Сайт за компоненти

Съобщение
Автор
peerless

Сайт за компоненти

#1 Мнение от peerless »

Здравейте, някой може ли да ми даде сайт в който мога да разбера кой компонент какви параметри има, едно време съм ги учил тези работи но вече не помня и искам да си лепна една мн малка схема а немога да разчета компонентите какви са. Примерно резистор 3K3, диод5V1... - как изглеждат защото имам някакви във къщи но ...

Става въпрос за тази схема:
Изображение

Имам разни нещица ама незнам дали имам точните компоненти.

П.С. Фото приемника го имам, жака също, но другите... мъка...

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Нещо не си успял да прикачиш линка....

peerless

#3 Мнение от peerless »

Странно при мен се вижда, ето я от БГаудио:
Изображение

D.Kolev

#4 Мнение от D.Kolev »

áðàò÷å , èçãëåæäà âúîáùå íå ñè ñå çàíèìàâàë ñ åëåêòðîíèêà àìà íèêîãà.
òðè åëåìåíòà èìàø.
öåíåðîâ äèîä íà 5,1 âîëòà
êîíäåíçàòîð 100 íàíîôàðàäà
ñúïðîòèâëåíèå 3,3 êèëîîìà
âíèìàâàé ñ èíòåãðàëíàòà ñõåìà ùîòî íà ðàçëè÷íèòå ïðîèçâîäèòåëè êðà÷åòàòà ñà ðàçëè÷íè. ãëåäàé äà íå ñè èçãîðèø êîì ïîðòà è äà òè êàæà îùå îò ñåãà ÷å ùå èìàø ïðîáëåìè ñúñ ñîôòóåðà çà òîâà íåùî.
íå òè ïðåïîðú÷âàì äà äàâàø RTS è CTS íà êúñî êàêòî å äàäåíî íà ñõåìàòà , ïîíå ïî åäèí äèîä ìîæå äà ñå ñëîæè òàì.

âçåìè ïðî÷åòè íÿêîÿ äðóãà êíèãà ïúðâî äà íå òè ñå íàëîæè äà ñè êîïóâàø íîâî äúíî.

peerless

#5 Мнение от peerless »

Ами занимавал съм се ама в 5-ти и 6-ти клас, сега съм на 25... доста годинки са минали без хич да съм пипал, забравят се нещата :(
Благодаря за информацията.
Схемата е тук: http://www.cesko.host.sk/girderplugin.htm
човека казва че работи без проблем. Но ще се заслушам в съвета ти!

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от joro66 »

Схемата работи, правил съм я, но вместо ценер използвах 78L05 и както каза колегата по горе - сложи диоди.

Аватар
AlexKame
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от AlexKame »

D.Kolev

#9 Мнение от D.Kolev »

òåñòâàíè è ðàáîòåùè ïðîãðàìè çà òåçè ñõåìè ñà :
http://www.pcremotecontrol.com
çà óèí

"lirc" çà ëèíóêñ . êîì ïîðòà òðÿáâà äà å êîìïèëèðàí êàòî ìîäóë èëè ñëåä çàðåæäàíå íà ÿäðîòî äà áúäå îòêà÷åí è ÷àê òîãàâà ëèðê äà ãî çàäàäå.

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Fenkiller »

И аз съм го правил и работи.
Както казаха колегите не забравяй да сложиш диоди!
Съпротивлвнието в общи линии може да бъде от 1 до 10 килоома и все ще работи.
Не ми харесва че няма баластен резистор преди ценера което ще рече че или ще изгори ценера или кома така че по добре използвай 78L05 стабилизатор и нямаш проблем.
Друг софтуер за това е : UIce
но и той е шернат само и след 30 дена спира.
:wink:
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Аватар
Rusin Atanasov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Rusin Atanasov »

peerless, за какво ще е я ползваш схемата . Мога да ти предложа това

http://store2.data.bg/rusin/IrDA%20za%20komp%20-%20gsm/

в пъти е по-лесно,не трябва софтуер и тръгва от раз. Трудно ще е да си развалиш нищо по дънота ако си изработил модула както трябва. Правил съм няколко такива и работят без проблем и без допълнителни драйверии под уйн98, ХР и линукс . С този инфраред си прехвърлям данни м/у компютъра и GSM-а става и м/у 2 компютъра. Под линукс съм управлявал програма за звук подобна на уйнампа/сори не и знам името :oops: /с дистанционно от ДВД-то си пак без софт. Условието е да имаш на дъното възможност да изведеш /RX /TX/ +5/ GND/, който са на отделни пинчета около тях пише IR. Виж в книжката или в нета дали дъното ти подържа този стандарт. Модула струва около 2-3 лв така че този проект не е скъп.

D.Kolev

#12 Мнение от D.Kolev »

çà òàÿ ñõåìà òðÿáâà äà èìà IRDA êîíåêòîð íà äúíîòî è âñåêè ïðîèçâîäèòåë ñè èìà ñîáñòâåíà ïîäðåäáà íà ïèíîâåòå.

íàé-äîáðà îò êúì ñõåìíî ðåøåíèå å ñõåìàòà íà ìëàä êîíñòðóêòîð äàäåíà ïî-ãîðå.

ìåíå ìè ñå ñòðóâà ÷å ÷îâåêà òðÿáâà äîñòà äà ïðî÷åòå ïðåäè äà ïî÷íå äà ëåïè êàêâîòî è äà å.

peerless

#13 Мнение от peerless »

Ами аз си купих компонентите за схемата на Дърт Инструктор, но попаднах на тази която уж е писана точно за софтуера който ще ползвам и затова реших да е тя, но явно има забележки и може би ще се върна към тази на Дърт Инструктор.
Благодаря на всички за отговорите и предложенията.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от joro66 »

За софтуер не видях някой дали спомена GIRDER със плуг-ина му за тази схема igorplug1.01. При мен работеше добре, но го ползвах преди 2 год. сега може да е излязло нещо по добро.

guitman
има опит
има опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от guitman »

bigASSyou, сигурен съм че предложената от теб програма работи но не ми е ясно как трябва да се направят настройките. Опитах със всички възможни скорости на серийния порт но никога няма повтаряемост при две последователни натискания на бутона на дистанционното. SerialWatcher и Hyper Terminal също винаги показват различни числа. Би ли споделил какви са останалите настройки, за да можем да синхронизираме дистанционното с RS-а.

Заключено

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”