"The Blue Pill"

Ако знаеш какво искаш!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#91 Мнение от Kiril Kirilov »

Simonov написа:
Visaton написа:Добре де кажете все пак нещо и за изходния траф :roll: .С какъв магнитопровод да е,как се секционират навивките?и не мога да разбера-на схемата пише 2х800 навивки!Трябва ли да има средна точка или просто си ги навиваш 1600 навивки или се навиват бифилярно?мога да го навия трафа на ръка за 2 дни ама няма смисъл като незнам точните данни,а само ще хабя материал :( Айде просветлете ме моля че елементите са купени и захранването е готово,само изходния траф остана да навия :? .
Момчетата от Ether audio предлагат изходни трансформатори направо без пари. Не виждам защо са тези цигании и какво е това желание да се публикуват подробни данни за трансформаторите. :H
:smt041 Наистина! Респект за толкова простичкото обяснение Симонов :-) Ако някой наистина се съмнява дали това е така, нека си купи един траф и да си направи другия, ще прецени сам. Наистина е малко тъпо да обсъждаме нуждата от сериозна алтернатива на тези малки и евтини трафчета. Вярно е, че май скоро ще се изчерпят наличностите от хубава ламарина, но тогава ще трябва просто да се търсят добри алтернативи, няма начин...

Visaton

#92 Мнение от Visaton »

Ами като свършат тенекетата ще минем на изходни трансформатори със Super Radiometal 48 въглеродна сърцевина. 8) :wink: не е евтина и се намира трудно но пук ще знаеш че имаш най-доброто от най-доброто :wink: :P Не оспорвам,че найстина дават трафовете без пари ама мерак ми е да си блъскам главата по цели дни и нощи и да направя траф по-добър от техния :wink: проблема е че няма как понеже трафовете им са перфектни.

Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#93 Мнение от Angel Dimitrov »

ех че весело ми става :))))
:st :smt006 :weedman:

Аватар
Fender_str
има опит
има опит
Обратна връзка:

#94 Мнение от Fender_str »

Visaton написа:Добре де кажете все пак нещо и за изходния траф :roll: .С какъв магнитопровод да е,как се секционират навивките?и не мога да разбера-на схемата пише 2х800 навивки!Трябва ли да има средна точка или просто си ги навиваш 1600 навивки или се навиват бифилярно?мога да го навия трафа на ръка за 2 дни ама няма смисъл като незнам точните данни,а само ще хабя материал :( Айде просветлете ме моля че елементите са купени и захранването е готово,само изходния траф остана да навия :? .
Тва с 2х800 значи че трябва да е разделена на 2х800 дали са навити бифилярно незнам :roll: помисли :?: И когато нямаш опит не става за два дни. Аз съм мотал за син хап един траф цял ден без да си вдигна задника от стола а не мотая от вчера :!:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#95 Мнение от Daniel Petrov »

Визатонче, престани да спамиш темата с поредните си глупости!!!
Ще ти навия един бан бифилярно, сериозно!
И ще те банна по АйПи, ама ще изреве половин стара загора покрай тебе!

Написано е ясно - въртиш 800 навивки, после въртиш една вторична, после въртиш 2-ра секция първична отгоре и на двете секции съединяваш начало - край.
Не повече от 250-300 ома е първичната.
Уреда винаги показва по голяма стойност, след като му падне батерията.
На теб на намотките ти дава повече, пък резистора мери с 50к по малко 8O 8O 8O :?:
Толкова на улави ли ти изглеждаме тука?
Щото пак лъжеш, както тогава, с анихилирането на анода на ГУ-4
Ще те направя неактивен за известно време за да можеш само да четеш, без да пишеш глупости.
Въпросите, които задаваш казват едно - да не правиш нищо, защото ще те убие тока! Сериозно, не пипай!
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

СМЯХ В ЗАЛАТА

#96 Мнение от СМЯХ В ЗАЛАТА »

lq написа:Някои сега ще ми каже ли и този път без да ми търкате мнението
1 бобината Л1 с колко навивки е и с какъв проводник
2 Д1 и Д3 какви са
3 С6 и С7 какви са твзи кондензатори (AgTA)

:roll:
Така:
1.''Бобината''L1 ти е изглаждащият дросел.Няма определени навивки, а диаметъра на проводника виж в справочник колко мм трябва да е че да минават през него над 160милиАмпера.Дросела е най-добре да си купи готов или да ти го навие майстор,защото звука зависи изключително много от качествената изработка на захранването.
2.Всеки високоволтов диод който ще издържи на поне 200мА(1N4007 e добре)
3.Тези кондензатори(AgTa) са от сребро и танталии.Ти можеш да сложиш обикновен електролит 20uF/100V.Разбира се звукът ще е много по-добър ако сложиш такъв какъвто е посочен на схемата.

Имам чувството че нищо не разбираш от лампи и нищо няма да постигнеш.Този усилвател е за хора които са в час с лампите,защото дори криво разположен елемент може да ти скапе звука.
Успех

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#97 Мнение от velinski »

Great_Audio написа:Ти можеш да сложиш обикновен електролит 20uF/100V.Разбира се звукът ще е много по-добър ако сложиш такъв какъвто е посочен на схемата.

Ако заменяш AgTa с електролити 20uF са недостатъчни за добра AЧХ в ниските и високите честоти - стойността трябва да е 470-1000uF на входната лампа около 220uF на изходната.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
jorko
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#98 Мнение от jorko »

Мерси за отговора Great_audio :D

СМЯХ В ЗАЛАТА

#99 Мнение от СМЯХ В ЗАЛАТА »

Велински,мисля че ще свири доста по-добре с 220 микро на входната и 100 микро на крайната.Така както си ги дал ти амплитудно-честотната характеристика ще стане доста ''крива''.Мисля че със същият успех може да се ползват и добри танталови кондензатори по 50 микро...

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#100 Мнение от Borislav Uzunov »

Great_Audio написа:Велински,мисля че ще свири доста по-добре с 220 микро на входната и 100 микро на крайната.Така както си ги дал ти амплитудно-честотната характеристика ще стане доста ''крива''.
Защо пък АЧХ-то ще стане доста криво? Донякъде е така, защото намаляваш ООВ. Но чак пък доста....
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#101 Мнение от velinski »

Основното правило при подбора на катодния кондезатор Ck е неговото съотношение спрямо катодния резистор Rk и това съотношение трябва да е приблизително 1:1 - на 1000 ома резистор се пада 1000 микрофарада шунтиращ капацитет и не по-голям от 1000uF (просто няма смисъл и се претоварва лампата). В противен случай (при голям Rk и малък Ck) усилването на стъпалото се измества изцяло във високочестотния диапазон и АЧХ-то в ниските частоти "увисва" в чуваемия диапазон над 20Hz.

Големината на Ck допълнително участва и при изчисляването на високочестотната пропускливост на стъпалото по формулата:

F = 1/(2*pi*Ck*Rout)

Rout = изходния импеданс на катода (не на лампата)

и е също в пряко отношение с големината на катодния резистор.

При хапчето имаме 2,7k Rk на входната лампа, което предполага използването на Ck около 1000uF за напълно плоска АЧХ в диапазона 20-20000Hz. Ако сложиш друга лампа в друг режим с по-ниска стойност на Rk (примерно 6Н23П/Е88СС с Rk=500R и Ra=30k), спокойно можеш да сложиш и 330-470uF електролит, но не и в конкретния случай с 6Н3П.

При изходната лампа трябва много да се внимава да не се претовари изходния траф на ниски честоти (зависи и от изработката на трафа все пак - Tango не се претоварват и при 5Hz...) и затова трябва много внимателно да се подбере стойността с проба и грешка. Моята проба и грешка показват че за хапчето 180-220uF е добър катоден капацитет.

Защо 20-те микрофарада на танталовите кондензатори стигат? Заради нелинейната им характеристика като кондензатори с пикове при ниските и високите честоти (затова аз лично не ги харесвам и като разделителни кондери, но като филтриращи са перфектни), които компенсират малката им стойност. Но при електролитите е друга бира (ако са маркови и съответно предполагаемо линейни). Ако са "кучета" трябва да се работи пак с проба и грешка защото никога не се знае как реагират при различните честоти.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
jorko
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#102 Мнение от jorko »

Пал имам въпрос значи за лампата 6Н3П,значи като погледнах за тази лампа в справочника открих че употребата и е високочестотен усилвател и още нещо пишеше че е лампа специално за УКВ та въпроса ми е каква работа върши там лампа за радио да няма да сушаме радио "Веселина" :D .И по добрия вариант не ли е да се сложи лампа 6Н2П защото тя е нискочистотен усилвател??

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#103 Мнение от oceanman »

По-доре отиди да чуеш хапчето :wink:

Аватар
jorko
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#104 Мнение от jorko »

Добре де ама искам все пак някои да ми отговори :wink:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#105 Мнение от Ivan Rachev »

lq написа: лампа специално за УКВ та въпроса ми е каква работа върши там лампа за радио да няма да сушаме радио "Веселина" :D

след малко ще чуеш звука на бана :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”