Дайте акъл :)

Съобщение
Автор
Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Дайте акъл :)

#1 Мнение от velinski »

Открих една чисто нова красавица-инвалид в колекцията ми - кенотрон AZ12 на Loewe от 1947-ма с мрежести аноди, но с изкривена на една страна вътрешна система. Колкото и да е странно лампата работи, въпреки че заради изкривената конструкция в най-горна и долна позиция катодите се разминават на под 1 мм с анодите, което мен лично ме притеснява, защото при по-голям ток ще се получи късо (стандартно стоят на около 3-4 мм от тях). Не знам как лампата е минала стриктното германско ОТК...

Идеята ми е да я приведа в "приличен" външен вид, защото така изглежда смешно, пък и е опасна за ползване, а е чисто нова и е жалко да я бракувам, да не говоря за страхотните и звукови качества...

Въпросът ми е случайно някой има идея дали с мощен електромагнит ще успея да й изправя електродите? Пробвах с малки alnico магнитчета, които се привличат леко, но са твърде слаби за целта. И къде мога да намеря мощен промишлен електромагнит за опита?

Изображение
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

vankata_r
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от vankata_r »

На вторични суровини или на някоя гара където товарят метал, крановее обикновено имат магнити, но ще "дръпне" цялата конструкция а и като е мощен едва ли ще се преместят съвсем малко - 1мм. Все пак си наясно с магнитните сили и трудното им контролиране. Но пожелавам успех!

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от velinski »

Лабораторните електромагнити могат да се контролират с реостат или с процесорче - не са чак толкова неконтролируеми.

Този при скрабаджиите със сигурност ще сплеска всичко и отпада като вариант.

Вътрешната система е свързана механично, така че е достатъчно да изтегля десния анод с 3-4 мм и той ще изправи цялата конструкция.
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#4 Мнение от Simonov »

Някои стари харддискове ползват магнити в механиката си. Малки са, но са изключително мощни. Стискат здраво, като ги поставя от двете страни на дланта си ;) За съжеление не мога да се сетя от какъв хард съм ги свалял :roll: Ако успея да ги намеря ще ти ги пратя.
Изображение

D.Kolev

#5 Мнение от D.Kolev »

ùîì å ìèíàëà ÎÒÊ, çíà÷è å èçëÿçëà çäðàâà è ðàáîòåùà. èçêðèâÿâàíåòî ìîæå äà å ïîëó÷åíî îò ñèëíî ñúòðåñåíèå.äàëè ùå èçäúðæè èçïðàâÿíåòî.

Аватар
Cvetomir
има опит
има опит
Обратна връзка:

магн

#6 Мнение от Cvetomir »

MAXTOR- ще погледна утре в мазата имам един изтърбушен ако го изровя , ще то дам магнитите да се пробваш.
Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ.

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivelin Braikov »

Единия вариант ти е магнит, другия - удар. Звучи малко грубо, но е вариант. :lol: Ако й е достатъчно меко на лампата и от 10-тия етаж да я пуснеш - няма да се счупи... :)

...Както и да е, ти сигурно си преценил вече, че не те устройва...
What would you attempt to do if you know you could not fail?

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от velinski »

Магнитите от хардове не стават - пробвах, слаби са за целта.

Трябва ми мощен регулируем електромагнит.

Изкривяването е получено по време на сглобката на лампата - личи си че при вкарването в балона някоя тъпа немкиня е притиснала системата към балона по-силно :D

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Svetlin Iliev »

А пробвал ли си да използваш бобина от контактор и да регулираш силата чрез латер. При големите контактори са доста силни ел. магнитите.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от velinski »

Както се вижда от снимката ми трябва магнитно поле което може да привлича с 200-300 гр/см2 на разстояние 4+ см.

Съмнява ме, че бобина от контактор би се справила със задачата.

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Nikolay_Hristov »

Еми.. аз би трябвало да мога да я мръдна със силата, щото нали съм сит :oops: :lol:

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от velinski »

:lol: :lol:

колко взимаш на парче

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от velinski »

Не, не е имало удар - лампата е чисто нова в кутийка - аз я разпечатах, беше залепена със стикер.

Държачите на анодите са доста дебели - примерно 1 квадрат - няма как да се изкривят при удар. Явно е станало по време на сглобката. Самата конструкция е много лека вътре заради мрежестите аноди. Трябва ми магнит който ще првлече само анода - това е достатъчно за да се изправи всичко. Според мен няма опасност да стане по-зле ако се регулира внимателно полето на магнита.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”