Кар аудио

Модератори: guitman, DLS

Съобщение
Автор
Xplod

Кар аудио

#1 Мнение от Xplod »

Ами първо здравейте.Наскоро намерих форума Ви и имам някой проблеми с които не мога да се справя.Става въпрос за музиката в колата ми.Знам че не е много тук мястото за това.На по високо ниво сте,но ако някой може да помогне ще се радвам.Разполагам със СД плеър Сони -4Х45 и усилвател бушмен 2Х60 1Х120 на бридж.Не знам дали това са реални ватове.Колата е седан и досега съм ползвал няколко бас каси но не ме задоволява звука(затворения багажник дрънчи)На кората нямам място за други тонколони освен 2 елипси LG 60вата.Отпред засега имам само 2 пищялки тъй като на таблото има място само за 10см говорителчета и много бързо се прецакват.Правя в момента място за говорители на вратите.Но все още ми липсва баса.Ако някой има предложения какво мога да правя с тези 6 канала за да получа свястна музика.Ще се радвам ако с ваша помощ успея да направя нещо с озвучението на тази кола.

D.Kolev

#2 Мнение от D.Kolev »

òåìàòà òè å çà ðàçäåë CAR AUDIO , àìà êàòî ãëåäàì êàêâî ñè ïèñàë , îòèâà ïîâå÷å êúì ÁÈÑÅÐÈ. íàïðàâî å ñ åäèíèÿ êðàê òàì.

àêî âñå ïàê èñêàø "ñâÿñòíà ìóçèêà" ùå òðÿáâà äà ðåäóöèðàø êàíàëèòå îò 6 äî 2 è îáùèÿ áðîé íà óñèëâàòåëèòå äà ñå ñâåäå äî 0.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Кар аудио

#3 Мнение от Martin Krumov »

Xplod написа:.....на таблото има място само за 10см говорителчета и много бързо се прецакват....
:lol: Това CD няма ли възможност да реже баса под някаква определена честота (High pass filter) за да не ти се прецакват? Или почни да им слагаш по някои друг кондензатор ~220uF последователно, че заводите няма да смогнат да ти смогнат с говорителчета :wink:

sigkill

#4 Мнение от sigkill »

Продаваш всичко без Сони-то и купуваш 4 ставащи говорителя - две елипси 6х9 и две за предните , и внимавай да не объркаш полярността им .
Бтв, малко ми чудно каде е смисъла да се затвори колона в багажника?
Какво е БАС ? Какво точно искаш като звук ?

Xplod

#5 Мнение от Xplod »

Мдам очаквах нещо подобно да се случи.Не съм много запознат с тази материя(да не кажа хич).За това питам Вас.Та сега пак ще Ви досадя по темата.По начало си бях взел СДто с тези говорителчета (елипсите).Добре свирят бях доволен.После взех и предните за които се надявах да изкарат месец два тъй като намалих доста предните 2 канала.Но не стана.Реших да се задоволя с това,но ми изпадна усилвателя Бошман заедно със каса бира 15 инча RaveLand.Бас касата просто нямаше къде другаде да я сложа освен в багажника.Но не ми хареса как свири.Доколкото се разрових из автомобилните форуми мразбрах че се водила Kick Bass.А аз търсех тъй наречения SubBass.Сещате се този който ти бърка почти ис вътрешностите,и се чува отдалече.В момента правя нова кора за вратата в която ще има място за 8 инчови говорители а високите съм си ги оставил на таблото.Елипсите си остават на кората отзад.Проблемът си остава с Баса.Къде да го сложа и има ли опция да е в багажника по принцип или каквото и да сложа там просто ще дрънчи а няма да свири качествено.В общи линии е това,ако някой модератор реши че темата е за бисери да я сложи там,ако иска да я премести в Кар Аудио (не видях такъв раздел).Ако иска да я изтрие.Ако някой иска да критикува да критикува градивно.Все пак не съм на Вашето ниво за да успея да обясня точно с какво разполагам и какво искам.Хаиде със здраве.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Преместих темата където и е мястото.
Преди всичко трябва да започнем с понятието бас.
Може би 90% от аудиосистемите за коли нямат такъв, защото са направени не за хора, които слушат музика, а за малоумни негра. За тях понятието качествен звук не съществува. Важното е да има някаква шумотевица, а това, че звукът на барабаните не може да се различи от този на баскитарата няма никакво значение. Басовите говорители трябва да са ГОЛЕМИ, нищо, че са така монтирани, та под 100Hz просто няма никой. Резултатът е едно монотонно "Уууу-Уууу-Уууу", което се чува отвън и блажената физиономия на олигофрена вътре, който съсипва слуха си, мислейки си, че слуша музика. Ако искаш да си на негово място - изборът е твой и няма нужда да четеш по-нататък.
Ако искаш да постигнеш добър саунд в колата си, забрави за огромните размери говорители. 6" са предостатъчни. Стотиците ватове на усилвателя също са негърска измислица. Ако говорителите ти имат висока чувствителност мощността от радио/CD/касетофона е предостатъчна. Ако имаш място на таблото за 10см говорителчета, избери по-качествени широколентови (не зная как ги прецакваш, ако ги гориш значи постави по-мощни), защото те ти дават основната звукова картина.
Отдели време и попрочети темите в раздела. Ще си отговориш сам на много въпроси.

Xplod

#7 Мнение от Xplod »

Rutcho мерси.Идеята ми хич не е за негърска музика.Слушам рок и метъл така че Уууукането не ми е по вкуса.Просто с каса отзад някак е различно усещането.Въздухът вибрира.Споменах още в началото че съм лаик в тази тема.За това питам.Прочетах темите в разделя и наистина има интересни неща.Проблема ми опира в проклетите ниски честоти.Когато колата не работи всичко е ОК.Но когато съм в движение просто се губят ниските честоти.ИСкам да си реша този проблем.Предположих че с повече мощтност ще се реши.Сега чувам от теб друго.Ако имаш някакви конкретни предложения за говорители които мислиш че според теб "стават" за "задната линия" сподели.В момента си реших почти проблема с предните говорители с новата кора която правя от фибростъкло или как се води.Епоксидна смола и плат.Там мисля да си преместя елипсите и така ще имам място отзад за по мощтни говорителчета(и като размер).Новата кора отзад е дървена (плоскост някаква) и няма чупки които да пречат.Та.... не ме линчувайте а помогнете :)

Аватар
Cvetomir
има опит
има опит
Обратна връзка:

кар

#8 Мнение от Cvetomir »

има опасност задната кора да ти "увисне" , за това сложи няколко летвички , примерно по 4см напречно на нея , такаче да се "уребри" и после запечатай със стъкломата за който говориш. Един личен съвет който предполагам ще ти дадат и други, задната кора си я направи с "обеми за задните говорители"
Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ.

Аватар
antonix
има опит
има опит
Обратна връзка:

за heavi-metal

#9 Мнение от antonix »

Имам един приятел който си направи колата на парчета ...много говорители, субуфери, пищялки , кросовери стъпала....накрая продаде всичко и си сложи на един талашит/колата му е кадетче комби/ 4 броя такива говорители,

http://www.technopolis.bg/big_prod.php? ... =23&f=3677

има като твоето SONY 4x45 и стана работата. Чува се много прилично

Xplod

#10 Мнение от Xplod »

Добре днес се порових по магазините.Намерих прилични широколентови 10 см говорители за опред.Епоксидната смола отиде в мазето.Задните елипси остават на кората.Поразрязах малко подпорите под кората(металните) и ми остана място за около 10 инчов говорител.Посредата между двете елипси.Мисля с това да спре одисеята ми с аудиото.Сега ако можете да дадете някакви предложения какъв говорител да взема който да напасне на стъпалото - 120 вата на бридж.Ако може да хваща по-нисички честоти но и челата на Апокалиптика да се чуват ;)Ако не съм Ви досадил някакви предложения чакам.

П.П. Какво е кросоувър?

Аватар
Cvetomir
има опит
има опит
Обратна връзка:

гфс

#11 Мнение от Cvetomir »

кросоувър = филтър , както ти казаха няма нужда от големи басамци.
Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ.

Xplod

#12 Мнение от Xplod »

Да филтри съм си взел ще ги сложа на предните за да орежа баса.Отзад Усилвателя си е с филтър за ниски честоти и настройка на херците.Ама остава въпроса какъв говорител да сложа който да свири като използва обема на багажника.

EmosoftCo

#13 Мнение от EmosoftCo »

Пич - без кутия само с кората - бас няма да чуеш. То без това не можеш да слезеш много ниско в кола, но да слагаш 25см. говорител без кутия - по добре сложи 10-12см - ефекта ще е същия. Даже няма да ти трябва усилвател ако е над 96db на ват.

п.с. съвет - по добре вземи някой китайско суб-че за 100-тина лева от техно... маркет или полис, но не слагай 25см само на кората!

EmosoftCo

#14 Мнение от EmosoftCo »

За говорители вземи visaton. И за кола не взимай широколентови - нека са коаксялки. DX10 мисля че бяха тези, коъто ще ти свършат работа. FR10 - като краен вариант, защото трябва да си точно срещу говорителите, за да чуваш високи. Lg-тата можеш да ги хвърлиш.

п.с. Я най-добре виж тук (аз имах подобен проблем с избора на говорители): http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=4982

Xplod

#15 Мнение от Xplod »

Бе аз проблема със среди и високи го реших.Отпред с 10см Бушмен широколентови с филтър да свирка само среди + високи.Отзад си остават 2те Елипси Ел Джи.Дал съм 55лв за тях и ме е яд да ги махна,не вадят лош звук де. :)Доколкото разбрах от предишните постове Суб в багажника не свири добре.На кората също няма да стане.А ако е някой Free Air говорител?Визатон в Пловдив мисля че няма да намеря така ми се струва.Ако знаете къде има техен магазин?Май излезна че само Ви занимавам с глупости.Най-накрая ще последвам съвета на EmosoftCo и ще взема да си сложа "туба" на задната седалка и така да си реша проблема.

Какво мислите за този евтин вариянт за "туба" http://www.thunder.bg/product_info.php? ... 0fd2f02c97

Публикувай отговор

Обратно към “CAR LOUDSPEAKERS”