микрофон за криво-ляво измерване на АЧХ
микрофон за криво-ляво измерване на АЧХ
колко струва един микрофон, който може приблизително да ми даде информация за АЧХ-то на колона. Трябва ми не за точност, а само дали има някакъв фрапираща не равномерност
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Наскоро аз си взех ICM - 9600 или нещо подобно с честотен обхват от 50-13000. Горе-долу става, само че мери чялото пространство, т.е. не е насочен. Струваше двайсетина лева. Един приятел ми даде и Revox, той е много хубав (линеен е 20-20000) и е насочен, но при мерене в нормална стая между двата няма кой знае каква разлика.
-
- има опит
- Обратна връзка:
значи според теб и динамичните микрофони вършат работа?slartibartfast написа:Наскоро аз си взех ICM - 9600 или нещо подобно с честотен обхват от 50-13000. Горе-долу става, само че мери чялото пространство, т.е. не е насочен. Струваше двайсетина лева. Един приятел ми даде и Revox, той е много хубав (линеен е 20-20000) и е насочен, но при мерене в нормална стая между двата няма кой знае каква разлика.
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Аз си взех Behringer ECM 8000 (водят го линеен от 15 до 20к), но ти трябва и преамп за да му подава 48 волта 'фантомно' захранване. Цената на микорофона е 140лв. За захранване ползвам един малък смесител пак берингер (UB802).
Единствения ми проблем в момента е че има твърде много шум, който микрофонът улавя и трябва да измисля начин да подтисна поне по-голямата част, а пък и самото pc шуми много.
А и освен това при мен се оказа че ако сигнала влезе през мини жака на входа на звуковата карта моментално се вкарва много шум, затова си изведох Aux in с два чинча отпред на панела за второ флопи и резултата така е много по-добър.
п.п. Предполагам в рс ще закачиш тоя микрофон. Какъв софтуер ще използваш?
Някой има ли идея от къде може да се намери MLS на linearX (забелязах че дори в някои аудиофилски списания използват тази програма за измерване) ?
Единствения ми проблем в момента е че има твърде много шум, който микрофонът улавя и трябва да измисля начин да подтисна поне по-голямата част, а пък и самото pc шуми много.
А и освен това при мен се оказа че ако сигнала влезе през мини жака на входа на звуковата карта моментално се вкарва много шум, затова си изведох Aux in с два чинча отпред на панела за второ флопи и резултата така е много по-добър.

п.п. Предполагам в рс ще закачиш тоя микрофон. Какъв софтуер ще използваш?
Някой има ли идея от къде може да се намери MLS на linearX (забелязах че дори в някои аудиофилски списания използват тази програма за измерване) ?
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Изобщо не знам! Dreamer пише "приблизително" и, наистина за приблизително давам идея. За това тези микрофони вършат работа. Това, че е електродинамичен не би трябвало да е проблем. Аз лично го използвам да видя горе-долу как се движат нещата.guitman написа:значи според теб и динамичните микрофони вършат работа?slartibartfast написа:Наскоро аз си взех ICM - 9600 или нещо подобно с честотен обхват от 50-13000. Горе-долу става, само че мери чялото пространство, т.е. не е насочен. Струваше двайсетина лева. Един приятел ми даде и Revox, той е много хубав (линеен е 20-20000) и е насочен, но при мерене в нормална стая между двата няма кой знае каква разлика.
Нямам и претенции за професионалност или други подобни категории.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Най-вероятно проблема със шума действително е от предусилватела който ползваш (смесителя, който сам по себе си е добър, но не е за тези цели). Пробвай микрофонен предусилвател с качествен OP -OPA 2604, OPA 2134 или подобен. В ПДФте на тази ОПове има примерни схеми. След това подай сигнала на линейните входове на звуковата карта. Аз съм постъпил по този начин и успявам "нещо"boris_valkov написа:Аз си взех Behringer ECM 8000 (водят го линеен от 15 до 20к), но ти трябва и преамп ..... ?

Същия съвет бих дал и за други микрофони и капсули. По принцип микрофонните капсули (кондензаторни/електретни) са доста линейни в обхвата 100 Хз - 10кХз, което е достатъчно за "неотговорни" измервания, каквито всъсщност правим/искаме да правим.
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Ами проблема не е толкова в предусилвателя, проблема е в стаята... Трябва да спра абсолютно всичко, за да се понамали шума но остава и някакъв пик под 50Хз (който предполагам че е от външните тела на климатиците на съседите, понеже и моя прави подобно нещо) и още какви ли не шумове. Вентилаторите на pc-то също шумят твърде много. Разни такива са ми проблемите с шума и сега разучавам възможностите да си направя звукопоглъщащи панели. 

- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка: