Kappa Perfect 12.1 @ домашен SUB

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#61 Мнение от Martin Krumov »

Мислил съм дали има смисъл от 12/24 dB, и го реших, за да е възможно по-добро съгласуване с оозвучителни тела оформени като затворен обем, където спада в честотната характеристика е по-плавен. Може и грешно да съм преценил ?! :D
Не се бях замислил, че мога да променям C вместо R :oops: Изчислението на C не ме притеснява (ползвам софтуер 8) ) Поиграх си в този аспект, но стойностите които се получават са... супер нестандартни за някои честоти.
Иначе какво имаш предвид под Q ? В случая когато променям R, Q на звената си се запазва според програмата. Да речем:

35Hz
звено 1 Q=0,54 Stage1
звено 2 Q=1.31 Stage2
двете заедно AllStages

50Hz
звено 1 Q=0,54 Stage1
звено 2 Q=1,31 Stage2
двете заедно Allstages

(капацитетите са еднакви, само съпротивленията се изменят)
Какво точно имаш предвид?

Пореден едит :oops: този път не заради таговете а заради пропуснатата схема :D
Изображение

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#62 Мнение от Ivo_Hristev »

Няколко реда от мен:
Обикновено "големите" фирми вграждат едни потенциометри за регулиране на честотата на срез. Въртейки тези потенциометри, променяш не само честотата, но и Q фактора на цялото звено. Мен тази идея не ми допада, затова си смятам оптималната RC комбинация и я комутирам с галета на дискретни стъпки. Така като те гледам и ти натам си се насочил. :smt023
Не ми харесва обаче идеята за последователно свързване на звена с различно Q. Накрая се получава сумарно желаният качествен фактор, но дали Q=1.2... ще звучи добре - не знам :smt102
Виждам че имаш мерак, за това ти предлагам като уточниш каква стръмност и честота на срез ти пасват на суба, налепи един чист Бътъруърт филтър и виж дали ще има разлика в звученето. Таман и ние ще научим нещо покрай теб ;-) .
Повдигайки ( пак с филтъра ) характеристиката откъм долния край, внимавай да не излезеш извън линейния ход на говорителя. Моят съвет е пробвай със и без ВЧ вилтъра, както със и без екуализация в долния край.
Надявам се да съм ти бил полезен с този доста объркващ на пръв поглед пост...
Успех

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#63 Мнение от Martin Krumov »

..налепи един чист Бътъруърт филтър и виж дали ще има разлика в звученето.
Имаш предвид Q=0,71 ?

Всъщност ми даде идея, за която не се бях сетил :smt017
Сега симулирах LowPass с две звена имащи Q=0,71 всяко. Първоначално графиката не ми се видя много обещаваша от към стръмност, докато не добавих HighPass със EQ, които изстри малко върха :D (да не си помислите, че немога да живея без това EQ - просто в стаята където ще се слуша има нужда от него)
Сега груповите на филтъра понамаляха. Когато се прибера от работа ще го налепя в този му варянт и ще чуя как звучи. Разбирасе опитите няма да спрят до тук! :D Ще опитам и без HighPass

P.S. Оказа се, че е нужно да се променя стойността само на един резистор във всяко от звената за да се изменя честтата. Но се чудя дали да не променям капацитетите вместо съпротивленията, както ми предложи Ivo_Hristev по-горе.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#64 Мнение от Ivo_Hristev »

myst3 написа: Имаш предвид Q=0,71 ?
Именно :smt023
myst3 написа: P.S. Оказа се, че е нужно да се променя стойността само на един резистор във всяко от звената за да се изменя честтата.

Точно това имах предвид по-горе. R.C ти дава честотата на срез, a отношението на двете ти дава Q фактора на звеното, т.е. трябва да изменяш двата резистора едновременно. При някои типове предавателни характеристики двете съпротивления не са еднакви по стойност, но пак трябва да се изменят синхронно.

За повече информация:
http://focus.ti.com/lit/ml/sloa088/sloa088.pdf

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#65 Мнение от Martin Krumov »

Опитах и с филтърa, за коjто Иво ме посъветва (два последователно свързани филтъра 12dB/oct. с Q=0,71) Не съм имал мнogo време за прослушване, но добих някакви впечатления - баса е доста по-стегнат от преди, a и то се очакваше де - след като се намалят груповите закъснения.... :D Не знам защо не опитах направо с този варянт на филтъра :smt017 Другото, което ми направи впечатление, е че сега стръмността на срез не е така изразена както с предишния варянт (е, пак е доста стръмно де) :roll: но пък си пасна добре с основните колони. Дори по-добре от преди.
Тези дни ще продължа със слушането и настройката на highpass-a, който държа да присъства в схемата и да се превключва между варянт с ~Q=1,4 @ 18Hz и другия варянт с по-нисък Q, койото да намалява хода под 20 Hz. Но пък ако е с нормално Q, честотата, на която трябва да го настроя е около 10 Hz @ -3dB за да не ми смъкне и нивото на 20-22 Hz.
Tа се чудя има ли смисъл да оставям варант с HighPass, който е без EQ..

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#66 Мнение от Martin Krumov »

Какво мислите за идеята да се ползва авто усилвател?? И конкретно модела на Blaupunkt GTA 1300
И колко пари би ми излезнала направата на едно хубаво стъпало ~300-350 W Без захранването ? Знам, че тук има хора които могат да го направят.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#67 Мнение от Martin Krumov »

Да, това е идеята. Чудя се дали не би свършил работа. Все пак ще свири в обхват не повече от 20-30 Hz. Но държа на мошността. Да има резерв.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#68 Мнение от Ivo_Hristev »

Аз да кажа по две думи по темата с порта:
Потърси за power port по руските сайтове. Представлява нещо като тромпетовиден порт с допълнително тяло в него с формата на куршум. Твърди се че намалява много завихрянето. Аз лично не съм го пробвал, но съм чел само добри отзиви. Другият вариант е портове като сопло. Имаше тема по въпроса, но за сега не мога да я открия.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#69 Мнение от Martin Krumov »

Аз многоне ги знам руските сайтове, но това коет намирам в гугъл е за една фирма която прилага въпросния порт в колоните си. Явно е, че ще се наложи да си поиграя и да оформя нещо за целта.
А нищо не казахте по въпроса ми за усилвател. :roll:

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#70 Мнение от DLS »

myst3 написа:Аз многоне ги знам руските сайтове, но това коет намирам в гугъл е за една фирма която прилага въпросния порт в колоните си. Явно е, че ще се наложи да си поиграя и да оформя нещо за целта.
А нищо не казахте по въпроса ми за усилвател. :roll:
Относно усилвателя, моето мнение е ако трябва да е непременно
кар стъпало поне гледай да не е Blaupunkt. Чесно казано и аз съм
слагал 2-3 такива по коли чиито собственици искат да минат по-тънко
и въпреки, че са били в кола и са работили за суба само има много
голяма разлика между тяхния звук и този на нещо по-класно (в техен
минус разбира се). Колкото до мощността не съм имал време (отчасти и
желание) да меря, но от това, което чувам много се съмнявам написаното в спецификацията да е вярно.
Всъщност за такъе усилвател е по-добре колкото и странно да изглежда да не е толкова мощен тъй като поне няма да са пуснати
малкия брои крайни транзистори в толкова екстремен режим, което освен на температурната устоичивост няма как да не се отрази и на звука...

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#71 Мнение от Martin Krumov »

Не трябва да е непременно кар. Аз така и така ще му ползвам само стъпалото без филтрите преди него. Тука ми пълнят главата с идеи, че може и такова да ползвам за домашния суб. Имам захранжане за 14V 33-35A nom. и докато му изтече гаранцията бих го захранвал с него а после да го "изкормя" и да му подам напрежение направо на краиното.
Нямам представа колко ще ми излезне едно стъпало от тези " FeedForward Error Correction (A+B) amp" Някои да го налепи и съживи защото нямаме време в нас да го правиме с бащата и брат ми ... предпочитам да си платя на някои.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#72 Мнение от Ivo_Hristev »

http://www.yandex.ru/yandsearch?stype=w ... power+port

Вторият резултат например. А и по-надолу по линковете пак ще го намериш.

Относно усилвателя, моят съвет е: недей да убиваш субчето с подобна простотия. Много труд си хвърлил до тук, постарай се още малко ( лично мнение ).

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#73 Мнение от Martin Krumov »

Благодаря за линка :D Както и за мнението за усилвателя. ...Няма да е "кар" :?
Edit: Кой би се наел да ми направи стъпало ?

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#74 Мнение от Martin Krumov »

Кажете от къде да си намеря 4 секционна галета. Карам брат ми да проверява тук там, като пазарува чаркове, но имат само 3 секционни :cry:

Аватар
BotsRevenge
има опит
има опит
Обратна връзка:

#75 Мнение от BotsRevenge »

Аз преди време си взех от Quazer руска, 24 позиционна за около 4 лева. Продавачката каза, че дълго време няма да имат нови, но то мина достатъчно много време от тогава, та може да пробваш там.

http://quazerel.com/index.html

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”