Оригиналният Andrea Ciuffoli Power Follower - подобрения!

Съобщение
Автор
bezobraznia

Оригиналният Andrea Ciuffoli Power Follower - подобрения!

#1 Мнение от bezobraznia »

Да не се чудим по разни схемички ето оригиналната на Andrea Ciuffoli's Power Follower, като въпроса ми е да я подобрим не толкова от към схемно решение, а чрез замяна на компоненти:
Изображение
За пред-а ще ползвам ламби най-вероятно...
Последно промяна от bezobraznia на Вто Мар 01, 2005 7:17 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Daniel Petrov »

Това го имам аз доста отдавна,но не знаех,че италианеца също е стигнал дотук.
Божо и той отдавна е на тая вълна :D
Имам схема с усъвършенстван повторител(моя разработка),която в момента реализирам,даже бях я постнал във форума,ама вие не гледате :D е,току що я свалих...
Няма да я поствам тук.
Мисля,че достатъчно съм дал на форума.
Тази схема си я запазвам по чисто комерсиални съображения.
И бат' Дидо иска да муа качествен алкохол,а той стува кинти.
Ще изпратя 2 платки на Бай Иван да трови американците :D
Версията с лампа на входа е на Божо,моята е с JFET.
Дерзайте,лошо нема!
Know How се продава по цял свят за солиден кинт,нали?
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#3 Мнение от Dman »

Към Уидоу:
Ман, вече имаш към 400 чудесни и много полезни поста във форума...Не е ли време вече да чуем някой от усилвателите ти "наживо"..;))

Ето например аз бях скептичен към схемата на Сухов, но вчера бях до Аудиоман-а и я слушахме на почти завършените колони със скен-спик-а, останах с чудесни впечетления и от двете..убедих се че самото изпълнение на която и да било концепция е основен фактор за крайния резултат...

така че дай да го чуваме тоя прехвален амп бре ман :ППП

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Daniel Petrov »

Пич,имам сайт,гледай там и ако си в час с кабелите,ще ти стане ясно за какво иде реч :D :D :D
Схемата я има :-)
А и има хора,тук от форума,които са лепили мои схеми...
Попитай тях какво мислят за схемите ми...
Иначе на живо,няма проблем,с Божо ще организираме доста скоро слушане на наши разработки :D
Мои и негови...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#5 Мнение от Dman »

А, чудесно за прослушването...това вече е говорене.
Да го чуем тоя прехвален и превъзнесен амп, дето метял всичко по пътя си...може да е така, не знам,ама дотука само говорене беше..
хем и да се видим да се запознаем ;))

Към Виттек:
Ман знам за А+Б то, когато е изпълнено както трябва се представя много добре.Модификации има много, на уидоу схемата ми изглежда читава.

Към безобразния:
Ники не се нерви ами хващай поялника :)))

audioman

#6 Мнение от audioman »

Подобрения:
ами като гледам тези аудиофилски кондензатори..... яка пачка трябва да отделиш... За подобрения - бих казал да минеш на Black Gate, ама пачката ще да я умножиш по ПИ :lol: Иначе ако сменяш транзистора /единствения по пътя на сигнала / това веднага ще дава промяна, ако можеш пробвай с по-стръмни, аз бих пробвал биполярник също. Самият Андреа предполагам бая си е поиграл, така че не подценявай "мъдростта", до която е стигнал.....

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: ...

#7 Мнение от Daniel Petrov »

Dman написа:А, чудесно за прослушването...това вече е говорене.
Да го чуем тоя прехвален и превъзнесен амп, дето метял всичко по пътя си...може да е така, не знам,ама дотука само говорене беше..
хем и да се видим да се запознаем
Адаш,аз не се натискам да правя прослушвания от гледна точка на това,че изисква време,подготовка,място и т.н.
Пък и кой го прави в нета?
Тръгнах с два сака дрехи от Русе,нали не си мислиш,че съм наел един ТИР за останалия багаж :roll: :roll: :roll:
Да беше дошъл до Русе да го чуеш,след като имаш желание
:D
Сега се налага да прескочиш до Чикаго,че да го слушаш в Бай Иван :P
В момента нямам нито помещението,нито възможността да организирам подобни мероприятия :D
Понякога се чудя на търпението с което го прави Божо :-)
Просто не искам да му стоварвам допълнителни ангажименти,щото в крайна сметка той ще го отнесе...
А и кога съм казвал,че мете всичко по пътя си :?: :?: :?:
Все пак ако е рекъл господ да сколасаме с бачкането,след празниците може и да послушаме едностъпални клас А усилватели без обратна връзка...но не Нелсън Пасс или Андреа Чиофоли,естествено а с двуполярно захранване и кадърно предусилване... :twisted:
А относно подобренията:
1.Защо ще нариваш скъпи чаркове а после ще къпеш с еднополярно :?: :!: :?: :!: :?: :!:
2.Аудиофилски кондензатори+ИРФП150 ебати купона,ще потрошиш луди кинти за капацитети,а ще туриш тоя умрелия транзистор,дето има 3 нано входен капацитет и е супер нелинеен... :idea: :idea: :idea:
Е,да,става,ама това отпред дето ще му храни почти късото 8O 8O 8O между гейта и сорса требе май доста да е яко,а :?:
Или ампа ще стане с АЧХ като на RIAA коректор :cry: :cry: :cry:
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

bezobraznia

да..

#8 Мнение от bezobraznia »

dman, аз поялника отдавна съм го хванал (че и няколко пъти съм го изтървал :wink: ) но с по-горния си въпрос искам да избегна точно хващането на портфейла си понеже доста поизтъня с тези експерименти :roll: :)

audioman, благодаря за единственото мнение отнасящо се до въпроса :wink: - аз тези аудиофилските ELNA дори мислех да ги downgrade-вам :) към WIMA... да, по-скоро за транзисторите питах... та последно може да пробвам IRFP240, IRF540 или 2SK1529, а може и нещо производно, ти как мислиш?

widowmaker, много голяма помощ получавам от твоя страна (не случайно не съм включил IRFP150 в изброените от мен по-горе транзистори :)), но не подценявай еднополярното захранване :wink: така както съм подменил частите в "Death of Zen"-a в момента абсолютно твърдя, че свири по-добре от твоят амп - ClassA, който слушахме в нас (дори и да се дистанцирам от лекият брум тогава)... въпреки, че DoZ-a е с еднополярно захранване и биполярни транзистори 8) Та в тази връзка имам намерение както знаеш да го помъкна в София за да направим наистина "Blind-тест" както предложи progressor, но този път за транзисторни Class А стъпала :)

Поздрави!!

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Daniel Petrov »

Хохохо!Ники,ти се изказа...
Как можеш да съдиш за звук,като много добре знаеш на какво захранване бях тогава-> +/-10 волта,т.е. нито един генератор на ток не беше в режим с тия 10 волтови ценери...
А и забрави за конкурентност м/у еднополярно и двуполярно захранване-има писани тонове материал по въпроса и всичко е в полза на двуполярното,питай и други хора,които са в час.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

bezobraznia

hm, man...

#10 Мнение от bezobraznia »

Хм...
По въпроса за сравнението което правихме в нас - естествено... аз писах, че моментната ми преценка за звука, който твоят усилвател изкара преди- като отбелязах, че се дистанцирам от редицата фактори които го влошаваха - брума поради ниското захранване...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Daniel Petrov »

За да бъда в унисон с темата-ето ви материал за размисъл,естествено за тия,които владеят този мисловен процес :-)
http://www.geocities.com/dreamsdestroyer/follower.gif
Това е предна моя разработка,която преди постнах в другата тема,май във файнъл рилийз,но вече е с променено предусилване.
Просто разделих захранванията...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

bezobraznia

ок

#12 Мнение от bezobraznia »

widdow, Първо - благодаря за мнението ти относно боксовете... не смятам че е точно така ... засега, но се старая... :)
По въпроса - държа да подчертая, че никога не съм претендирал, че аз сам си композирам схемите... и въобще не се срамувам от това... единици са тези които го правят, а съгласи се че дори и да си в материята винаги се консултираш с нет-а- кой, какво и как е направил и т.н... всъщност ако си бях измислил по-горната схема сам, то тази тема нямаше да съществува... :twisted: и която тема все повече започна да се превръща не в това което беше, ами както предположих по-горе - точно в говорилня... а и widow, поне да беше написал тези неща на "лични" за да не занимаваме хората с нашите глупости :roll:
За по-горе относно въпроса с resize-a, забравих по недооглежане, но сега е готово - поправих си грешката, но пък от друга страна, ТИ като модератор какъв го д***ш, че не поправиш нещо толкова елементарно като по-горе след като те дразни :wink: а и сега да не се чудиш че новата снимка се отваря бавно... за да се премине от .gif към .jpg компресия, се налага допълнително "напомпване" на пикселажа като това неминуемо рефлектира върху големината, а и респективно след намалението до 100к. върху качеството също...
Като за финал на спора между нас предлагам да спрем до тук, защото като се познавам, а и теб :wink: доста ще трябва да изпишем от полагаемото на форума... иначе си welcome на ICQ-то :)

... и все пак... дайте да обмислим варианта със замяната на irfp150-ките с други - по-добри... някакви предложения и обосновки? ммм?

Поздрави!
Ники 8)

audioman

#13 Мнение от audioman »

Абе Ники, тая ELNA Cerafine 4700/50..63 & 3300/63 с Wima ли ще я сменяш 8) Ти си егати Гъзара :lol: Даже BG /NX са ти евтини явно ......
По темата: добави диоди в активния филтър - да ти се пали по-бързо усилвателя и да не се повреди мосфета... Не се сещам да ти обясня с думи...

bezobraznia

:)

#14 Мнение от bezobraznia »

Е, имах предвид малките стойности - даже за тях май намерих точно ELNA- от аудиофилските от един стар дек... а за тези 4700uF съм приготвил една двойка SPRAGUE [Compulytic Type-32D] 4500uF / 200VDC, която си я пазя отдавна 8) 8) 8)
Oтносно диодите в активния филтър ако искаш ще ми го обясниш "live" след като се видим :)... Благодаря.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Daniel Petrov »

Не се заблуждавайте,писах вече по тая тема-това е класика-нито аз нито Чиофоли сме го измислили :!: :!: :!:
Има обаче разлика между мен и него-макар да говорим за едно и също нещо,разликата е точно в захранването и офсета.
Еднополярният вариант е компромис,така спестяваш опамп за серво,но пък изходният кондензатор никога не е бил добро решение,с каквото и да го шунтираш :roll:
Транзистора е 2СК1529 за сигнала а 150 е за генератора,там не е нужна линейност,двуполярно захранване,серво за нулата,едностъпално предусилване,кеф ти с ламба,кеф ти с джейфет.
Между другото-много рядко гледам кой какво прави в нета-евентуално ако някой ме помоли да видя някоя схема и да изкажа мнение...
Името Чиофоли го знам от около 2 месеца.
Не ми се налага да вадя схеми просто-по ми е добре вечер да си взема няколко листа хартия и да си измисля нещо сам.
А и не забравяй-достъпът ми до нет беше от клуб,а на бившата ми
работа помниш колко очарован беше щефът ми от идеята ровене из нета :-) Това според него са глупости.
Последно промяна от Daniel Petrov на Сря Мар 02, 2005 2:21 pm, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”