има ли ефект на насищане при феритна сърцевина на бобина?
-
gps
има ли ефект на насищане при феритна сърцевина на бобина?
събрал съм един куп индуктивности(бобини) от филтри на фабрични тонколони.някои от тях имат феритна сърцевина d=10mm и l=20mm.когато ги пробвах за филтри на нч вг ми направи впечатление че от една определена мощност нагоре започват да ограничават сигнала който отива към говорителя.прав ли съм да си мисля че това се дължи на малките размери на ферита и в него настъпва насищане.виждал съм индуктивности навити върху правоъгълни ламели като от трансформатор но предполагам че не са от силициева ламарина.в популярната литература не намерих информация по въпроса затова търся съвет.как мога предварително да изчисля до каква мощност мога да използвам индуктивности с сърцевина от ферит или желязо?
-
Zmej
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Феритните сърцевини се използват за да станат по-евтини бобините.
Това точно е проблемът на която и да е фирма - дори и реномираните правят компромиси в името на печалбата.
Ако икономисаш 1 долар за колона и продадеш 10000 бройки от тях тази икономия ти носи още 10000 долара чиста печалба. Затова всеки цент е от значение за големите фирми.
Това точно е проблемът на която и да е фирма - дори и реномираните правят компромиси в името на печалбата.
Ако икономисаш 1 долар за колона и продадеш 10000 бройки от тях тази икономия ти носи още 10000 долара чиста печалба. Затова всеки цент е от значение за големите фирми.
-
gps
яснооо.....то удари ли го една фирма на печалба за сметка на качеството.........за мен си правя извода -изхвърлям всички ферити от бобинките и си ги ползвам като нормални!
p.s.-виждал съм бобинки залепени за магнитите на говорителите и съм се чудил за чий .......са ги сложили там? явно пак за поевтиняване!а фирмата сторила това е jamo-при най-малките им модели за 2000-2001 година. p.p.s.-току що видях че в loudspeaker diy - "още едно woofer-че" oceanman споменава за бобини с сърцевина- "за по-малко омично съпротивление" ? за каква сърцевина става въпрос?
-
Zmej
Не е само евтинията... По-скоро е комплексен въпроса... Така се правят лесно големи индуктивности... Иначе я си представете няколко милихенри 'нормална' бобина на какво ще да прилича... И как ще се отрази на параметрите на говорителя (предимно Qes)...
Но аз лично ферит никога не бих сложил (или каквото и да е друго подобно) по пътя на сигнала (освен ако не е цифров)...
Но аз лично ферит никога не бих сложил (или каквото и да е друго подобно) по пътя на сигнала (освен ако не е цифров)...
-
gps
заливането на бобината с епоксидна или полиестерна смола ще увеличи индуктивноста.така ще се намалят габаритите но ще има ли неприятни странични ефекти?извинявайте за елементарните въпроси но предполагам че и други като мен които четат този форум и които имат пропуски в знанията си ( за елементарни неща
) ще им е полезна темата.
-
D.Kolev
êàòî è èçâàäèø ñúðöåâèíàòà âåäíàãà ïðîìåíÿø èíäóêòèâíîñòòà è îò òàÿ ãëåäíà òî÷êà ùå ñå íàëîæè èçöÿëî äà ÿ ïðåíàâèåø . íàé-ëåñíî ñòàâà íà ðîëêà îò ëåéêîïëàñò è ïðîâîäíèêà íàä 1ìì . îñòàâà ñàìî äà ãî ñìåòíåø.
à çà îãðàíè÷àâàíåòî íà ñèãíàëà , ìîæå è óìèøëåíî äà ñà ãî íàïðàâèëè çàùîòî âñè÷êè çíàåì çà èçäúðæëèâîñòòà íà äæàìîâñêèòå ãîâîðèòåëè .
à çà îãðàíè÷àâàíåòî íà ñèãíàëà , ìîæå è óìèøëåíî äà ñà ãî íàïðàâèëè çàùîòî âñè÷êè çíàåì çà èçäúðæëèâîñòòà íà äæàìîâñêèòå ãîâîðèòåëè .
- oceanman
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Има и нещо друго...Омическото съпротивление драстично намалява с феритна сърцевина....Ама и аз не бих слагал такава заради този единствен плюс...
Оооп,Сори,неправилно се изразих
,Загорка ,добре,че ме поправи....Точно това имах в пред вид да кажа...За една и съща стойност просто бобината със сърцевината има по-малко жица. 
Оооп,Сори,неправилно се изразих
Последно промяна от oceanman на Пон Яну 31, 2005 1:37 pm, променено общо 1 път.
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Не е точно така. Омическото съпротивление на една бобина си е едно и също независимо дали ще слагаш или ще махаш сърцевини.
По-ниското омическо съпротивление се получава защото [b:5e6816ba57]при една и съща индуктивност[/b:5e6816ba57] бобината със сърцевината ще има много по-малко навивки, съответно и по-къса жица.
Точно затова и фирмите слагат сърцевини - да отива по-малко жица. А за изкривяванията си мислят че 90% от слушателите няма да ги забележат, и може би са прави.
По-ниското омическо съпротивление се получава защото [b:5e6816ba57]при една и съща индуктивност[/b:5e6816ba57] бобината със сърцевината ще има много по-малко навивки, съответно и по-къса жица.
Точно затова и фирмите слагат сърцевини - да отива по-малко жица. А за изкривяванията си мислят че 90% от слушателите няма да ги забележат, и може би са прави.
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
gps
Направих малко експерименти с черна оксидна боя(тя си е железен оксид) като я смесих с малко полиестерна смола за свързващо вещество и с тази смес залях отвора в бобинката.Индуктивноста се увеличава в известни граници но най -много което може да се постигне е 20-30% увеличение и то като се залее цялата бобинка отвътре и отвън като предварително е сложена в подходяща пластмасова или картонена тръба(за кофраж
).Не съм сигурен но мисля че сместа от железен оксид и свързващо вещество няма да се насища толкова много като ферита.Освен това така може да се променя стойноста на вече готови бобинки-просто ги връзвате към L-метъра и добавяте от сместа докато получите необходимата стойност,става по-бързо от това да се донавива бобинката да се мери да се донавива или развива и пак да се мери
.Сигурно има и недостатъци този метод ,единия вече го видях-боята цапа отвратително и трудно се чисти а ако има наоколо магнит от говорител- цялата боя дружелюбно го обвива
.
-
gps
За сравнението с Едисон-благодаря
и двамата с него сме експериментатори при това смели
и малко безотговорни
А иначе идеята ми беше да се променя индуктивноста в малки граници като се избягне ефекта на насищане при ферита и стоманената сърцевина.Имаше там едни диаграми на хистерезиса на разните материали..........