малка беля - HELP

Съобщение
Автор
Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Ivo_Hristev »

Ако питаш мен - търси нов процесор....

vankata_r
има опит
има опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от vankata_r »

Според беглите ми(зесега) познания по микропроцесори, не е ли правилно да се каже, че програмата е на страничен чип... EEPROM или нещо такова... Тъй, че ако успееш да смениш процесора да се запази функционалността... ???

3aropka написа:Програмата си е записана в РОМ, разположен на чипа на процесора.
Процесорът обикновено е специализиран и не ми се вижда вероятно да може да се използва друг, дори от същия тип, а с друга програма.
Тоест трябва да е АБСОЛЮТНО същия, със същата програма.
Май наистина ще е по-лесно (и по-евтино) да се намери нов плеър.
А и след като има дистанционно проблемът май не е много голям.
М да за това се сетих малко по-късно, а и едва ли на някой ще му се играе да прави програматор, с който евентуално(ако въобще успее) да свали програмта и да я прехвърли на твоя бъдещ нов...
Наистина процесорите са уникални и... виж една идея - провери в някои сервизи няма ли да имат поизостанал плеър с изгоряла аналогова част да речеме и ако имаш успех няма ли да се навият да ти продадат "професора" за някой и друг лев....
Последно промяна от vankata_r на Вто Юни 13, 2006 6:17 pm, променено общо 2 пъти.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Stefan Stefanov »

Програмата си е записана в РОМ, разположен на чипа на процесора.
Процесорът обикновено е специализиран и не ми се вижда вероятно да може да се използва друг, дори от същия тип, а с друга програма.
Тоест трябва да е АБСОЛЮТНО същия, със същата програма.
Май наистина ще е по-лесно (и по-евтино) да се намери нов плеър.
А и след като има дистанционно проблемът май не е много голям.

D.Kolev

#9 Мнение от D.Kolev »

ìîæå äà ïðîáâàø ñòàðèÿ íîìåð ñ íàãðÿâàíåòî ñ ïîÿëíèêà (ìåíå ìå å ñïàñÿâàë 2 ïúòè) àìà øàíñà å 0.0000000000000000001% , ÷å è ïî-ìàëêî

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: малка беля - HELP

#13 Мнение от Tisho »

beauty_divine написа:
beauty_divine написа: ...това хубаво, но колко ли ще работи чипът с такава повреда?
Вероятно съм прегорил защитната диодна структура на I/O пина. Дали е разумно да пробвам с 10-15 мА да прегоря окъсеното в кристала? Май това е доста рисковано...
Изкопах му блоковата схема на повредения порт:
Изображение
Може и да съм повредил pull up транзистор, щом излиза приблизително Vcc ... :cry:
Ама че лош късмет...
Пул-ъп транзистора няма как да го повредиш така.
Виж схемата отгоре има 100к.
Най вероятно си гръмнал горния транзистор на изходния драйвер.
Това не е проблем за процесора, ще си работи и така. Стига да не тече много ток от там.
А за четене на програмата... това го забрави.
1. Най вероятно чипа е OTP - one time programing.
2. Със сигурност има код-протект който няма да ти позволи да прочетеш програмата.
3. Програма от един тип контролер на друг обикновенно не става.
Архитектурата на различните производители е различна.
4. Струва ми се по лесно за този тип контролери да се намери програмиран с същата маска (казвам маска защото за промишлени количества никой не програмира с програматор - прави се асик) от колкото празен такъв.

А тази организация на порта определено кефи. :wink: Можеш да си четеш какво си записал на изхода. :idea:

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”