FeedForward Error Correction (A+B) amp.
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
бобина в домашни условия може да се мери по два начина
1. със скъп мултицет (така и баба знае)
2. като се следи пада върху нея.
Взимаш един генератор, на честота подходяща за бобината около 100к обикновенно е достатъчно. Връзваш последователно на бобината един резистор около 1к - 10к връзващ ги към генератора и с осцилоскоп мерисх пада върху бобината.
Така може да и сметнеш индуктивното съпротивление. След това взимасх един учебник по електротехника и виждаш формулата как се смята индуктивно съпротивление за дадена бобина и честота и готово
Взимаш един генератор, на честота подходяща за бобината около 100к обикновенно е достатъчно. Връзваш последователно на бобината един резистор около 1к - 10к връзващ ги към генератора и с осцилоскоп мерисх пада върху бобината.
Така може да и сметнеш индуктивното съпротивление. След това взимасх един учебник по електротехника и виждаш формулата как се смята индуктивно съпротивление за дадена бобина и честота и готово
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ами благодаря ти за идеята все пак :)amitko написа:бобина в домашни условия може да се мери по два начина
Абе то е ясно по тоя метод как се мери индуктивност ... но ме притеснява точността на честотата на генератора ... и по скоро така мериш имапеданса а не индукривността щото Z=R+j*2*pi*f*L нали ... Но както и да е ... то е ясно и R колко е ...
Та значи за точно измерване ше ми трябва генератор , готин честотомер , точен резистор (или ако не е точен , то поне достатъчно точен омметър) и достатъчно точен миливолтметър ... Та от цялата тая тъпотия ако успея да измеря индуктивността с точност до 5% ше е супер ....
Айй ... да и генератора трябва да е към 100kHz и синусоидален ... :D
Thanks и Поздрави !!!! :D
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
...
Чекайте малко бре, за какво ще я мерите тази бобина ? че и точно да било меренето..кой е казал колко да е стойността на бобината ? никой..
ориентировъчната стойност е 3 микрохенри, но тя зависи от потбора на транзисторите на стъпалото..при мене се получи 3,7 микрохенри, и най добре свирна с бобина от няколко ката усукан лицендрат.
сега като пиша това се сетих че не съм пробвал с бобина от сребърен
проводник...
/хората отдавна минаха на SE , аз с какво се занимавам още../
ориентировъчната стойност е 3 микрохенри, но тя зависи от потбора на транзисторите на стъпалото..при мене се получи 3,7 микрохенри, и най добре свирна с бобина от няколко ката усукан лицендрат.
сега като пиша това се сетих че не съм пробвал с бобина от сребърен
проводник...

- Daniel Petrov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Dman , кой параметър и на кои транзистори внася грешка , че се променя идеалната стойност на бобината ?
Аз за най лошия случай при +/-5 % толеранс на резисторите и кондензаторите си сметнах че индуктивността може да варира от
2.418 uH до 3.265 uH ?! Но не съм имал пред вид друго освен 2-та резистора по 1ком , кондензатора 120 пФ и резистора 47 ома .......
Колко W е резистора 47 ома и как да си сметна колко е максималната консумирана от него мощност , че ми е бедна математиката ?

Аз за най лошия случай при +/-5 % толеранс на резисторите и кондензаторите си сметнах че индуктивността може да варира от
2.418 uH до 3.265 uH ?! Но не съм имал пред вид друго освен 2-та резистора по 1ком , кондензатора 120 пФ и резистора 47 ома .......
Колко W е резистора 47 ома и как да си сметна колко е максималната консумирана от него мощност , че ми е бедна математиката ?

Последно промяна от Nikolay_Hristov на Пон Яну 31, 2005 8:06 pm, променено общо 1 път.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
cycles написа:Ами благодаря ти за идеята все пакamitko написа:бобина в домашни условия може да се мери по два начина
Така може да и сметнеш индуктивното съпротивление. След това взимасх един учебник по електротехника и виждаш формулата как се смята индуктивно съпротивление за дадена бобина и честота и готово![]()
Абе то е ясно по тоя метод как се мери индуктивност ... но ме притеснява точността на честотата на генератора ... и по скоро така мериш имапеданса а не индукривността щото Z=R+j*2*pi*f*L нали ... Но както и да е ... то е ясно и R колко е ...
Та значи за точно измерване ше ми трябва генератор , готин честотомер , точен резистор (или ако не е точен , то поне достатъчно точен омметър) и достатъчно точен миливолтметър ... Та от цялата тая тъпотия ако успея да измеря индуктивността с точност до 5% ше е супер ....
Айй ... да и генератора трябва да е към 100kHz и синусоидален ...![]()
Thanks и Поздрави !!!!
Ами то без приличен генератор и осцилоскоп (дори и простичък) нищо не може да се постигне. Аз имам един руски осцилоскоп до 10МHz, които ми върши прекрасна работа. а генератора съм си го правил сам, и работи доста прилично, може човек да си регулира плавно формата, честотата и нивото (и така следейки с осцилоскопа може да я докара доста синусоидална)
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Amitko , какъв е тоя генератор твоя ? :D ше ми пратиш ли моля те схемичката да го видя , че ме заинтригува ? :D и-меила ми е recycle_cat@mail.bg
То тая година щото ни занимаваха и с генератори ... та се оказа че тоя с моста на Вин е с най малък клирфактор , но трудно се изпълнява... че и настроеваем .... А пък релаксационните са лесни , но пък имат голям клирфактор щото от формирането на синусоидата от триъгълника .... :D Та искам да видя и още няколклстотин схеми по темата да видя как стават нещата :D
Thanks !! предврително ! :D
Widowmaker , аз за сега няма да го правя твоя усилвател , просто искам да знам за какво става въпрос и някой ден като имам повечко време и средства да зема да си направя моя схема ! :D Ползвам те като основа ! да знаеш !!! :P
То тая година щото ни занимаваха и с генератори ... та се оказа че тоя с моста на Вин е с най малък клирфактор , но трудно се изпълнява... че и настроеваем .... А пък релаксационните са лесни , но пък имат голям клирфактор щото от формирането на синусоидата от триъгълника .... :D Та искам да видя и още няколклстотин схеми по темата да видя как стават нещата :D
Thanks !! предврително ! :D
Widowmaker , аз за сега няма да го правя твоя усилвател , просто искам да знам за какво става въпрос и някой ден като имам повечко време и средства да зема да си направя моя схема ! :D Ползвам те като основа ! да знаеш !!! :P
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
При качествените генератори, не занм от какъв тип, но примерно Мост на ВИН /със сигурност е тук/ и др. схеми ограниченията в Клирфактора идват от схемата за стабилизация на амплитудата на изхода - крушки, диоди, VCA и др.cycles написа:Amitko , какъв е тоя генератор твоя ?ше ми пратиш ли моля те схемичката да го видя , че ме заинтригува ?
и-меила ми е recycle_cat@mail.bg
То тая година щото ни занимаваха и с генератори ... та се оказа че тоя с моста на Вин е с най малък клирфактор , но трудно се изпълнява... че и настроеваем .... А пък релаксационните са лесни , но пък имат голям клирфактор щото от формирането на синусоидата от триъгълника ....Та искам да видя и още няколклстотин схеми по темата да видя как стават нещата
![]()
Thanks !! предврително !![]()
Widowmaker , аз за сега няма да го правя твоя усилвател , просто искам да знам за какво става въпрос и някой ден като имам повечко време и средства да зема да си направя моя схема !Ползвам те като основа ! да знаеш !!!
Има схемотехнически решения, които с VCA s THD0.006% се постига краен резултат -> 0.00005% /И не съм сбъркал БРОЯ на нулите!!//, при по-простите решения - 0.001%. С такъв THD / 0.002-0.005%/ мога да използвам Компютър със звукова платка или CD-playwer с специално записан тестов генераторен диск! Например при моята Audigy 2 мога да засичам THD от порядъка на 0.001-0.002%, отделните хармоници - на -95...-105dB, всичко това в най-добрия случай! Още по темата - в Digital раздела, PC Music players
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ами благодаря ти за инфото, audioman
За сега нямам възможност да ползвам тестови сигнали от PC (в гаранция ми е и не го бъзикам) или CD плейър (какъвто нямам) ... Та ако знаеш къде мога да видя повечко готини схемички на генератори ще съм ти много благодарен
Иначе да ... За хубавите генератори където баланса на фазите е за единствена честота , доста трудно излиза условието за баланс на амплитудите и => стабилизирането на амплитудата
Поздрави

Иначе да ... За хубавите генератори където баланса на фазите е за единствена честота , доста трудно излиза условието за баланс на амплитудите и => стабилизирането на амплитудата

Поздрави
-
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
Аз ги имам на хартия, в едно радиохобби и от една статия от Електор /този беше с 0.00005% THD
елементна база - SSM2018, NE5534A /selected/ AD797, специални марки резистори и кондензатори, 0.1-1% точност и т.н. / Руските схеми бяха с по 1-2 операционника и аналогов умножител /на чието място аз бих ползвал SSM2018 , защото къде ще ти търся руски аналогови умножители???/

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Защо има толкова стойности на резисторите които се разминават на принципната и монтажната схема ?
Примерно резисторите които са към гейтовете на мосфетките: на принципната са 220ом, а на монтажната са 100 ома; 10-тях килоома
м-у базата на 2SC-то и колектора на BC-то, ги пише на монтажната
22 ком; 5,1 ком/1 ват е на платката 10ком/1-2 вата;
Явно са преизчислявани режимите на работа на тея транзистори, но съм малко бос към смятането, нека уидоу да помогне със неговия опит, че имам голямо желание да чуя тая схема как свири.
Поздрави !
Примерно резисторите които са към гейтовете на мосфетките: на принципната са 220ом, а на монтажната са 100 ома; 10-тях килоома
м-у базата на 2SC-то и колектора на BC-то, ги пише на монтажната
22 ком; 5,1 ком/1 ват е на платката 10ком/1-2 вата;
Явно са преизчислявани режимите на работа на тея транзистори, но съм малко бос към смятането, нека уидоу да помогне със неговия опит, че имам голямо желание да чуя тая схема как свири.
Поздрави !