За температурата

Съобщение
Автор
Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Svetlin Iliev »

Измери температурата на радиаторите. При транзисторни усилватели работещи в клас А около 85-90% от захранването се отдава върху радиатора под формата на топлина . Но все пак 100 градуса си е множко, това значи че при кристала е поне 130 градуса. Измери си го с термометър все пак.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Goro »

Измери температурата на корпуса на транзисторите (може и с китайски мултицет) и добави произведението на мощността по термичното съпротивление. Ако получената температура е по-голяма от допустимата, увеличи радиатора, така че да имаш запас, дори когато околната температура е 40 гр. Не разчитай на това, че KD503 е "железен". В кл. "А", разсейваната температура е максимална при липса на сигнал и намалява при максимална мощност, за разлика от кл. "Б", където е обратно.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Rumen Suvandjiev »

За да не може да се пипне, радиаторът трябва да е нагрят над 60 градуса. Преди всичко трябва да измериш дори приблизително температурата. Ако става дума за 60-70 градуса, проблем няма.

Riptor

#10 Мнение от Riptor »

Georgi написа:Аз бих сложил вентилатор :wink:
Ако може да стане само с радиатори е по-добре. Може и да добавиш някоя перка да се включва само над определена температура..стига да имаш време за занимавка. :wink:

Аватар
Lozanov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Lozanov »

CDPSPSOV,
На мен поне понятията усилвател в клас А и вентилатор не ми се връзват. Смятам че Goro даде верният съвет - увеличи радиатора.

Аватар
Rusin Atanasov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Rusin Atanasov »

Не само увеличената площ на радиатора е необходима, а и правилното циркулиране на въздуха в самия усилвател. Ако радиаторите са ти вътре е добре да има възможност да "увличат" студения поток и той вече затоплен свободно да преминава на горе и така цикъла се повтаря. Ребрата на радиаторите трябва да са вертикални. При някой компютърни платки радиаторите са с напречни срезове на охлаждащите ребра, което леко завихря потока и подобрява охлаждането. ако имаш възможност изнеси радиаторите вън от кутията, като за по голяма безопасност е добре да не са под напрежение.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Ivan Rachev »

ANKE написа:. Аз на компа съм си "изтърбушил" всички вентилатори !
... :lol: и този на захранването ли , я дай една снимка ?
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”