Идейка за евтино подобряване на акустиката...

Съобщение
Автор
Krasi Yonchev

#2 Мнение от Krasi Yonchev »

Проблема който описваш се активизира от...
BlackBLOUD написа:стените зад канапето и зад колоните са съвсем голи
Представи си, че този паралел е билярдна маса. Същото което се случва на билярдната топка при удар в краищата на масата, се случва и на звуковите вълни - обръщайки посоката си, те се запътват към другия край на паралела, където отново се отблъскват и така докато не изгубят инерцията си и не спрат. В същност, това не е точно реверберация. Тази аномалия е позната като плясъчно ехо (сега е момента, в който пляскаш с ръце и разбираш защо се казва така).
BlackBLOUD написа:Моята идея е...
Добра (бай да уей: ти тези завеси ги имаш на разположение или ще ги копуваш?)! Мисля, че по този начин ще се справиш с голяма част от този проблем (да не казвам целия). Пляскай с ръце, когато ги поставиш - после ни кажи за ефекта. А ако ти се намира голям и дебел килим, постави го м/у теб и колоните (олд-скул "трик").

Успех.

MAX

#4 Мнение от MAX »

А замислял ли си се,че може да нее само от акустиката ти на стаята ? На визатон сайта мисля,че показана и една друга зависимост АЧХ спрямо разтоянието от говорителя. :roll:

gps

#5 Мнение от gps »

При мен стената зад мястото за слушателя е почти цялата покрита с 2см дебел стиропор но съм избрал друго разположение на озвучителните тела-по тясната стена на стаята.Тавана още не съм го обработил но в една друга стая вече го покрих с лист стиропор 4 мм дебел (продават ги на руло като тапет)-предполагам ще има ефект в сравнение с голата шпаклована повърхност преди обработката?

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

gps написа:Тавана още не съм го обработил но в една друга стая вече го покрих с лист стиропор 4 мм дебел (продават ги на руло като тапет)-предполагам ще има ефект в сравнение с голата шпаклована повърхност преди обработката?
Пробвал съм го, ефекта е почти нулев. С корковия тапет вече мога да кажа, че ефект има! 8)
Оставете глухите и тъпите да си бъдат глухи и тъпи, не им пречете.

Krasi Yonchev

#8 Мнение от Krasi Yonchev »

MAX написа:А замислял ли си се,че може да нее само от акустиката ти на стаята?
А ти замислял ли си се, колко голяма е разликата м/у това, което излиза от колоните, и това, което достига до теб? Някъде по средата, само в рамките на първите 20-30мс, дори и да си в ниър фийлд слушателска позиция, губиш голяма част от "истинското".
gps написа:При мен...
Поздравления за избора - колони / къса стена. Страхувам се обаче, че стиропора не е много ефикасен, но определено е по-добре отколкото голата шпаковка. Свето го е разбрал явно от личен опит, а е и прав за корковия тапет:
sveto написа:С корковия тапет вече мога да кажа, че ефект има!
Определено. Ако имаш възможност обаче, сложи и ти завеси, както и някакъв дебел килим или губер на пода.

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

Завеси имам, от дебел памучен плат който все още отделя власинки и кихам от тях , те са зад колоните ми като образуват буквата П като по ъглите са набръчкани повече. Стената зад слушателя все още е облепена с кори за яица :P
Скоро ще си обработя моя таван с корков тапет. А може би и стените - какво мислите за това ?

Krasi Yonchev

#10 Мнение от Krasi Yonchev »

Не ме рабирай погрешно, но достигнеш ли 100лв разход ще си е чисто и просто зле похарчени пари.

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

scav написа:Не ме рабирай погрешно, но достигнеш ли 100лв разход ще си е чисто и просто зле похарчени пари.
Ами то само за тавана отиват толкова пари 8) :lol:

gps

#12 Мнение от gps »

scav написа:
MAX написа:А замислял ли си се,че може да нее само от акустиката ти на стаята?
А ти замислял ли си се, колко голяма е разликата м/у това, което излиза от колоните, и това, което достига до теб? Някъде по средата, само в рамките на първите 20-30мс, дори и да си в ниър фийлд слушателска позиция, губиш голяма част от "истинското".
gps написа:При мен...
Поздравления за избора - колони / къса стена. Страхувам се обаче, че стиропора не е много ефикасен, но определено е по-добре отколкото голата шпаковка. Свето го е разбрал явно от личен опит, а е и прав за корковия тапет:
sveto написа:С корковия тапет вече мога да кажа, че ефект има!
Определено. Ако имаш възможност обаче, сложи и ти завеси, както и някакъв дебел килим или губер на пода.
Обаче стиропора не съм го слагал с цел акустична обработка на помещението а за топлоизолация :wink: а в последствие установих че се отразява на звука.Между другото пак с цел топлоизолация на същото помещения стените са покрити с гипскартон който е закрепен на 2 см от основната стена.Предполагам че и това оказва влияние тъй като гипскартона е доста инертен материал.Миналата година правих проби с използване на гипскартон отвътре по стените на суб за автомобил и установих че на практика намаля значително резонансите на стените на кутията а също и гаси стоящите вълни вътре в кутията и няма нужда от използване на вата вътре в кутията.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Идейка за евтино подобряване на акустиката...

#13 Мнение от Ivo_Hristev »

BlackBLOOD написа: Конкретния проблем с който искам да се боря в момента е прекалента ревербация в стаята ми. Когато слушам музика с повече държащи тонове(като хорове например) се получава едно гадно замазване заради отразените среди...

В момента стените зад канапето и зад колоните са съвсем голи. Моята идея е да сложа отпред и отзад по един стабилен корниз за перде и на него да сложа по една голяма дебела тежка плюшена завеса като тя ще е поне 3 пъти по дълга от самата стена за да може да се надипли и да направи по седиозен обем и релеф.Ще бъде достатъчно дълга да стига чак до земята.
Идеята за използване на завеси е добра. Така ще можеш да регулираш времето на реверберация в известни граници като дърпаш и спускаш завесите.

Публикувай отговор

Обратно към “Акустика”