Благодаря на всички за пожеланията...
Първо пояснение: BlackBLOOD- относно изказването на progressor, смея да твърдя, че той под "изработени" има предвид точно правилното - сътворени, изобретени за определен говорител (в случая frs8) oт член на форума, но пък и Загорка е попроменил елементи в неговата конструкция, така че май няма да съм първият

...ще видим де

, но progressor: Благодаря за подкрепата-стимул, който ми даваш!!
а и друго: Joker- дано да свирнат осезаемо ПО-добре от кое?! или от кои?! От TL-a, който е правен в този форум ?! Двете конструкции са доста различни въпреки, че по природа са quarter-wave...
...
а сега още малко подробности относно конструкцията:
Конструкцията ще я "събера" във кутия тип правоъгълен паралелепипед (т.е. стандартна), което включително принципа на сгъването е единственото общо с Немският проект за този говорител...
Височината ще бъде 660мм, дълбочината - 260, а ширината 115мм. Компресионната камера ще бъде с обем 1.50 литра.
Площ на гърлото - 18 кв.см.
Площта на устата на хорната, която ще бъде от задната страна (за което с реплика към мен по ICQ се досети само progressor

) ще бъде 270кв.см
Самата конструкция е сметната за около 115-125Hz. Пиша около защото при многото нагаждане на размери и на мен малко ми се губи точността
Дължината на линията е (отново) около 1.35~1.45метра
... но определено се надявам колонката да свирне доста добре
P.S. Пиша тези подробности по-горе за да се знае, че освен по точни изчисления конструкцията подлежи на конструктивни неточности, които са налагани от самото "сгъване" на "дължината"...
Но ако съдя (пак смея да твърдя) по резултата от сгъването на Pipe-ките с BG20, то не би трябвало да има негативни резултати...
НО, основното голямо "НО" ... ще говорим за звука, като чуем готовите колонки...

oops.. щях да забравя: матералът от който ще ги изработвам е: 11мм ПДЧ, 13мм ПДЧ, 16мм ПДЧ и предните панели от останалото ми от Пайпките 19мм фурнировано ПДЧ...