Telefunken CD300

Съобщение
Автор
gogo
отстранен

Telefunken CD300

#1 Мнение от gogo »

Привет!

Имам едно такова чудо от едно време (има-няма двайсетина години). Има проблеми при четене на CD-та, ама е малко сложно за обяснение... Значи като поставиш CD-то, почва едно мъчене, я го прочете, я не. Ако го прочете почва да си свири, като на определени случайни места пак почва да се замисля, прескача, почва отначало и т.н. Идея за проблема и как да бъде решен (само дано не е оптика) :(

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от DJ Popa »

Е , да ама си е оптика за съжаление или поне така изглежда по обяснението ти. Отвори го и виж марката и модела на оптиката и го напиши тук. Ще видим дали няма да се намери някъде такава ... Междувременно пробвай да я почистиш със сух памучен тампон , но без много да натискаш. Това може малко да оправи нещата. В краен случай може да се надуе от тримерите , но няма да изкара много.....

gogo
отстранен

#3 Мнение от gogo »

Hollowman написа:Е , да ама си е оптика за съжаление или поне така изглежда по обяснението ти. Отвори го и виж марката и модела на оптиката и го напиши тук. Ще видим дали няма да се намери някъде такава ...
Нищо не пише на оптиката, нямам си и на идея каква е... ЦАП-а е PCM56, затова не ми се хвърля ЦД-то...

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Borislav Uzunov »

Ей мързи ви да погледнете, в началото на раздела има оптики и дакове на цд-та.
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
Rusin Atanasov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Rusin Atanasov »

Погледни механиката да не би да е от нея и по точно механизма за предвижване на оптиката. Имах подобен проблем с 1 стар СД-ром за компютър " НЕК ". При който има няколко зъбни колелца в редица като последното се притиска към другите с 1 палец и пружинка . Та тази пружинка предполагам от старост или некачествен материал се беше отпуснала и малко стягане оправи проблема

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от DJ Popa »

Благодаря на Фрийман за ориентировката! Значи оптиката се оказва KSS210A. Има я тук на цена около 41 лева:

http://www.eshop.bg/

Поздрави и успешен ремонт !

gogo
отстранен

#7 Мнение от gogo »

rusin написа:Погледни механиката да не би да е от нея и по точно механизма за предвижване на оптиката. Имах подобен проблем с 1 стар СД-ром за компютър " НЕК ". При който има няколко зъбни колелца в редица като последното се притиска към другите с 1 палец и пружинка . Та тази пружинка предполагам от старост или некачествен материал се беше отпуснала и малко стягане оправи проблема
И на мен проблема ми се струва по-скоро механичен, защото ако при "мъчене" за прочитане на ЦД побутна червяка леко с пръст и започва да си чете нормално. Но при мен е един червяк (на оста на мотора), зъбно колело и назъбена рейка, свързана със самата оптика.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#8 Мнение от Simonov »

Механиката е KSS210A

Изображение
Изображение

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Borislav Uzunov »

gogo написа:
rusin написа:Погледни механиката да не би да е от нея и по точно механизма за предвижване на оптиката. Имах подобен проблем с 1 стар СД-ром за компютър " НЕК ". При който има няколко зъбни колелца в редица като последното се притиска към другите с 1 палец и пружинка . Та тази пружинка предполагам от старост или некачествен материал се беше отпуснала и малко стягане оправи проблема
И на мен проблема ми се струва по-скоро механичен, защото ако при "мъчене" за прочитане на ЦД побутна червяка леко с пръст и започва да си чете нормално. Но при мен е един червяк (на оста на мотора), зъбно колело и назъбена рейка, свързана със самата оптика.
можеш да си поиграеш с потенциометрите за настройка на лазера (фокус, офсет....)
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

gogo
отстранен

#10 Мнение от gogo »

Simonov написа:Механиката е KSS210A

Изображение
Изображение
Изобщо няма нищо общо с картинката и съответно не е 210А!

Аватар
Rusin Atanasov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Rusin Atanasov »

gogo написа:
Като е така остави за сега оптиката и виж механика. Отдели зъбното колело и провери само червяка с моторчето . После /с махнатото колелце/ разбутай каретката с оптиката да ли се движи нормално . Ако отделните компоненти работят нормално и като ги събереш можеш да пробваш да завъртиш оста на двигателчето за да разбереш да ли всичко се зацепва правилно. А щом плеара е стар 1 разглобяване до колкото може, почистване и нова смазка би трябвало да помогне

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Daniel Petrov »

Трябва много внимателно да се повдигне с пинсета лещата, тя с намотките е на шарнир и да се почисти огледалото отдолу под нея с огънато на "У"
телче, омотано с малко памук, като се внимава да не стърчи желязото и да не се надере огледалото или покритието му, оттам малко играчка с тримера и ако не става, в кофата за боклук и нова оптика.
Фокусиращата леща се чисти както отгоре, така и отдолу!
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
mitkostoimenov
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#14 Мнение от mitkostoimenov »

На някои стари механики има едни пластмасови втулки,които се разбиват с времето,намират се на водещите оси,погледни ги,ако е от оптиката мисля ,че съм я виждал на цена от 27.00 лева.Аз имам Yamaha RX 390,която е със същата оптика.

gogo
отстранен

#15 Мнение от gogo »

lozef написа:Има един изключвател който фиксира позицията на началния старт при четене.Когато се замърси или силата предавана по червяка е недостатъчна има проблем при четенето на служебната информация на диска.Предавките от ел.моторчето към червяка какви са :?:
Изключвател за старта при мене няма :( От червяка следващото е едно зъбно колело, а от него - направо към права рейка, която е свързана със самата оптика. Самия червяк е директно "нанизан" на оста на мотора.

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”