Сухов

Съобщение
Автор
Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Сухов

#1 Мнение от Dimitar Atanasov »

Абе хора,
какво мислите за тиа три статии от сп. Радио където Сухов разказва за усилватели, и някои пробвал ли е да го прави.

Аз съм прибвал, с наши и западни части (не със руските) и имам един работещ канал.
Звука е доста добър, ама другиа канал така и не успях да го пусна в действие, винаги генерираше, след около 2 години мъки го зарязох и си направих друг (това което имам сега).

Та има ли някой опит с тази чудесия?

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Bojo »

Има няколко модификации на "Усилител високой верности" на Сухов. В момента той разработва поредният вариант. Кой от всичките си правил? Погледни в сайта http://radiohobby.tk Там би трябвало да има мнения и препоръки. Ако няма аз ще погледна в печатните броеве от 2004г. дали няма нещо по въпроса.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Dimitar Atanasov »

ами почнах от първата версия, ама почти цялата я преработихме с еди приятел, за да стане с наши части, наи интересното е че единия канал работи, другия не ще, а моя приятел успя да ги подкара два канала и доста време си ги слуша, а и той не успя да подкара моя.

audioman

#4 Мнение от audioman »

amitko написа:ами почнах от първата версия, ама почти цялата я преработихме с еди приятел, за да стане с наши части, наи интересното е че единия канал работи, другия не ще, а моя приятел успя да ги подкара два канала и доста време си ги слуша, а и той не успя да подкара моя.
Аз лично имам Сухов за един от моите най-добри учители по аналогова схемотехника. Теориите и практическите му решения намирам за достоверни и качествени, но не бих конструирал нещо със СОЦ-съветска елементна база /стария вариант на усилвателя/
Та така:
като преправяхте схемата, преизчислихте ли всички полюси/нули на предавателната функция, симулирахте ли я, или просто сменихте чаркове едно към гьоторе, както направих аз първия път /и все пак тогава схемата тръгна!!! от първия път/. Правилно изчислена И конструирана схема работи много добре и е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО устойчива, като тук говоря само за западна и далекоизточна елемнтна база.

audioman

#5 Мнение от audioman »

amitko написа:ами почнах от първата версия, ама почти цялата я преработихме с еди приятел, за да стане с наши части, наи интересното е че единия канал работи, другия не ще, а моя приятел успя да ги подкара два канала и доста време си ги слуша, а и той не успя да подкара моя.
Не знам да има български части за тази схема /а през 95-та направих с крайни тр-ри 2T7066/67, уж аналози на BDX66/67, но с ОУ AD711 и преди това, в най-първия вариант с TL071/
При съвременната елементна база е престъпление да се използват допотопни части, но RC корекциите трабва да бъдат различни

audioman

#6 Мнение от audioman »

Като правило за един нормален усилвател /добре проектиран/ клас Б , единствената настройка е тази на тока на покой, при това схемата работи и без този ток да е настроен точно.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Dimitar Atanasov »

Абе смятахме наново всичко,
Не е това проблема, според мен до го ляма степен схемата е неповтаряема

audioman

#8 Мнение от audioman »

amitko написа:Абе смятахме наново всичко,
Не е това проблема, според мен до го ляма степен схемата е неповтаряема
Не съм съгласен, както казах още първата ми такава схема бе доста стабилна, като бая бях разбъзикал частите. Следващите бяха по-малко и повече /все повече :wink: / променени.
Нестабилно мога да кажа че се държеше стъпалото на D. Self с неговите CFB output pairs, оттогава намразих и се отказах от тази топология /CFB/
:arrow: CFB = Complementary Feedback Pair

:?: Та с какви части успяхте да я направите нестабилна ??? /ако не искаш съвет, не ми казвай :wink: /

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Ivo_Hristev »

Калояне, я кажи где да ги почетем тези теории на Сухов ( по едно време ми беше казал ама....) ?

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Bojo »

Статиите на Сухов ги има в "Цифровата библиотека на Сухов" - има линк в сайта който по горе бях писал. Има и страхотни статии по въпроса за динамичното подмагнитване при лентовите декове, жалко само, че вече не ги произвеждат.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Ivo_Hristev »

10x Bojo :)

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Stefan Stefanov »

А като сте зпочнали за Сухов се сещам за списание "Радио".
(Бях абониран от 1980-та до 1989 година).
Ето един линк с архив на всички броеве от 1970 до 2001г.
ftp://ftp1.radio.ru/pub/
Доста са като обем обаче, почти 1 ДВД.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Ivo_Hristev »

Не се абете изтеглил съм ги всичките :) :?

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”