Интегрални стабилизатори от Комет...
-
- има опит
- Обратна връзка:
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Има нещо гнило ако напреженията не са точни.
До сега не съм имал разлика да са над 0.2 V.
Най-големият проблем на тези чипове е големият им шум и затова не ги обичат много за ДАК-ове.
Поразрови се из форума да видиш платките на Змея за добри стабилизатори
(Което ме подсеща че имам да му давам пари ...
)
До сега не съм имал разлика да са над 0.2 V.
Най-големият проблем на тези чипове е големият им шум и затова не ги обичат много за ДАК-ове.
Поразрови се из форума да видиш платките на Змея за добри стабилизатори
(Което ме подсеща че имам да му давам пари ...

- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ако не си предвидил Vin > Vst > 2-3V минимум 78хх/79хх са склонни да не стабилизират изобщо.
Провери си входните напрежения.
Ако ги ползваш за аудио - забрави. Най-добър вариант са платките за TL431 на Змея.
Провери си входните напрежения.
Ако ги ползваш за аудио - забрави. Най-добър вариант са платките за TL431 на Змея.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Интегрални стабилизатори от Комет...
А кондензатори на изхода и входа сложи ли ?beauty_divine написа:Зачудих се къде да го пусна това съобщение и понеже се отнася за скромен мод на захранването на старо ЦД реших, че е за тук.
С две думи - накупих една шепа 7805 и 7905 (производство на STM) от Комет в Пловдив с посочената идея.
Неприятно се изненадах когато при изцяло налепена платка, очакваните 5V бяха навсякъде 4,5V (това както и да е), но очакваните -5V бяха навсякъде -7V.
Разделил съм захранванията на левия и десния канали, както и съм предвидил повече на брой отделно стабилизирани изходи за цифр. част и това умножи броят на вложените стабилизатори респ. на проблема.
+5В лесно да се повдигнат, но -7В не ми се иска да "гася". Пък и мизерна работа да му се невиди![]()
Разпоих ги всичките и мисля да им ги покажа и ги попитам как биха ми помогнали, но не очаквам особена отзивчивост.

Обикновенно така се държат ако не си сложил кондензатори.

По принцип на Комет частите са читави.

Re: Интегрални стабилизатори от Комет...
[offtopic]
Но специално със стабилизатори ядове съм нямал никакви...
[/offtopic]
Абе малко си зависи... Имат и читави части, обаче имат и доста ментин... Връщали са ми устройство от тайгата далечна заради криво работещ чип за 20 стотинки от комет - уж на ST... Мога да направя малък списък с чаркове оттам, които определено не стават...Tisho написа:...По принцип на Комет частите са читави...
Но специално със стабилизатори ядове съм нямал никакви...
[/offtopic]
- sound
- има опит
- Обратна връзка:
Колкото и елементарно да звучи, погледни дали стабилизаторите и особено тези за отрицателно спрямо маса напрежение /79хх/са свързани правилно. Може да не си обърнал внимание при свързването, че изводите на 78ХХ и 79ХХ са различни. При 78ХХ са "вход-маса-изход", а при 79ХХ "маса-вход-изход", от ляво надясно, поглед отпред. Понякога в бързината човек може да се обърка. Ако свързването е правилно, направи си по една тест платка /може парче универсална/за по един от стабилизаторите от всеки тип, според препоръките в справочниците, с входен и изходен кондензатор. Подай изправено и филтрирано входно напрежение с разлика спрямо очакваното изходно напрежение повече от три волта и замери данните. Така най-добре ще разбереш къде е издънката - дали в стабилизаторите, или в прилагането им.
Здравейте всички.
Не можах да се сдържа да не напиша и аз няколко реда на тази тема - доста от колегите са много по-"в час" от мен с типичната аудиосхемотехника, но на няколко места чета обвинения към класическите стабилизатори 78хх и 79хх, а не видях по-подробна реакция от знаещите. А когато човек започва, проблеми среща къде ли не...
Доколко тези чипове са подходящи за захранване на Hi-End Audio, аз не обсъждам. Информацията за приложение от производителите им обаче най-често е "постна".
Гореописаният проблем много често е причинен от самовъзбуждане, било поради непоставяне на кондензатори, било поради неподходящи такива. Например, за 78хх често препоръчват в изхода керамичен кондензатор 0,1 - 0,15 uF, а понякога - електролитен. И едните, и другите обаче работят зле точно в диапазона на стоте килохерца, където основно този чип се опитва да се възбуди. За това място най-подходящи са танталовите кондензатори. Аз лично монтирам 1 uF, въпреки, че е по-голям от нужното. Входният електролит също не е излишен, въпреки, че го препоръчват ако пистата от филтъра на токоизправителя до входа на чипа е дълга. Монтажът, особено но изходния кондензатор, е максимално близо до изводите на чипа. И - спестяването на защитните диоди (в изхода и особено от изход към вход) също често води до проблем, въпреки че ги описват като "опционални". Ако не ги спестите, шансът да ви дефектира подобен стабилизатор е почти нула...
Ако не бъркам, най-подробно е разгледано всичко това в документацията на NSC. И касае също регулируемите 317 / 337, и тези за по-големи токове (LM350, LM338 и др.).
Въобще, и най-простият чип си иска своето.
Надявам се да съм помогнал поне някому.
Не можах да се сдържа да не напиша и аз няколко реда на тази тема - доста от колегите са много по-"в час" от мен с типичната аудиосхемотехника, но на няколко места чета обвинения към класическите стабилизатори 78хх и 79хх, а не видях по-подробна реакция от знаещите. А когато човек започва, проблеми среща къде ли не...
Доколко тези чипове са подходящи за захранване на Hi-End Audio, аз не обсъждам. Информацията за приложение от производителите им обаче най-често е "постна".
Гореописаният проблем много често е причинен от самовъзбуждане, било поради непоставяне на кондензатори, било поради неподходящи такива. Например, за 78хх често препоръчват в изхода керамичен кондензатор 0,1 - 0,15 uF, а понякога - електролитен. И едните, и другите обаче работят зле точно в диапазона на стоте килохерца, където основно този чип се опитва да се възбуди. За това място най-подходящи са танталовите кондензатори. Аз лично монтирам 1 uF, въпреки, че е по-голям от нужното. Входният електролит също не е излишен, въпреки, че го препоръчват ако пистата от филтъра на токоизправителя до входа на чипа е дълга. Монтажът, особено но изходния кондензатор, е максимално близо до изводите на чипа. И - спестяването на защитните диоди (в изхода и особено от изход към вход) също често води до проблем, въпреки че ги описват като "опционални". Ако не ги спестите, шансът да ви дефектира подобен стабилизатор е почти нула...
Ако не бъркам, най-подробно е разгледано всичко това в документацията на NSC. И касае също регулируемите 317 / 337, и тези за по-големи токове (LM350, LM338 и др.).
Въобще, и най-простият чип си иска своето.
Надявам се да съм помогнал поне някому.
Последно промяна от Anchoret на Пон Май 29, 2006 12:34 pm, променено общо 2 пъти.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
стабилизатор
Най-вероятно е предположението на Anchoret - самовъзбуждане. Освен от неподходящи кондензатори може да е неподходяща и фолийната картина. Това важи и за други типове стабилизатори. А серията 78xx/79xx - наистина е много шумна.