евтин и прост усилвател
-
bojidar111
- чете и пита

- Обратна връзка:
евтин и прост усилвател
здравеите интересува ме някоя схем на усилвател около 50 до 100вато не държа на качество защото е за един приятел които въобще не разбира а само го ръби.да е за двуполярно да кажем 2 по 30 валта и защита от късо на изхода. за предпочитане транзисторен да кажем с 2N3055 да е по простичък и ако има плако направо сте злато върхъ ще е.предварително благодара. а ида е по тънка лаисна
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
bojidar111
- чете и пита

- Обратна връзка:
-
lazzar
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
С линийка може би ...Demon написа:Малко не ми се верва....lazzar написа:ima 100 w hi fi na hobikit mnooo dobro s malko forsaj na obratnata vrazka na oy stava lud
ta s 2n3055 e 2x30 volta idealen 0.003% nelineini
Как ги игзмери тези нелинейни??
Лаззаре какво имаш пред вид под форсаж на обратната връзка на ОУ ???
-
bojidar111
- чете и пита

- Обратна връзка:
много е интересно е да му видя схемата натоя усилвател ето и имеила ми bojidar111@abv.bg а има ли платка и някакви данни за него а за този от добрикит го знам идеално един такъв съм му сменял нат 6 пъти краините транзистори гърмят много лесно затова отпада като иде.
-
lazzar
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Наче ... пич земи прочети малко какво е операционен усилвател и какъв му е коефициента на усилване без обратна връзка ... какви са му входовете и как влияе отрицателнатаобратна връзка и т.н. .... 
Щото вдигайки коефициента на усилване на делителя от изхода на цялото стъпало към инвертиращия вход на операционния , просто правиш обратната връзка по плитка (тя пак си е достатъчно дълбка де) и така вдигаш предавателния коефициент на амп-а и го правиш по чувствителен. Принципно намаляването на дълбочината на обратната връзка води до нарастване на нелинейността на схемата.
Що се отнася до това защо схемата свири вяно , може да обърнеш и малко внимание на едни 4 елемента там , които ти осигурряват една компенсация най вече на бавенето на крайните транзистори , което всъщност пречи на отрицателната обратна връзка да си свърши работата за високите честоти , щото сигнала за сравнение е пристигнал леко дефазиран на входа (-) входа на операционния.
Поздрави !
Щото вдигайки коефициента на усилване на делителя от изхода на цялото стъпало към инвертиращия вход на операционния , просто правиш обратната връзка по плитка (тя пак си е достатъчно дълбка де) и така вдигаш предавателния коефициент на амп-а и го правиш по чувствителен. Принципно намаляването на дълбочината на обратната връзка води до нарастване на нелинейността на схемата.
Що се отнася до това защо схемата свири вяно , може да обърнеш и малко внимание на едни 4 елемента там , които ти осигурряват една компенсация най вече на бавенето на крайните транзистори , което всъщност пречи на отрицателната обратна връзка да си свърши работата за високите честоти , щото сигнала за сравнение е пристигнал леко дефазиран на входа (-) входа на операционния.
Поздрави !
-
RazoR
Ако говориш за Symmetrical Amplifier (400W @ 4Ohm) имам PCB за него. (Всъщност имам и налепена и "оживена" платка без крайните). Има един кофти недостатък - крайните трябва да са мачнати иначе не можед а търсиш мощност от него. Лично аз вместо да пазарувам голям брой IRFxxxxх, зада мога да ги мачна, реших да зглобя А+В-то на Уидоу. И съм много доволен от резулататаslartibartfast написа:Без да разбирам особено мога да предложа един модел на Anthony Holton, ...
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: