Малък TL с FRS 8M
И при мен на честоти 50-60 херца говорителя има
прилично поведение но под 50 лудва от ход.
Според усета ми.. това е много под резонансната честота на
говорителя е нормално..
Нямах много време да експериментирам но за малкото време което си играх установих следното при неправилно поставена вата
ако е прекалено много се задушава - прави малко ход и високите избиват а ниските и средите никакви ги няма..
ако е малко или неправилно поставена духа от отвора яко и бумти..
а също при суиип се чуват страхотни пропадания и пикове.. в ниските
Трябва да попиташ автора на проекта за промените в размера..
не съм аз човека
прилично поведение но под 50 лудва от ход.
Според усета ми.. това е много под резонансната честота на
говорителя е нормално..
Нямах много време да експериментирам но за малкото време което си играх установих следното при неправилно поставена вата
ако е прекалено много се задушава - прави малко ход и високите избиват а ниските и средите никакви ги няма..
ако е малко или неправилно поставена духа от отвора яко и бумти..
а също при суиип се чуват страхотни пропадания и пикове.. в ниските
Трябва да попиташ автора на проекта за промените в размера..
не съм аз човека
- BotsRevenge
- има опит
- Обратна връзка:
- Simonov
- има известен опит
Здрвейте. Известно време ме нямаше онлайн и съм изпуснал доста
Найстина в чертежа ми има малка грешка, за което се извинявам. Честно да си призная МНОГО ме е срам, че проекта вече е реализиран, но не от ме
Напоследък никакво пусто време не ми остава. И все пак се радвам за гласуваното доверие 
Оправеният чертеж:

Оправеният чертеж:
- BotsRevenge
- има опит
- Обратна връзка:
Като ги направиш колонките, може да съберем проектите и да се помъчим да ги изстискаме малко.
Както ти бях споменал и на ЛС, при мен колонките падат до около 60хз (без да мога да определя на колко децибела, но вероятно е около -9 - -12). При генериране на отделни честоти няма проблеми, но при слушане на музика, говорителчето се мъчи, дори и при малки мощности. Ударният бас му е проблем (поне при мен). Това са ми първите ТЛи и е възможно аз да съм сгрешил нещо, но все пак си мисля, че ниските честоти, които се изкарват от говорителчето, не са за него. В момента ползвам еквалайзер, при който честотите около 30 и 60хз съм ги намалил с 12дб и така вече е по-поносимо. Силно се надявам усилвателят да е виновен. Скоро ще ги пробвам на друг и ще се разбере, но не очаквам хубави изненади.
Както ти бях споменал и на ЛС, при мен колонките падат до около 60хз (без да мога да определя на колко децибела, но вероятно е около -9 - -12). При генериране на отделни честоти няма проблеми, но при слушане на музика, говорителчето се мъчи, дори и при малки мощности. Ударният бас му е проблем (поне при мен). Това са ми първите ТЛи и е възможно аз да съм сгрешил нещо, но все пак си мисля, че ниските честоти, които се изкарват от говорителчето, не са за него. В момента ползвам еквалайзер, при който честотите около 30 и 60хз съм ги намалил с 12дб и така вече е по-поносимо. Силно се надявам усилвателят да е виновен. Скоро ще ги пробвам на друг и ще се разбере, но не очаквам хубави изненади.
- BotsRevenge
- има опит
- Обратна връзка:
Днес пробвах колонките на друг усилвател. Говорителчетата нямаха никакви проблеми. Без еквалайзери и т. подобни ходът на мембраната беше съвсем малък. Нямаше никакво кривене, пукане..., но басът изцяло липсваше. Усилихме ниските честоти басът се появи, макар и бледнеещ.
Та явно проблемите при мен са от усилвателя.
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Какви честоти под 100-120 очакваш от това говорителче ?BotsRevenge написа:Днес пробвах колонките на друг усилвател. Говорителчетата нямаха никакви проблеми. Без еквалайзери и т. подобни ходът на мембраната беше съвсем малък. Нямаше никакво кривене, пукане..., но басът изцяло липсваше. Усилихме ниските честоти басът се появи, макар и бледнеещ.
- BotsRevenge
- има опит
- Обратна връзка:
Аз не държа то да пада под 100хз, макар че го прави. Надявам се не си останал с грешното впечатление, че искам да чуя от него примерно 30хз.
А това за липсващият бас го казах в сравнение с това, което излиза от колонките с моя усилвател.
Редакция:
Мисля, че се сетих къде се крие проблемът при мен. Май не е в усилвателя, ами в звуковата карта. Когато смених Audigy 1-цата с X-Fi, старата ми 5.1 системка на същите настройки извади оглушителен бас - много по-силен от преди. Та явно звуковата карта подава много силен сигнал в ниските честоти. Сега като ги намалих до нивата, на които ги бях настроил преди, всичко си дойде на мястото. Явно на този усилвател ще му дам още време да живее.
ПС
Тази тема не е ли по-добре да се намира в раздела за Хорни и ТЛ?
А това за липсващият бас го казах в сравнение с това, което излиза от колонките с моя усилвател.
Редакция:
Мисля, че се сетих къде се крие проблемът при мен. Май не е в усилвателя, ами в звуковата карта. Когато смених Audigy 1-цата с X-Fi, старата ми 5.1 системка на същите настройки извади оглушителен бас - много по-силен от преди. Та явно звуковата карта подава много силен сигнал в ниските честоти. Сега като ги намалих до нивата, на които ги бях настроил преди, всичко си дойде на мястото. Явно на този усилвател ще му дам още време да живее.
ПС
Тази тема не е ли по-добре да се намира в раздела за Хорни и ТЛ?
Здравейте,
Ами проектчето работи и свири добре и това ме стимулира за изчета и да се образовам в ТЛ тематиката. Имам два ТВМ 188-05/4 омов и май и той ще е кандидат за тл. Един приятел се зариби и той да си прави такива колонки.
Ако желаят администраторите да преместят темата в подходящия раздел.
Интересно е използването на ФРС8 в трилентова система вади много добри среди това говорителче ако се подкрепи отгоре и отдолу с по специализивани говорители ще се получи добра комбинация.
Ами проектчето работи и свири добре и това ме стимулира за изчета и да се образовам в ТЛ тематиката. Имам два ТВМ 188-05/4 омов и май и той ще е кандидат за тл. Един приятел се зариби и той да си прави такива колонки.
Ако желаят администраторите да преместят темата в подходящия раздел.
Интересно е използването на ФРС8 в трилентова система вади много добри среди това говорителче ако се подкрепи отгоре и отдолу с по специализивани говорители ще се получи добра комбинация.
- DJ Popa
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Ако ще подкрепяш нещо с бас и високи , то по-добре избери друг говорител , който си струва , примерно SC13 , W100S .....TheChaos написа:Интересно е използването на ФРС8 в трилентова система вади много добри среди това говорителче ако се подкрепи отгоре и отдолу с по специализивани говорители ще се получи добра комбинация.
Не съм ги сравнявал и може би си прав.
Говорителчето ми харесва защото има запас към високите и стабилна АЧХ и позволява по голяма свобода в филтъра за три ленти..
Все пак се насочвам и по мой си критерий които са и улесняване на филтъра
но това са само предположения.
Засега не се планира направата на нещо.
Говорителчето ми харесва защото има запас към високите и стабилна АЧХ и позволява по голяма свобода в филтъра за три ленти..
Все пак се насочвам и по мой си критерий които са и улесняване на филтъра

Засега не се планира направата на нещо.