...шумът от вентилатора на компа как да го заглуша...

Съобщение
Автор
pavelvasilev

...шумът от вентилатора на компа как да го заглуша...

#1 Мнение от pavelvasilev »

Здравейте,в всекидневната където слушам музика там и е компа откъдето пускам повечето музика заради MP3-ките признавам си и мисълта ми е че като слушам музика тихо тогава много ме дразни бръмченето на вентилатора от компа кажете ми как да го заглуша като изключим да го направя на водно охлаждане че е много скъпо.В шкаф ли да го затворя ама нали му трябва вентилация... изобщо приемам идеи как да заглуша този комп че само разваля звука при слушане на тихо :?:
Благодаря ви предварително :)

Nikola Nikolov

#2 Мнение от Nikola Nikolov »

Смени го.....

nadbest
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от nadbest »

Много зависи от това какъв ти е компютъра. В общия случай решението е да се инвестира в качествено охлаждане - вентилатор с по голям размер, по малко обороти и т.н. На този въпрос ще получиш отговор в някой от хардуерните форуми- там съм чел за конфигурации предназначени за филми и музика, които са със пасивно охлаждане :D
СРЕДСТВАТА НЕ БИВА ДА ОТСТЪПВАТ ПО ЛУДОСТ НА ЗАМИСЪЛА.
Шекспир, Луи XIV

Аватар
Cvetomir
има опит
има опит
Обратна връзка:

ohl

#5 Мнение от Cvetomir »

Аз си направих кутия от ПДЧ. Мога да кача снимки ако имаш желание вътре се връткат 8 80мм вентилатора в интерес на истината шумът спадна.
Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

Re: ...шумът от вентилатора на компа как да го заглуша...

#6 Мнение от Simonov »

pavelvasilev написа:Здравейте,в всекидневната където слушам музика там и е компа откъдето пускам повечето музика заради MP3-ките признавам си и мисълта ми е че като слушам музика тихо тогава много ме дразни бръмченето на вентилатора от компа кажете ми как да го заглуша като изключим да го направя на водно охлаждане че е много скъпо.В шкаф ли да го затворя ама нали му трябва вентилация... изобщо приемам идеи как да заглуша този комп че само разваля звука при слушане на тихо :?:
Благодаря ви предварително :)
Преди всичко кажи какъв ти е компютъра. За да не говорим празни приказки. Процесор, цокъл?
Изображение

Gavril Gavrilov

#9 Мнение от Gavril Gavrilov »

Водно охлаждане, с охладителни скоби или дисаги за твърдите дискове.
Скъпичко решение, но ефективно.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#10 Мнение от Simonov »

SCSI-тата са толкова шумни при четене, че всякакъв вид безшумно охлаждане е безмислен ;)

п.п. Охладителите на ZALMAN претендират за CNPS(Computer Noise Preventing System), но всъщност не са хич тихи. По им приляга ролята на клокърски охладители.
Изображение

Gavril Gavrilov

#11 Мнение от Gavril Gavrilov »

http://www.xoxide.com/hardrivcool1.html

Тук предлагат набор от решения за шум/охлаждане.
Не съм ползвал нищо от тези, така че не мога да свидетелствам за ефективноста им.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Goro »

Намираме вентилатора, който не шуми. Например бавнооборотен, но пък с огромно размери. Но остава шума от турболентното движение на въздуха. Това е проблема и на ламповите усилватели. Ако бъде решен, SE ще се правят с мощност стотици ватове.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Ivo_Hristev »

Така като ви слушам въпросът изглежда нерешим.....
А в същност има начини за противодействие. Например ( без да са подредени по приоритет ) :
1. "умно" захранване - регулира си само ооротите на вентилатора според натоварването на компютъра;
2. махаме металните решетки пред вентилаторите ( изрязваме ги ) ;
4. закрепваме вентилаторите към корпуса през меки втулки, така че да не предават вибрациите на корпуса;
5. ползваме по-големи и бавнооборотни вентилатори;
6. смазваме лагерите!
7. тапицираме кутията от вътре с шумопоглъщащ материал;
8. правим външна преграда за звука. Въпросната преграда може да бъде например от блокчета минерална вата облицовани с мек плат, така че да не се рони минералната вата. Преградата трябва да образува лабиринт.
9. underclock :lol: на процесора и използване на интелигентно управление на оборотите на процесорният охладител;
10. отърваване от повечето излишни вентилатори по периферията - chipset, видео карта и др. чрез използване не по-големи радиатори ( пасивно охлаждане );
Мисля че е добре като за начало.

Edit: Забравих за харда: окачване на HDD на меки подвески или гумени подложки. В никакъв случай да не се облича харда с вата!
Последно промяна от Ivo_Hristev на Вто Фев 13, 2007 10:30 am, променено общо 1 път.

pavelvasilev

Благодаря ви за отговорите

#14 Мнение от pavelvasilev »

Значи компа ми е с кутия с захранване 300W,дъното и процесора са на интел селерон и процесора на 2700mgz най-обикновен комп с средни стойности нищо специално единствено което е хубавото че харда ми е Махтор при работа е сравнително безшумен не трака като трактор както е при някои хардове.
Най-вероятно ще разпитам направо да купя друга захранваща кутия с нисък коефициент на шум или както ме съветвате с по-голям но бавнооборотен вентилатор с пасивно охлаждане и обличането на кутията с подходяща вата,ще ви пиша как съм го направил и дали има резултат:)
Лек ден

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Borislav Uzunov »

Аз лично си направих мод на процесорния охладител, който в момента клони към 2 килограма. Смених захранването. Направих организация на въздушния поток в кутията.Оставих само един вентилатор.
В резултат на тази реконструкция, за първи път чух как работи харддиска. Компютъра стана толкова тих, че почти не се чува. Температурата на процесора се движи в рамките на 54-55 градуса. Бая игра беше, но резултата си заслужаваше.
Процесора ми е бартон. Това го споменавам защото тея печки отделят не малко топлина.
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”