Едно Woofer- че

Съобщение
Автор
Rado

Едно Woofer- че

#1 Мнение от Rado »

Здравейте,
Реших да си правя woofer, та се надявам на консултацията ви за да се получи нещо добро. За драйвер мисля да ползувам: http://www.steadygroup.com/domashni/w200s.html
Или пък другия вариант за драйвер е http://www.d-s-t.com/vifa/data/m25wo-49-08d.htm
Обаче имам едно съществено изискване – обема да е около 30 литра.
Според вас кой драйвер ще е по подходящ и изобщо подходящи ли са?????

Другия сериозен въпрос е филтъра. Виждал съм на купешките woofer.- и потенциометър за усилване ( туй е ясно) и съответно за frequency cut off примерно от 30 до 200 hz - туй как да направя??????

:lol:

Rado

#2 Мнение от Rado »

Не ми се вярва , че никой не е правил съб бас. Дайте идея. :roll:

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от oceanman »

Или пък пак същите говорители,но в конфигурация "Изобарик".Получаваш същата чувствителност,добре регулиран ход и повишена мощност но в 15-17 литра затворен обем...Задължително паралел...Но и активно стъпало...Задължително с Линквиц филтри...ще се получи нещо невероятно добро за парите си и ще бие и двата немеца поотделно :D :wink:

Rado

#5 Мнение от Rado »

Явно и двамата сте на едно мнение,
Кажетие нещо по-подробно за Линквиц филтрите.
Иначе чували ли сте го това с двата ARN226-07.
Драйверите във фабричните събове е с доста голям ход а и обичайния вариант е вентилиран. :lol:

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от oceanman »

Изобарик е система ,при която между 2 говорителя има малък куплиращ обем.Говорителите може да са физически в противофаза един към друг,един зад друг,или с двата си магнита един срещу друг.важното е да работят винаги ПУШ-ПУЛ...иначе-пълно мълчание откъм бас :D .Ефектите са,че обема става двойно по-малък от необходимия за един говорител.Хода е удължен максимално,но двата говорителя си ги регулират точно взаимно.резултата е един много чист и стегнат бас...Системата обаче задължително гълта чувствителност,затова елекрическата връзка винаги е паралел.Само тогава се запазва чувствителността характерна за един говорител.Системата работи,правил съм я няколко пъти и винаги сполучливо,и в различни варианти.Може да се направи банд-пас 4-ти ред,тогава хода е снижен,но не обичам скрити.говорители.С ТВМ не съм правил,но С ДАЛИ резултата бе потресаващ...С удоволствие бих сменил моя Пийрлис СВР 269 за това...ама навремето се подлъгах... :(
При тези конструкций не се препоръчват пасивни филтри.Тук много хора могат да направят Линквиц филтри...Но аз съм още босичък по електрониката... :( :wink:

Rado

#8 Мнение от Rado »

Oceanman казваш, че " С ДАЛИ резултата бе потресаващ..." от къде ги взе, модел нещо да кажеш - и все пак каква е цифрата - това си е от значение.

Това за басрефлекса, което BlackBLOOD казва не го чувам за пръв път , но мисля че на по скъпите модели събове има настрока и на фазата - Освен това всяка конструнция си има и предимства и недостатъци. Кофтито е, че не съм много наясно с тия неща то се вижда.

Ако някой от пишеште тук е наясно с проектирането и изработката на Линквиц филтри нека сподели нещичко та въобще да видя дали да се захващам аз с тая работа.

8)

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от oceanman »

Радо,за съжаление са купувани преди 5 години.Взех си Висатон ГФ 200 и тези се наложи да ги продам...буквално ми го изтръгнаха от ръцете,като го чуха...Тогава бях в процес на закупуване на Пийрлис СВР 269...Сега съжалявам,че ги дадох...Тогава бяха 58 лева парчето при ПАС.Да,желателно е да можеш да въртиш фазата 0-180 градуса...А с Линквиц вилтрите ще можеш да отидеш към 20-те херца в изобарик....

Rado

#11 Мнение от Rado »

По принцип ползувам BASBOX 6 ProКато (Излизат някви сметки) говорим за изобарик затворен обем ти спомена:

oceanman написа:Или пък пак същите говорители,но в конфигурация "Изобарик".Получаваш същата чувствителност,добре регулиран ход и повишена мощност но в 15-17 литра затворен обем...

По какъв критерий го предлагаш този обем???? :lol:

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от oceanman »

Критерия в случая поставяените изисквания за обем-30литра...като сложиш към тези 15-17 л и куплиращия обем,камерата (отделението) за активното стъпало и....За ТВМ АРН 226-7/8 се получава оптимум в затворен обем:
-35 л-33.9 херца(-6дб)
-20 л-40 херца--6 дб
-15 л-42 херца--6дб...ватата е "тежка" и съм дал резонанасната честота +5 херца..Т.е.ще трябва да си измериш истинските параметри на говорителите(и двата) или да караш по номенклатура на късмет...като сложиш линквиц филтри ще можеш да удариш много ниско,а понеже обема е затворен(и малък) реакцията ще е бърза,хода на мембраната малък,а с изобарик и точен...Това е с JBL...

Rado

#13 Мнение от Rado »

oceanman написа:Изобарик е система ,при която между 2 говорителя има малък куплиращ обем.Говорителите може да са физически в противофаза един към друг,един зад друг,или с двата си магнита един срещу друг.важното е да работят винаги ПУШ-ПУЛ...иначе-пълно мълчание откъм бас :D .Ефектите са,че обема става двойно по-малък от необходимия за един говорител.Хода е удължен максимално,но двата говорителя си ги регулират точно взаимно.резултата е един много чист и стегнат бас...Системата обаче задължително гълта чувствителност,затова елекрическата връзка винаги е паралел.Само тогава се запазва чувствителността характерна за един говорител.Системата работи,правил съм я няколко пъти и винаги сполучливо,и в различни варианти.
При тези конструкций не се препоръчват пасивни филтри.Тук много хора могат да направят Линквиц филтри...Но аз съм още босичък по електрониката... :( :wink:
Ти казваш че си правил такива системи. Означава ли това, че си ползувал Линквиц филтри???? :roll:

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от oceanman »

Биг ас,сакън недей...Тогава НАДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ МОЖЕ ДА ТИ КАЖЕ ТОЧНО КАКВО ЩЕ СТАНЕ.Различни параметри,Ку-та ,резонанси...ходове на мембрани...Аз не се наемам,лично...а и не виждам смисъл...Изобарик само с 2,4,8 и т.н. говорители..

D.Kolev

#15 Мнение от D.Kolev »

ãîëÿìî ìàçàíî ùå ñòàíå :lol:
íÿêîé ïúò àêî ïðàâÿ èçîáàðèê , ïðîñòî çà åêñïåðèìåíòà ùå ñëîæà íà ìÿñòîòî íà âúíøíèÿ åäèí øèðîêîëåíòîâ, ïðîñòî òàêà äà âèäÿ äàëè ùå ìó èçõâúð÷è ìåìáðàíàòà :twisted: .ïî ñêîðî ìå ïðèòåñíÿâà õîäà íà ìåìáðàíàòà , à ìîæå è äà ïðîáâàì øèðîêîëåíòîâèÿ äà ãî îòðåæà íÿêúäå êúì 100õý , ïðîñòî åé òàêà çà åêñïåðèìåíòà äà ñå ïîëó÷è íåùî êàòî ïàñèâíà ìåìáðàíà â íèñêèòå .
ðàçêàæè ìàëêî çà òàÿ ñèñòåìà êàòî ÷îâåê êîéòî ñå å çàíèìàâàë ñ íåÿ , ÷å ìè å èíòåðåñíî :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”