Техники на запояване

Съобщение
Автор
TomCrafT

Техники на запояване

#1 Мнение от TomCrafT »

Здравейте драги съфорумници.Реших да постна темичката ,защото това не е просто част от приготовлението на дадено изделие,а изкуство.Аз не съм от най-успешните му представители и затова искам да се поуча.
Интересува ме какъв припой използвате ,откъде го закупувате и каква стратегия приемате при самия процес.С какъв поялник /централа работите,а също така и кое е най-доброто бюджетно ориентирано решение освен направи си сам за такъв тип техника.Просто в последно време започнах сериозно да се дразня от наличието на адски много примеси в припоя,гадната му миризма и ниско качество,а съответно и на резултата ,който ми докарва.Поне аз съм на мнение ,че най-добрите си спойки съм правил с припой с много малко сечение,ама много тънък.
Мисля че темичката ще е полезна за хора ,които одивително много се самокритикуват като мен заради методите си на работа :?

Аватар
Anton Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Anton Nikolov »

Прав си.Има много боклуци на пазара,които само изнервят човека,когато работи с тях.Моя поялник(единия) не е нищо особено - Pro's kit 30W към 7 лева струва,но ми върши работа вече 2 години.Soldex не е лоша марка за тиноли например.

TomCrafT

#3 Мнение от TomCrafT »

Ами проблемът е че и аз имам 1 ролка Soldex но последната партида е много некачествена и с висок състав на примеси.Просто в последно време няма разнообразие като визирам Пловдив.Няма даже избор на сечения ,а аз обичам особенно тънкия тенол ,защото предимно работя с нисковатов поялник-централка на 12 Волта.Навремето съм имал такива творения ,които не можеш с невъоръжено очо да различиш от оригиналната спойка правена на линия,но в последно време много лошо се получава.
Аз конкретно допирам човката перпендикулярно на крачето на елемента и подавам тенола в основата.Така се получават сравнително равномерни и красиви спойки ,но с тези теноли на пазара днес-много нагар,много нещо.Направо ми се реве.

cristo

#4 Мнение от cristo »

темата за мен ще е много полезна, защото не съм "жичдакжия" :wink: както всички тук
ровейси се в нета и прочитайки някои теми тук, реших сам да си направя кабили (интерконетки), купих си евтини чинчове от ПАС (май са пракалено евтини за да са качествени) и почнах да си експериментирам с различни видове попаднали ми под ръка кабели.
взех поялника и една шепа тинол от бащата - дърт жичкаджия и почнах да се мъча :)

и в следващият момент се замислих дали тинола е подходяш за такива спойки :? за аудио сигнал говоря - дали не го ограничава? съпротиивлението на тинола спрямо това на медта какво е?
то и различни видове тинол знам че има, а съм чувал и за сребърен припой, но той май иска много висока температура и от там специални поялници :? или среборен припой се вика на тинола с няколко % съдържание на сребро :?

дано някой обясни. знам че вие тук отдавна сте минали моето ниво, ама все някога човек трябва да научи и тези неща, нали :oops:

Аватар
Anton Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Anton Nikolov »

Тинола не се нарича само калай,защото в него има колофон или друг някакъв флюс.
Това дето се притесняваш за аудиото не е проблем според мен.Всичко има значение обаче има важни неща,има и по-малко важни.

TomCrafT

#7 Мнение от TomCrafT »

Благодаря за корекцията lozef.Та някой знае ли откъде да се заредя с някакъв ядващ се тенол ,в който да няма много примеси и да не вуни на пор или поне не толкова.Някой да знае дали в Комет няма нещо кадърно или те с такива продукти не боравят в каталога си?

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Fenkiller »

Намерете си от някъде тинол Cynel (чешки е!).Ползваме го години наред и няма никакви оплаквания , а все пак сме производител на електроника.Качеството е перфектно за цената , която е сравнително ниска! Имайте пред вид че го казвам от позицията на човек стигащ до 10000 спойки на ден когато има повече работа.
Лошото е само че не винаги се намира и малко фирми търговци работят с него.Във Варна го пазарим от магазин Радиус(фирмата е Радимекс и е Софийска но не знам къде в София имат магазин).На времето го предлагаха и Щайнбергер но вече нямат от него.
А иначе закупуването на тинол е на късмет винаги може да попаднеш на дърво!
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#9 Мнение от Simonov »

Тука, мисля, е мястото да попитам някой дали има впечатления от сребърния 4%-ов припой на WBT :?:

Аватар
Nikola Ivanov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Nikola Ivanov »

Виж в Комет за тиноли на Alpha-Fry Technologies. Добър е, но незнам как са разфасовките и цената.
Силата е в метъла!!!

Маниакален тип

#11 Мнение от Маниакален тип »

TomCrafT написа:Благодаря за корекцията lozef.Та някой знае ли откъде да се заредя с някакъв ядващ се тенол ,в който да няма много примеси и да не вуни на пор или поне не толкова.Някой да знае дали в Комет няма нещо кадърно или те с такива продукти не боравят в каталога си?
Щом визираш Пловдив, може би знаеш къде е магазина на КОНРАД?
Там последно имаха няколко марки и дебелини тинол.
Успех!

protector

#12 Мнение от protector »

Освен марката съм се убедил че много важно е и съхранението както на поялниците така и на тенолите. Аз лично използвам китайски поялник марка "някакъв си", на който му смених човката с 2 пъти по скъпа от самият поялник. Ползвам го вече 2 години и съм страшно доволен. Старата чофка я режех с ножицата като загрееше за да махна нагара :) по лесно беше а и оформяше добро връхче :)

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Tisho »

nti_bg написа:Виж в Комет за тиноли на Alpha-Fry Technologies. Добър е, но незнам как са разфасовките и цената.
В Комет има един навит на жълти макари 0.5мм...
Ужасен е. Като го стоплиш с поялника се разтяга като локум.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Tisho »

protector написа:Освен марката съм се убедил че много важно е и съхранението както на поялниците така и на тенолите. Аз лично използвам китайски поялник марка "някакъв си", на който му смених човката с 2 пъти по скъпа от самият поялник. Ползвам го вече 2 години и съм страшно доволен. Старата чофка я режех с ножицата като загрееше за да махна нагара :) по лесно беше а и оформяше добро връхче :)
Китайски марка някъкъв си ...
Не ти ли пари на пръстите. Имам наблюдения че освен човките им загряват добре и дръжките... :?

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”