при облицовка захващането може да се направи и с велкро (не знам някаква по-популярна дума, онова от две части - едната мекичка, а другата с кукички); например: частта с кукичките се залепва със самозалепващо тиксо към корпуса, а ватата просто се притиска към нея; така става по-мобилно и може да се експериментира /при необходимост/ с дебелина и пр.Rutcho написа:В кутията се разполага, хваната с едно-две кабърчета...
Вата
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:

-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ако не те бъркат парите - пробвай с неминерална вата. Възможни са само два варианта - не ти харесва / харесва тиslartibartfast написа:А какво ще стане, ако все пак се постави минерална вата? Защото аз съм с такава и не звучи зле, но това, което ме притеснява е, че не знам как би звучал сандъка, ако е пълен с полиестерна, а не минерална вата.
Струва ми се, че практиката да се слага минерална вата е останала от строителната акустика. Производителите на високоговорители продават всичко друго, но не и минерална вата.
Поздрави,
Теодор
ПП - Сигурен ли си, че минералната ти вата е минерална, т.е. каменна (rockwool)? Да не е стъклена, защото се счита, че стъклената е леко канцерогенна от евентуалните примеси азбест

-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
AdsBot [Google]
Âàòa, âàòà...
Ïðàâèõ îïèò è èñêàì äà ñïîäåëÿ ñ âàñ. (Ïîíåæå â4åðà âèäÿõ òîçè ñàéò ñúì îùå çàøåìåòåí.) Èìàì åäíè 12 ëèòðîâè òåëà ñ ôàçîèíâåðòîð è 6'' kenwood çà êîëà . Îáëèöîâàõ ñòåíèòå ñ ìåðãåëíà âàòà 25mm êàòî ÿ ðÿçàõ, ùîòî áåøå 50mm, à çà äà íàìàëÿ áóìòåíåòî íà äîëíèÿ ïèê, ñëîæèõ ðåõàâî îò òàçè çà ÿêåíöà è çàâèâêè. Îñòàâèõ ñâîáîäíî ìÿñòî îêîëî ïîðòà è äà âè êàæà, ìíîãî ïî-äîáðå å îò ïðåäè, êîãàòî áåøå ñàìî ðåõàâàòà. Òàêà óáèõ äî ãîëÿìà ñòåïåí ñòîÿùèòå âúëíè è çâó÷è ìíîãî ïî-îòâîðåíî, ïðîçðà÷íî è ò.í.ò. Îáà÷å ìåðãåëíàòà ÿêî áîöêà è îò íåÿ õâúð÷àò îïàñíè ÷àñòè÷êè êàòî ñòðåëè÷êè. Êàê å ñ äóíàïðåí è îò êúäå ìîãà äà ñè íàìåðÿ ïîäõîäÿù?
À, èñêàì äà ñè ïðàâÿ TQWT. Èìà ëè íÿêîé äà å ÷óâàë êàê çâó÷è? È âñå ïîâå÷å èñêàì ïî åäèí õóáàâ 8" øèðîêîëåíòîâ êàòî Lîwther
àìà åâòèí.
À, èñêàì äà ñè ïðàâÿ TQWT. Èìà ëè íÿêîé äà å ÷óâàë êàê çâó÷è? È âñå ïîâå÷å èñêàì ïî åäèí õóáàâ 8" øèðîêîëåíòîâ êàòî Lîwther
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: Ватa, вата...
Има. Звучи добре, но има и по-добреMirilaj написа:..А, искам да си правя TQWT. Има ли някой да е чувал как звучи?
Е, ти направо се 'изказа', човечеИ все повече искам по един хубав 8" широколентов като Lоwtherама евтин.
Поздрави,
Теодор

- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Проблемът с минералната вата е в това, че от вобрациите постепенно се разпрашава част от нея и може да попадне във въздушната междина на високоговорителя, като причини стържене и други такива приятни ефекти.
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: 100
Аз направих следния експеримент: първо минерална вата, а след нея - полиестерна. Субективно звучи по-добре, а и така до говорителя не достигат влакна и няма как да хване рак.100 написа:Проблемът с минералната вата е в това, че от вобрациите постепенно се разпрашава част от нея и може да попадне във въздушната междина на високоговорителя, като причини стържене и други такива приятни ефекти.
-
AdsBot [Google]
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Минералната и стъклената вата са много опасни при вдишване.
Могат да предизвикат силикоза (болест на белите дробове при попадане на силикатни частици в тях), която да се развие злокачествено.
Не виждам защо трябва да си играем със здравето си и това на околните - синтетичната вата за чифт големи боксове струва не повече от 5 лева.
Могат да предизвикат силикоза (болест на белите дробове при попадане на силикатни частици в тях), която да се развие злокачествено.
Не виждам защо трябва да си играем със здравето си и това на околните - синтетичната вата за чифт големи боксове струва не повече от 5 лева.
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Така е, прав си. Но аз вече бях взел минералната, пък и от един час работа с нея едва ли ще се хване силикоза.
А ти за коя вата говориш, аз успях да намеря единствено от тази, която се слага за подплата, но имаше само с хастар, а това оскъпява. Не че това е чак такъв проблем, дори хастарът подпомага укрепването, но все пак...
А ти за коя вата говориш, аз успях да намеря единствено от тази, която се слага за подплата, но имаше само с хастар, а това оскъпява. Не че това е чак такъв проблем, дори хастарът подпомага укрепването, но все пак...
-
Miroslav Danov
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
Да, прави сте за вредностите. Въпреки че за да хванеш силикоза май трябва да работиш на силно запрашени места, например каменовъглищна мина. Проблемът е в това, че двете вати са с различни физични свойства. Аз, както казах пробвах минералната за облицоване, за което синтетичната нестава. А дунапрените не съм ги пробвал, но интуитивно ми изглеждат по-гадни. Четох някъде , че перфектна за целта е някаква материя за поглъщане на звука в автомобилите и там казаха, че в техните магазини за резервни части я продавали, ама в нашите сигурно ще ме погледнат особено. Също, в едни швейцарски алуминиеви хай-ендчета използвали такава за Мерцедес. А се взрях през порта на един танной и ми заприлича на материалът от кйто бяха направени по физическо дето имаше едни кечета-меланж от някакви отпадъчни текстилни влакна, отгоре с плат-като дълги пътеки, по които се засилвахме за да скочим през козата.
А за вътре най-добре вълна, то се знае.
А за вътре най-добре вълна, то се знае.
-
JICA