Можете ли да осветлите темата за подходящия тип изправител, какво и защо подобрява, примери за такива на нашия пазар (за ток около 5А).
Ъ-ъ-ъ, и още нещо - защо не мога да пиша с латински букви тук?

Трафа ми е тороидална баница със средна точка, но последното ти изречение ме смути - как да те разбирам? Тъкмо бях посъбрал мерак и мукаетлък да си сменя диодите, пък то какво?Goro написа: Според мен мрежовия ти трансформатор трябва да има малка индуктивност на разсейване т.е. да се конструира като изходен трансформатор и е желателно да е със средна точка.
Според мен няма да намериш разлика, ако смениш само диодите.
Поразмислих се над това, което казваш. Тороидалния траф въобще (почти) не разсейва настрани. Да предполагам ли тогава, че причината за ефекта, който описваш ще е толкова минимизирана, че няма смисъл да я доунищожавам?Goro написа: Представи си че намериш безинертни диоди. Те ще прекъсват мигновенно. Тока през вторичната ти намотка също ще трябва да прекъсне веднага, но понеже индуктивността й на разсейване е заредена с енергия, ще се развива преходен процес, който ще наблюдаваш ...
Според мен мрежовия ти трансформатор трябва да има малка индуктивност на разсейване т.е. да се конструира като изходен трансформатор и е желателно да е със средна точка.
Според мен няма да намериш разлика, ако смениш само диодите.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта