Gainclone ïëàòêà - ãðóïîâà ïîðú÷êà

Съобщение
Автор
Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#31 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Ocean, както казах, довечера ще говоря с брат ми (той е завършил ел.и комуник.т-ка, ама така го мързиии ..;)), така че сегашните ми разсъждения може и да не са верни:
Аз също си мислех точно за тази графика (и още някои други), показана по-горе. И сега като я гледам, мога да направя следното предположение ;) - импедансът на акустичната система при мен е по-висок от номиналния на драйвера (ARZ6604, 4 Ohm), може би отива към 6-те ома, което именно позволява комбинацията Gainclone - Voigt Pipes да развие достатъчна мощност (но едва ли чак тези 55 W, които се отчитат по кривата за 6 ома и +/- 31 VDC) - имам предвид факта, че при мене захранващото напрежение е около +/- 31 VDC и човек като гледа горната графика вижда, че за 4 ома кривата чупи отвесно надолу още при около +/-27 VDC. Това е.
Поздрави,
Теодор
Изображение

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#32 Мнение от Dimitar Atanasov »

най - вероятно чипа има защита от късо съединение по ток, затова кривата пада надолу като се достигне определена стойност на тока. При 4 ома тази стойност се постика пти по - ниско напрежение.

Освен това в повечето случай захранващото напрежение пада леко като се натовари (естествено ако е направено добре падът ще е съвсем малък, но за целта трабват големи кондензатори и стабилен траф, както всички знаят)

Според мен по удачно е да се сложи стабилизирано захранване разчетено на ток 1.5 пъти по - голям от тока при които задейства защитата, би трябвало да се получи доста по - добър резултат.

D.Kolev

#33 Мнение от D.Kolev »

amitko , ðàçãëåäàé èç äðóãèòå òåìè çà Gainclone , òðÿáâà äà èìàø ïîíå äâîåí çàïàñ . â çàõðàíâàíåòî å òúíêàòà ðàáîòà ïî èçðàáîòêàòà íà òîÿ óñèëâàòåë èíà÷å å çëå.

äðóãèÿ âàðèàíò å äà ñå íàëåïè ïëàòêàòà è äà ñå ïóñíå ñ òåñòîâ ðåãóëåðóåì çàõðàíâàù áëîê è òîãàâà ùå ñå âèäè êàêâî íàïðåæåíèå å íóæíî :wink:

Аватар
Dreamer
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#34 Мнение от Dreamer »

nqmam kirilica, no tyj kato smqtam 4e shte e polezno da razqsnim za kvo ide re4:

zna4i 4ipa mojesh da go natovarish do 94 V (+/- 47). tova e absoluten maximum zatova go tovarim s malko po-malko. izhodnoto naprejenie koeto toj moje da dade e s okolo 3-4V po-malko ot zahranvashtoto mu naprejenie (ako go zahranish s +/-25, to izhodnoto shte e maximalno 22V. i tyj kato tova e amplituda, to efektivna stojnost e 22.0,707 vie go smqtajte)
pri taka dadenite usloviq (zahranvashto naprejenie) mu slagame tovar. 4 oma. togava prez tovara shte prote4e tok kojto se smqta po zakon na om za efektivni stojnost t.e. I=U/R (U e efektivna stojnost, ne amplitudna). moshtnosta koqto se otdelq v tovara e P=U.I=U*U/R. do tuk izglejda 4e naj-dalavera e maximalno zahranvashto naprejenie i minimalno suprotivlenie na tovara. togava se polu4ava Pmax=(47*0.707)^2/4. super. no Pmax za LM3875 e 125W. sled tazi moshtnost 4ip4eta zaminava na kino.
t.e. ne mojem s maximalno zahranvashto naprejenie da vurjem 4 oma tovar. maximalnoto zahr. naprejenie e pri 8 oma. samo dotagava 4ipa ima veroqtnost da izdurji pylna moshtnost. kogato slagame po-golqm tovar (po-malko syprotivlenie) trqbva da namalqvame zahranvaneto ili da bydem izklu4itelno vnimatelni kogato uveli4avame.
Ot grafikata se vijda, ili sa se opitali da pokajat, 4e pri 4 oma, ne mojesh da izkarash poveche moshtnost, kato uveli4avash zahra. naprejenie. Maximuma e pri okolo +/- 28 V. za ostanalite za da se stigne maximalna moshtnost trqbva da se uveli4i zahranvaneto.
nadqvam se tova da izqsnqva neshtata donqkyde.
beshe mnogo qko kak mi izgyrmqha dva TDA2050 predi da razbera za kakvo ide re4:) (opitvah se da gi pusna na 4 oma s pylno zahranvane i se 4uda i se maq bre tiq shto taka gyrmat. i posle kato vidqh 4e za 4 oma trqbva da byde edi kakvo si zahranvane 4e da ne izgori 4ipa , a za 8 oma edi kakvo si i togava go izmislih:)

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#35 Мнение от oceanman »

Много ви благодаря за така ценните разяснения приятели...Дриймър,сега ми светна,благодаря за формулите...Все от някъде трябваше да се почне...Но предполагам,че един активен елемент не е уместно да се "бичи"докрай

D.Kolev

#36 Мнение от D.Kolev »

îñâåí àêî íå å mosfet â óñèëâàòåë êëàñ À , òîãàâà äî äóïêà :wink: (åëåêòðîííà) :lol: :lol: :lol:

audioman

#37 Мнение от audioman »

oceanman написа:Много ви благодаря за така ценните разяснения приятели...Дриймър,сега ми светна,благодаря за формулите...Все от някъде трябваше да се почне...Но предполагам,че един активен елемент не е уместно да се "бичи"докрай
Естествено, особено тези чипчета; за това нещо в този корпус 30Вата типично до 50-абсолютен максимум, ако се държи на надеждност и качество :wink: //на какъвто и да е товар!//

bezobraznia

aha

#39 Мнение от bezobraznia »

Да, Joker, според мен грешиш... естествено е важно какъв краен резултат искаш от този Gainclone... но ако държиш да е качествен,
аз бих те посъветвал да послушаш audioman т.е, а и според мен изправеното ти напрежение с което ще го захраниш трябва да е около 22V-DC
Поздрави!
Ники

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#40 Мнение от oceanman »

Според вас 27 волта добре ли е,за да може все пак да може да работи системата и с 4 омов товар?

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#41 Мнение от oceanman »

И как се смята колко волта ще се получи след изправянето?

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#42 Мнение от Dimitar Atanasov »

умножаваш по корен от 2 = около 1.44

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#43 Мнение от oceanman »

Благодаря,Амитко.Ами значи ако оставя варианта на Загорка се получава 25.4555 волта прав ток(корен от 2 *18=25.4558)
Последно промяна от oceanman на Пон Яну 24, 2005 2:25 pm, променено общо 1 път.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#44 Мнение от Bojo »

Не е точно така. Има значение дали трафа е с твърда или мека характеристика, тоест дали при номинално натоварварване напрежението пада (всъщност то винаги пада, ама с колко). Най-добре е Загорка или Кирил да премерят техните трафове без товар, с номинално и с максимално натоврване с колко им пада напрежението. Зависи също какъв е пада на напрежение в/у изправителя и каква стойност (тук е спорният момент с Генклоновете) е филтриращият кондензатор.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#45 Мнение от oceanman »

:oops: :( За новак като мен,май е по-добре да вървя по утъпкания път...Значи при така поставената задача в случая ще излезе по-малко от тези 25 волта,които даде сметката?Номера е в това каква конфигурация да се поръчат трафовете,понеже Прогресора набира поръчка за тороидали в съседен раздел(извинявам се за разводняването на темата)

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”