Tube output stage

Съобщение
Автор
Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

Tube output stage

#1 Мнение от joro66 »

Реализирах тази схема в цд-то:
Изображение
но падна изходното ниво (не компенсира изцяло усилването на интегралните предусилватели на маранца. Токовите изходи на дак-а tda1541 (6 и 25 ) съм ги дал към маса със 33 ома съпротивление и взимам от тях сигнал. А разликата от горната схема ми е само в допълнителен кондензатор ELNA 470 мкф паралелно на 1к съпротивлението м/у масата и катода (.8.) и както писах по горе R1 е 33 ома. . Не съм гледал елементите около операционните на плеера за да изчислявам коефициента им на усилване, защото не ми се вади пак цялата дъна платка. Нормално ли е като цяло да е с по ниско усилване или имам някъде грешка? Ако тези съпротивления (на токовите изходи) се увеличат до 66 или 100 ома какво се променя?
Последно промяна от joro66 на Съб Юни 17, 2006 5:06 pm, променено общо 5 пъти.

Аватар
clock
чете
Обратна връзка:

#2 Мнение от clock »

Joro66, изхода на ДАК-а 1451 дават 4мА. С 33 ома към маса ще имаш около 0.132 волта пад. Със 100 ома - 0.4 волта. Но мисля че, токовите резистори са предвидени в схемата която си показал - R1 и R2 (за деемфазиса). При R1=270 ома пада върху него трябва да е 1.08 волта(за ниски честоти, без включен "Deem"). Пробвай да закачиш токовите изходи от DAC-a направо към R1, без допълнителни резистори към маса. Успех.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

ЕСС83

#4 Мнение от Goro »

Информацията, която дава Lozef, подсказва че трябва да се ползва ЕСС83. Нискоомния генератор я прави много подходяща, но ще се увеличи значително изходното съпротивление на стъпалото. Май това ще се окаже решението, ако не я товариш нискоомно. Изходното съпротивление може малко да намалиш при свързване ОК - ОА, а не каскодно.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от joro66 »

lozef написа:Колкото по нискоомен е товара в изхода на дака толкова по висока е неговата линейност и по ниски са изкривяванията ,за сметка обаче на ниско ниво.
Наистина, пробвах с по големи съпротивления (130 ома) и ефекта беше изпъкване на срдите (поне на първо впечетление). Проблема е че усилвателя на мощност не е с достатъчен запас понеже използвам предусилвателна лампа с малко усилване (използвам входното стъпало подобно на синьото хапче - 6н3п) а крайната е гу50. Както казва Goro, май ще пробвам ECC83. Мисля че няма да проблем със съгласуването на съпротивлението при каскодно свързване. И още нещо което ме учуди - защо не чувам служебната информация при четене на диска - това някаква особенност на тда-то ли е, защото при други плеери с други дакове при махане на мутинг-транзисторите се чува ?
Последно промяна от joro66 на Нед Юни 18, 2006 3:34 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#7 Мнение от Simonov »

@joro66
Предполагам че си изче цялата статия във форума на diyaudio.com
Показаната схема трябва да претърпи някой промени за да може да се използва с TDA1541. Схемата може да се опрости като звеното R2-C2-R470k може да отпадне изцяло.
С успех схемата е реализирана от много членове на diyaudio.com но при използване на TDA1541 схемата трябва да има следният вид:
Изображение

Аз лично смятах моят Philips CD820 да бъде точно с тази схема, но с 6SN7 Kато за начало, обаче ще остана на slodi state :D

Тук имам един въпрос - дали е добре да се направи стъпалото на печатна платка или да се прибегне до обемен монтаж :?: :roll:

Поздрави :)

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от joro66 »

Ами и аз не съм сложил елементите за деемпфазиса. Само нямам кондензатора С1, понеже изходните трафове ограничават отгоре честотната лента (но за транзисторни крайни стъпала е задължителен), R1 за сега ми е 33 ома и успоредно на R3 съм сложил кондензатор 470 мкф. А колкото до монтажа - аз съм на обемен монтаж. По лесно ми беше, все пак са 4 елемента на кръст, а и C3 и С2 са доста големички за платка.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Stefan Stefanov »

Колко е анодното на последната схема?
Някой пробвал ли го е при какви режими звучи най-добре?

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#10 Мнение от Simonov »

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”