Малки хорни с SPH-30X/8
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ей на това му викам неоспоримо доказателство...oceanman написа:Напълно съм съгласен със Стефан. Лично аз напоследък работя сериозно върху аеродинамиката. Ако не беше така саксофоните и тромпетите щяха да са с ръбове,че дори и тубите,нали?![]()
![]()
А иначе финишинга е чудесен и сигурен съм и по същия начин свирят. да си го слушаш със здраве
По тази логика кой инструмент е ТЛ. Освен това има една съществена разлика мвжду тромпета и хорната и тя е, че при тромпета има постоянен източник на въздух, който трябва някъде да отиде все пак, докато при хорната очевидно не е така.
Интересно би било да се експериментите: Да се сложи един конец или перце на устата на хорната и да се види колко и как трепти.
Ако някой е правил такъв експеримент нека да каже, това много ще улесни спора.
- Borislav Stankov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Едва ли може да се нарече чак спор. Според мене е споделяне на впечатления и разсъждения по-скоро.
Това с перцето или конеца още довечера ще го пробвам.
Това с перцето или конеца още довечера ще го пробвам.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

CHE
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
[quote:bc7fc2102a]
Интересно би било да се експериментите: Да се сложи един конец или перце на устата на хорната и да се види колко и как трепти.
Ако някой е правил такъв експеримент нека да каже, това много ще улесни спора.[/quote:bc7fc2102a]
Да, наистина би било интересно, но ще трябват прозрачни хорни.
Ако някой е правил такъв експеримент нека да каже, това много ще улесни спора.[/quote:bc7fc2102a]
Да, наистина би било интересно, но ще трябват прозрачни хорни.
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
D.Kolev
- Borislav Stankov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Защо да не си залужава, щом е зададен въпрос и има различни мнения значи си заслужава. Плюс това от такъв експеримент може да изскочи нещо друго, което да бъде интригуващо.D.Kolev написа:нали съгласуваме акустически, следователно не би трябвало да има въздушен поток. заради няколко тървания с раш пилата , заслужава ли си мисловната дейност![]()
ПП
разбира се че такъв няма и по хода на мембраната
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE

CHE
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
D.Kolev
òîâà å ìîæåáè äðóãàòà ñòðàíà íà ìîíåòàòà, íÿìà âúçäóøåí ïîòîê /êàêòî ïðè áàñðåôëåêñ-òàì èìà ñâèñòåíå â ñëó÷àÿ îò ïîðòà/ íî çâóêîâàòà âúëíà ìîæå äà ïîëó÷è íåïðèÿòíè ðåçîíàíñè ïðè ñáëúñàêà ñ îñòúð ðúá. ïîíå òàêà ñè ìèñëÿ àç , çàòîâà - ðàø ïèëàòà è õðàñ-õðàñStefan Stefanov написа:Ñëåäâàùèÿò ìè âúïðîñ òîãàâà å:
Îáÿñíåòå êàêâî ñòàâà ñ âúçäóõà â êîìïðåñèîííàòà êàìåðà è â ãúðëîòî, êîãàòî ìåìáðàíàòà ñå äâèæè, äîðè è ñ 1 ìì õîä (ïðè ñïîìåíàòèòå âå÷å îò ìåí óñëîâèÿ). Òðåïòè ëè, êîëêî è êúäå?
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
D.Kolev правилно ме е разбрал, като че ли...
Моето предсказание за изхода от такъв експеримент е следното:
Ако хорната е проектирана правилно, Това в известна степен зависи от контура, защото никъде не е казано че експонентата например е най-добрия контур. Още повече че в природата такова нещо не се среща. По скоро трактиса, но това са подробности.
Конеца няма да мърда за всички честооти в които работи хорната. За честоти по-ниски от най-ниската за хорната ще мърда. За честоти по-високи от най-восоката за хорната (където действа камерата) поток също не би трябвало да има.
Наистина, при проектирането на хорната и (най вече при изработката), трябва да се вземе предвид, че високоговорителя ще излъчи честоти които са по-ниски от тези на хорната, тогава те ще си минават през нея безпрепятствено и ще има "вятър". В този смисъл заобляне на ръбовете е задължително.
Друг е въпроса колко често се случват такива честоти, и какъв е хода на говорителя за тях.
Моето лично мнение е, че при големи хорни (с голям говорител с голям ход) заоблянето има смисъл и би довело до чуваем резултат. Точно при тези обаче много се съмнявам да промени звука по някакъв начин. И още едно нещо. Заоблянето винаги трябва да се разглежда относително на контура. На много шиток контур и да има ъгъл няма да окаже влияние. Когато е тясно обаче, понятието ъгъл е много "остро".
Но глобално погледнато си мисля, че наличието на турболенция в тръбата е нещо хубаво. Турболенцията е фрактал
.
Моето предсказание за изхода от такъв експеримент е следното:
Ако хорната е проектирана правилно, Това в известна степен зависи от контура, защото никъде не е казано че експонентата например е най-добрия контур. Още повече че в природата такова нещо не се среща. По скоро трактиса, но това са подробности.
Конеца няма да мърда за всички честооти в които работи хорната. За честоти по-ниски от най-ниската за хорната ще мърда. За честоти по-високи от най-восоката за хорната (където действа камерата) поток също не би трябвало да има.
Наистина, при проектирането на хорната и (най вече при изработката), трябва да се вземе предвид, че високоговорителя ще излъчи честоти които са по-ниски от тези на хорната, тогава те ще си минават през нея безпрепятствено и ще има "вятър". В този смисъл заобляне на ръбовете е задължително.
Друг е въпроса колко често се случват такива честоти, и какъв е хода на говорителя за тях.
Моето лично мнение е, че при големи хорни (с голям говорител с голям ход) заоблянето има смисъл и би довело до чуваем резултат. Точно при тези обаче много се съмнявам да промени звука по някакъв начин. И още едно нещо. Заоблянето винаги трябва да се разглежда относително на контура. На много шиток контур и да има ъгъл няма да окаже влияние. Когато е тясно обаче, понятието ъгъл е много "остро".
Но глобално погледнато си мисля, че наличието на турболенция в тръбата е нещо хубаво. Турболенцията е фрактал
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
При басрефлексните кострукции турболенцията води до свистене което е доста неприятно за слушане. При тези конструкции обаче скоростта на въздушният поток е доста висока.
Последно промяна от Ivo_Hristev на Сря Мар 14, 2007 12:00 pm, променено общо 1 път.
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Не съм специалист по хорни и акустика, но от няколко месеца съм се запалил много по тази тема (за хорните).
В една статия от руски сайт ставаше въпрос за вълни. Там ставаше също въпрос за отражения.
Тогава формата на хорната също би имала занчение - и сгъвката, и формата на сечението, и разширението?
В една статия от руски сайт ставаше въпрос за вълни. Там ставаше също въпрос за отражения.
Тогава формата на хорната също би имала занчение - и сгъвката, и формата на сечението, и разширението?
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
И аз така мисля, и така ги смятам...hudduh написа:Не съм специалист по хорни и акустика, но от няколко месеца съм се запалил много по тази тема (за хорните).