Ето на кратко какво представляват озвучителните тела.
Външните размери на колоните са 115х28х35см. (височина ширина дълбочина). Матеряла е 18мм МДФ. Вътре има оребрения - 4 на брой във всяка колона. Колоните са с по 2 говорителя TVM 226 07 8Ohm и 2 Visaton FRS 8 M. FRS-ите са в отделен обем - 4 литра и малко. Иначе казано TVM-ите са в 73 литра обем. Басрефлекса е от доло на колоната - модела не е прав ами започва с 65мм диаметър в едната си страна и завършва с 75мм, дължината е 110мм. Т.е. е настроен за 31,08Хз. F3 e 37,7 a Fb e 31,08.
Ватата в колоните е минерална 18мм и е залепена по 2 слоя на всяка страна. Оребренията са 4 както казах, като 3 са си чисти оребрения (т.е. обикновено оребряване) а 4-тото е плоскостта която отделя обеа на ФРС-ите и TVM-ите.
ФРС-ите са с 100микрофарада 63 волтови кондензатори на визатон, а както вече казах TVM-ите с филтър който би трябвало да среже на 150хз.
Филтъра е пасивен (на ТВМ-ите). До преди 1 ден беше активен, но си взеха вотрият усилвател който използвах и сега съм само с 1 - техникс (ясно че не е от най-'убавите) който позволява да разделям сигнала от 2-те стъпала на две 2ки колони.
Та за филтрите - те не са Визатон или някаква особена марка, но вършат добра работа (според мен). Това смятам че е така тъй като експериментирах с моя събууфер, който е с Херз 250. Та въпросният херц би трябвало да спира на 300хз, с тези филтри звука е почти само бас, т.е. гласовете са много трудно отчетливи.
А да и филтрите са 2-ри ред 12дб октава. (за басовите говоря).
Та се оплаквам от ниските честоти. Ето какво конкретно ме мъчи.
Преди да направя тези колони, имах 2 колони Jamo E370 (ясно за техните "качества") които на песни с силен басов фундамент - Lil Jon и тн. правеха достатъчно налягане, за да ти "смажат" главата. С добавка от херц-а в стаята ми не се живееше.
С тези колони които съм направил в момента, баса естествено е много по-бърз, удърен и отчетлив, но не пада толкова ниско. Определено сами колоните спрямо Jamo-тата не правят такова налягане. Тествам с една песен на Lil John и China Whyte - It's Me. Знам какво правеше Jamo-то и сега какво правят тези колони.
Като един типичен тийн, съм "влюбен" в смазващият бас и сега ми е малко мъчно за него
Та, имате ли някакви предложения какво мога да направя (освен да натъпча до горе с вата колоните), за да паднат още някой друг херц, че да стигнат поне това което можеше Jamo-то, което между впрочем беше в доста по-малки кутии - 100х25х32 външни размери с 14мм МДФ, без вата, без оребрения с МНОГО куци филтри.
Иначе не мога да отрека че с излючение на този ако мога да кажа проблем, всичко останало (среди, високи, чувствителност, линейност и картина) са на далеч по-високо ниво. Но ми се ще да направя това което можеха джамотата.
С последно допълнение ще кажа, че при тестване на 35хз с сигнал генератора на WinISD, тези колони правят налягане с (на слух) 3дб по-малко от Jamo-тата. За сметка на това пък, звук има (на -9дб вероятно) на 31хз, докато джамото издишаше още на 33 - нито корекции, нито loudness помагаше, за да се чуе нещо различно от тропането по предната решетка
Та ще ми е интересно вашето мнение, какво може да се промени в тези колони, без естествено да сменям кутиите и говорителите, тъй като бюджета ми е изчерпан почти до край, т.е. най-много 20-30 лева да мога да вложа още в тези колони.
п.с. Надявам се няма да ме оплюете за проекта (който е първият ми с що-годе свестни говорители, преди това съм прави разни "озвучителни" НЕЩА с разни китайци, имал съм Pioneer колони, както и въпросното Jamo, което пък имаше такава липса на среди, че направо можеше да ти се доповръща - ама нормално като ползват бас за среда ....) а да се придържаме/те към топика на темата, а и да се п олучи добра тема с хубави коментари.
Лек ден желая на всички !