CD Player на ДЗУ

Съобщение
Автор
peko
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от peko »

Ако може да попитам : на скъпите плеъри Toslink оптичен изход ли слагат или има друг стандарт ?

peshovec

#18 Мнение от peshovec »

kirilov написа:Та аз съм чувал колко по-зле става само с преминаване от жица-коаксиална към опрично влакно, доста по-късо от нея...

Вероятно при оптиката неколкократното преобразуване на сигнала, за да мине по оптиката, достатъчно си казва думата

10x, man

За пореден път забравям, че освен принципа на работене на нещата има нещо много възлово, а именно начин на реализация...

Светна ми, ако се направи сравнение на цифровите сигнали, на входа на ЦАП-а, то те няма да са еднакви ако се ползва оптика, или coax, даже според реализацията, няма да има и повторяемост...

Почвам да разбирам защо "индустриалните неща" не стават...
Явно се правят уж маловажни компромиси...

Не стига че още с цифровизацията омзват нещата, ами даже и не се опитват веднъж станало цифрово да не омазва повече:)
Просто не можах да приема, че си нямат корекция на грешки, и буфер, който да позволи и корекция (а не апроксимация), и внасяйки дадено фискирано закъснение, да понамалят джитера (сигнала да се взема от буфера, той там и да си е поразместил импулсите, ще се наместят, преди да се обработят...)

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Ivo_Hristev »

Според мен за лошото звучене на оптичната връзка освен неколкократното преминаване през оптрони ( които са нелинейни ), вличние оказва некачественото куплиране на влакното към приемник/предавателя. За това пък са виновни както ТОСЛИНК гнездата, така и конекторите.

peshovec

#21 Мнение от peshovec »

освен че си имаш галванично разделяне,
ако е направено както трябва, не трябва да омазва още :)
по-голямо разстояние може да се покрие
не се влияе от електро магнитно смущения, т.н...

а и самия кабел (оптичен) може да е доста по-тънък от coax, което също може да е предимство, ако закачаш няколко неща на един box...

за честотнта лента не виждам смисъл да се говори, но на оптиката много зависи то изпълнението и (а както се разбра то куца)

п.с. и не на последно място, като даде някой ХХХ пари за ресивър или декодер, да може да каже че има оптични входове :lol:

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Tisho »

peshovec написа:
101010101010->ЦАП->синусоида

Да бе да... :wink:
Да беше толкова лесно. Ако знаеш какви ги изписах (като програма за един едночипов) да получа истински сисусоидален сигнал през ЦАП като правих едно управление на стъпков мотор в режим микростъпки... :wink:

peshovec

#24 Мнение от peshovec »

съгласен съм
на теория нещата че са така както си ги казал, са така,
ама практическата реализация омазва нещата (явно, аз не претендирам нито със слух, нито с подходяща апаратура)

това за оптичната дисперсия може и да е приложимо (имам чувството че излъчвателите са в доста по-широка честотна лента, отколкото си приел при като си цитирал пикосекундите, също така се съмнявам и "влакното" да е градиентно, та оттам още повече се получава разлика, но това са подробности)

за единия бит и млъкването сигурен ли си? ако нарушаването не е в служебната част? (просто питам, не съм се ровил за sp/dif стандарта)

иначе чисто теоретично, веднъж станал цифров звука, не трябва да има никакво влошаване при какъвто и да е негов пренос :lol:

(ама то теоретично е така и с цифровата телевизия, ама практически нещата са малко по-калпави:):)

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Tisho »

peshovec написа:
Светна ми, ако се направи сравнение на цифровите сигнали, на входа на ЦАП-а, то те няма да са еднакви ако се ползва оптика, или coax, даже според реализацията, няма да има и повторяемост...

Почвам да разбирам защо "индустриалните неща" не стават...
Явно се правят уж маловажни компромиси...

Аха...
Точно така. :D Точно с индустриалните машини се правят компромиси...

Преди няколко години опънахме 1км оптика в един цех, като това беше единствения начин да се спасим от смущенията влизащи къде ли не из кабелите за комуникация между отделните индустриални роботи.
И по твоята логика би трябвало в момента цеха да е пълна разруха заради грешни и неповтаряеми данни...
Защото само си представи да се посрещнат манипулаторите на една опаковачна машина един с друг, колко железа ще има изкривени... :wink:

За аудио не съм ползвал оптика заради факта, че според мен това е излишно оскъпяване. Каквото минава през оптиката такова и през коксиала. Въпроса е в обработката после, а ако при оптиката не е направена както трябва естествено че сигнала ще звучи кофти. :wink:

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#29 Мнение от Tisho »

lozef написа:За индустриалните неща джитера в определени граници не е пречка ,понеже не пропада информация .При аудиопреноса също не пропада ,но изместванията на импулсите във времето/джитера/ влияе на работата на дака и нанася **поражения** в/ху качеството на възпроизведения звук :(

Ами аз затова напоследък започвам да си мисля за истинска комуникация, двупосочна с RAM от двете страни и предаване на данните на пакети, а не бит-стриим, на който със сигурност му се знае само началото и края. :wink:

Като добавим и един хубав ЦАП с паралелен интерфейс... :wink:

peshovec

#30 Мнение от peshovec »

@tisho
индустриалните съм ги сложил в кавички, няма да обяснявам за какво служат кавичките, нека за да има яснота да кжа че имах впредвид масови
в моето мнение, което е цитирано чстично от тебе, сигналите преди да стигнат цап-а, минават различни обработки и през различни "стъпала" (според дали е оптика или по coax), както и преди казах, явно там са проявяват разликите

хората искат да слушат нещо вярно с оригинала, не ги интересува че цифровата част (веднъж омазана при цифровизирането) , не би трябвало (и за важните неща не се) да се "омазва" допълнително

има съществаена разлика, между сигнали, които от зараждането си до "края на полезността си" са само цифрови и такива които претърпяват метаморфози.

за коректно направена цифрова преносна среда, каквото пуснеш това ще и получиш :lol: (ако вземеш мерки, ще се пребориш и със джитера, за справки, SDH, интерконекти м/у телефонин централи и други подобни)

ако искаш, най-простия пример за сдухана оптика, не добре подбрани излъчвател и приемник, при което приемника се насища (или е на границата на насищане) и не разпознава сигналите (или ги греши)
предполагам знаеш, за следствието от голямата чувстителност на приемника и опасността от насищане на същия...
(п.с. btw, това може да обясни, защо много късите влакна понякога сдухват в сравнение със по-дълги)

пак казвам (и като гледам повечето хора също споделят), разликите и сгъбясването идват от реализацията и необходимостта освен от АЦП и ЦАП, и от медия конвертор ("жица", "влакно")

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”