Две питания - DVD audio vs SACD и biamping
-
Маниакален тип
Две питания - DVD audio vs SACD и biamping
Ми, аз пак търсих из форума и като не намерих рекох да си постна въпросчетата:
1. Едно мое терзание, което се заключава в: DVD audio vs SACD, кое и защо?
2. Обсъждана ли е темата за биампването? Предимства, защо е по-добре (технически и на слух), варианти за направа?
Май трябваше да ги пусна въпросите по отделно?
1. Едно мое терзание, което се заключава в: DVD audio vs SACD, кое и защо?
2. Обсъждана ли е темата за биампването? Предимства, защо е по-добре (технически и на слух), варианти за направа?
Май трябваше да ги пусна въпросите по отделно?
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Биампването...
Да, налага се, отделно стъпало за левия и отделно за десния канал
На хората, които слушат фул рейндж не им се налага да се замислят...
Сега сериозно:
Биампването за мен специално има смисъл тогава, когато усилвателите не са много качествени и възпроизвеждането на целия спектър от едно стъпало представлява сериозен проблем за него, това е по отношение на качеството, другата причина е гонене на мощност.
За един качествен усилвател проблемът с възпроизвеждането на целия спектър не стои толкова сериозно...той просто се справя много по добре от по ординарните си събратя.
За мен е безсмислен и разточителен вариант и никога не съм опирал до него, ползвам качествени усилватели и проблеми с тях нямам.
Да, налага се, отделно стъпало за левия и отделно за десния канал
На хората, които слушат фул рейндж не им се налага да се замислят...
Сега сериозно:
Биампването за мен специално има смисъл тогава, когато усилвателите не са много качествени и възпроизвеждането на целия спектър от едно стъпало представлява сериозен проблем за него, това е по отношение на качеството, другата причина е гонене на мощност.
За един качествен усилвател проблемът с възпроизвеждането на целия спектър не стои толкова сериозно...той просто се справя много по добре от по ординарните си събратя.
За мен е безсмислен и разточителен вариант и никога не съм опирал до него, ползвам качествени усилватели и проблеми с тях нямам.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
-
Маниакален тип
Добре де, но като го реализирах направо се втрещих - сякаш добавих още едно измерение. Нещо като преход от моно към стерео или от планарна към обемна картина.widowmaker написа:Биампването...
Мислех, че си въобразявам, но като свържа нормално , за да сравня, направо не мога да слушам...
Голямо предимство е корекцията, която като ефект е несравним с никакви коректори и еквилайзери. Като реша да повдигна гласовете и високите с единия амп, те направо "влизат" в стаята. Подобно от еквилайзер/коректор не става, а направо ме дразни с изкривяването на картината.
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
biamping
Сега напиши в каква конфигурация, с каква система си направил този би-ампинг за да ти обясним защо ти се е получило (уж) още едно измерение...Иво написа:Добре де, но като го реализирах направо се втрещих - сякаш добавих още едно измерение. Нещо като преход от моно към стерео или от планарна към обемна картина.widowmaker написа:Биампването...
Мислех, че си въобразявам, но като свържа нормално , за да сравня, направо не мога да слушам...
Голямо предимство е корекцията, която като ефект е несравним с никакви коректори и еквилайзери. Като реша да повдигна гласовете и високите с единия амп, те направо "влизат" в стаята. Подобно от еквилайзер/коректор не става, а направо ме дразни с изкривяването на картината.
-
Маниакален тип
Re: biamping
За да не преписвам, виж:kirilov написа:
Сега напиши в каква конфигурация, с каква система си направил този би-ампинг за да ти обясним защо ти се е получило (уж) още едно измерение...
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=3187
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Teodor Ainadjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Факт е, че повечето "DIY"-ри които правят 405-цата не знаят принципа на работа
на моста и подценяват настройката му, като конкретно не изработват добре
бобината - виждал съм ужасни бобини (все едно съм ги навивал на онази
си работа с малкия пръст на левия си крак
) и после не свирели?!?
Е как да стане ....
на моста и подценяват настройката му, като конкретно не изработват добре
бобината - виждал съм ужасни бобини (все едно съм ги навивал на онази
си работа с малкия пръст на левия си крак
Е как да стане ....
- varieca
- има известен опит

- Обратна връзка:
Tук има описано всичко за bi-amping:
http://sound.westhost.com/bi-amp.htm
С две думи по-добрият вариант на bi-wiring. A това, че си чул ново измерение е точно казано. Звуковата картина не седи залепена за колоната, а ставa по-релефна (3D) и като че виси във въздуха.
Тези впечатления са ми от bi-wiring, при ампа трябва да е по-добре, заради намалените интермодулационни изкривявания, плюс още няколко предимства, описани в посочената статия.
http://sound.westhost.com/bi-amp.htm
С две думи по-добрият вариант на bi-wiring. A това, че си чул ново измерение е точно казано. Звуковата картина не седи залепена за колоната, а ставa по-релефна (3D) и като че виси във въздуха.
Тези впечатления са ми от bi-wiring, при ампа трябва да е по-добре, заради намалените интермодулационни изкривявания, плюс още няколко предимства, описани в посочената статия.
-
Маниакален тип
Настроен е, макар и хоме маде, професионалните ми занимания са точно в тази област на електрониката - измерванията, та имам достъп до апаратура.widowmaker написа:После не е ясно колко ти е настроен моста, нали е хоум мейд ампа?
На spectrum analizer, хармоничните са под noisefloor т.е. не се виждат.
Колкото до кабелите - тези са едни ХАМА, не бяха от евтините, но не помня друго, че ги купувах от Белгия преди 3-4 години.
Има ли друго писано в форума за кабели, че ме гложди да споделя личния си, но все още технически необяснен опит.
-
Teodor Ainadjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Маниакален тип
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Емпирика
Добре е да дойдеш и да чуеш нещата, за които ти говорим и струва ми се преднамерено приемаш скептично, за да разбереш за какво става дума и дали (направо, според теб, обективно, измерено, професионално
) са безмислени и оправдани и да прецениш за себе си дали научният ти подход при опитната постановка (твоята система) би довел до толкова желания обективен резултат, защото за мен тази опитна постановка не ти дава ясна представа за експериментите, които твърдиш че провеждаш, както и не би ти дала обективни резултати...
Рупърт Шелдрейк: Висотата и отношението на експериментиращият към даден експеримент предопределят резултата от експеримента
(Yello - Pocket universe)
Рупърт Шелдрейк: Висотата и отношението на експериментиращият към даден експеримент предопределят резултата от експеримента
(Yello - Pocket universe)
-
Rumen Zografov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
ОФФ:
Сори за отклонението от основната тема,но като стана въпрос за мостов проводник...аз слушам с 4-квадратов и съм невероятно доволен
....Наложи ми се обаче малко разместване на апаратурата и сега се оказа,че мостовака не ми стига като дължина,та ще се купува още (старият многожилен НЕ СТАВА ЗА НИЩО - не мога да го трая и 1 минута дори
).Мисълта ми е,има ли доловима разлика (и ако да - каква?) между 4 квадрата мостов и 2.5 квадрата примерно,защото мисля да си купя направо по-тънък,тъй като ми писнА да се боря като прасе с тиква с тоя "дебелак".Питам,защото ми се налага да си взема около 10-12 метра,което си е има няма 10 кинта,а не ми се дават ей така.
Благодаря и SORRY пак за офтопика!
Поздрави!!!
Сори за отклонението от основната тема,но като стана въпрос за мостов проводник...аз слушам с 4-квадратов и съм невероятно доволен
Благодаря и SORRY пак за офтопика!
Поздрави!!!