Коректор RIAA

Съобщение
Автор
Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

Коректор RIAA

#1 Мнение от joro66 »

Някой да се е занимавал с тази схема: http://obh-8se.narod.ru/
Руснаците много е хвалят. Казват и фонокоректора на Никитин. Заслужава ли се да се прави? Знам че лампите са по добър вариант, но за в момента не съм готов да се занимавам с лампи.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

RIAA

#3 Мнение от Goro »

Оригинална, с пасивна корекция и транзистори. Заслужава си да се експериментира. Прехвърлящите кондензатори С6 и С3 не трябва да са електролитни. Лишена е от недостатъците на ОУ с обратна връзка и усилвателните транзистори не работят в микротоков режим. Динамичните товари също са много на мястото си. Първият транзистор работи с огромно усилване, но благодарение на каскодното свързване честотната лента е голяма. Вероятно е по-добра от много класически решения. Но чудеса не очаквайте. Изходното й ниво е недостатъчно и е възможно, ако не са подбрани транзисторите, да има малко различие в усилването на двата канала. Захранването й трябва да е много добре филтрирано (повече от колкото ако беше с ОУ). Изправителя трябва да е достатъчно отдалечен от входа. Мисля, че тази схема е много близка по идеология до ламповите RIAA-коректори.
Последно промяна от Goro на Вто Фев 21, 2006 1:33 pm, променено общо 2 пъти.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

RIAA

#4 Мнение от Goro »

Със закъснение забелязах, че времеконста 3180 мкс е реализирана като е използвано изходното съпротивление на транзистора Q1a, R5,входното съпротивление на Q5 и не може да е точна (режима на транзистора трябва да се настройва и да се подбира типа му). Това може да повдигне или намали басите. След реализация на схемата трябва прецизно да се измери честотната корекция.
Последно промяна от Goro на Вто Фев 21, 2006 1:45 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Dimitar Chakarov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Dimitar Chakarov »

Тази схема съм я правил като линеен микрофонен предусилвател.На входа бях сложил вместо полеви -два бс550с по сх.дарлингтон,а над тях директно ген. на ток.Веригата за корекция-отстранена.Захранвах я с ок. 40в.Като линеен усилвател се справяше прилично.Но след като направих най-простата схема-три запаралелени 2sc945,с емитери на маса и батериино захранване я зарязах.
От ОУ е по добра,но с лампите....... .......

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от joro66 »

Спрямо захранването мисля да го направя с акомулатори - два последователно свързани по 1.2 а/ч, които ще се подзареждат когато е изключен грамофона. А когато е включен изобщо няма да има връзка с трафа. Консумацията не е голяма, така че може да отнесе много часа слушане преди да издъхне. А относно настройката - след монтажа обезателно ще правя такава.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

RIAA

#8 Мнение от Goro »

Да точно така - с акумулатори. Драсни ми ако обичаш като го пуснеш. Успех!

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от joro66 »

Ок. Днес ще правя платката и до 1 седмица мисля че ще го пусна, ако имам повече свободно време може и по скоро.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Bojo »

joro66 написа:Ок. Днес ще правя платката и до 1 седмица мисля че ще го пусна, ако имам повече свободно време може и по скоро.
Ако не си започнал, изчакай. Имам няколко схеми, които мисля са в порядък по-добри. В момента си сменям конфигурацията и са ми в архива. До няколко дни ще мога да ти ги пусна.

ПП Забележките на Жоро са точни и ще имаш драстична деградация на звука, при тази схема.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

Re: RIAA

#11 Мнение от joro66 »

Goro написа:времеконста 3180 мкс е реализирана като е използвано изходното съпротивление на транзистора Q1a, R5,входното съпротивление на Q5
Предполагам че вместо Q5 си искал да напишеш Q2

Bojo написа: Ако не си започнал, изчакай. Имам няколко схеми, които мисля са в порядък по-добри. В момента си сменям конфигурацията и са ми в архива. До няколко дни ще мога да ти ги пусна.

ПП Забележките на Жоро са точни и ще имаш драстична деградация на звука, при тази схема.
Аз така или иначе направих платката, така че ще го направя, но нищо не ми пречи да пробвам и твоите, поне ще имам и база за сравнение. А по отношение на настройката, автора наистина препоръчва настройка чрез R5.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Q2

#12 Мнение от Goro »

Да Q2.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”