм мнения че няколко ел84 в паралел надсвирват 300B WE и на звук и на мощност :smt031
Аз съм чел абсолютно същите мнения за какви ли не други лампи.
Това е най-лесният начин да похвалиш усилвателя си.
Истината е, че много малко лампи могат въобще да се сравняват с 300B. Отделно от това има много модели и производители на 300B, като WE вече не е върхът на сладоледа.
Ако някой напише подобно твърдение за 211, ГМ-70, ГК-71, 845 бих могъл да го приема, защото тези лампи наистина имат по-голям потенциал.
Класификацията на 6С19П като "половинката от 300B", което съм срещал в руските форуми, издава единствено пълната липса на отправна точка на въпросния човек, не само в техническо отношение, но и като чист слушател. 6C19П свири чудесно, но звукът и дори не напомня този на 300B, така, че няма как да се направи сравнение.
Могат да се сравняват само подобни неща.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Ivan Rachev »

Milen_Haskovo написа:И както казаха - да намериш 4 лампи с приблизително равни параметри е абсурд...
.....:lol: 6н3п-ев , 6п14п-ев от една година имат разлика под 3%, Гу-50 още по-еднакви....и запомни че лампи се подбират главно по звучене , не по параметри . Ел 84 свири най-добре при 400волта (за мен) :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Anonymous

#15 Мнение от Anonymous »

Това не го бях чувал, ама всичко що съм изчел от руснаците е че 2 напълно еднакви е много трудно да се намерят.

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”