Проекти за Суб с Peerless xls 12" 830500"

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Stanislav Dimitrov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#31 Мнение от Stanislav Dimitrov »

Какво мислите за ТЛ проект за XLS-a със следните параметри:

Дължина 240cm
S0=1.6Sd
Sl=0.7Sd
офсет 20см
вата 0.8 либри/фт^3

И следното оформление на бокса:

Изображение

Измерените параметри на драйвера след 65 часа разработване са:
Fs = 17,7 Hz
Vas = 138,4 liters
Qes = 0,262
Qms = 3,734
Qts = 0,245
BL = 16,51 Tm

Смятам да се добави linkwitz transform с по-плитка корекция или HI-Pass EQ filter и АЧХ значително ще се изравни...

Изображение
Изображение
Изображение
Последно промяна от Stanislav Dimitrov на Сря Фев 08, 2006 1:32 am, променено общо 1 път.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#32 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Здравей Жоро /sylis/,
установявам, че говорим на различни езици и че ти може би нямаш достатъчно време.
Няма по-добър от хиперболично-експоненциалния контур с параметър М /Т/ = 0.5 - 0.6 за нискочестотни хорни.
Отделните конични участъци на една реална хорна, произведена по стандартния начин, съставят контура.
Няма такова нещо като отделно изчисляване на участъците,
Компресионната камера не може да има твърде голям обем. 80 литра е прекалено много.
Устата не може до безкрайност да бъде намалявана, а дължината на контура увеличвана; отиваме на TL.
Една октава (20-40 Hz) не си заслужава да се пуска в хорна.

Съжалявам, ако режа твърде дълбоко, но така чувствам нещата.
Поздрави,
Теодор.

П.П. Ако се сетя още нещо, ще го добавя тук.
Изображение

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#33 Мнение от Sylis »

Целта по точно е да се получи събуфер,а неговата идея е именно такава(само най-ниските честоти - до към 60-80 хц)който ще е отрязан отгоре с Adgustable low pass filter 40-200 hz 12 db/oct
Стаята в която ще бъде не е никак малка 30 м2...мисля че друга конструкция трудно би се справила с тази задача...имам впредвид разните басрефлекси и затворени обеми с Ликнвиц и т.н.
Относно голямата камера,предвидена е по голяма такава съобразено с факта че със сигурност ще се нуждае от донастройка на цялата шашмалогия,което ще стане на слух с преграждане на обема постепенно... ;)
п.п.
А относно ТЛ проекта който предлага Trespasser също много ми допада като идея и ми е резервния вариянт,ако нещо се разтика работата с рупора който съм замислил.Според мен няма да се наложи използването на творението на чичко Линквиц,може да се каже до известна степен че това си е "изнасилване" на говорителя... ;).При коректно сметната конструкция няма да има нужда от такова повдигане...това си е лично мое мнение.Нека и останалите да споделят мисли и разсъждения.Повече хора мислят по добре от един... ;)
Последно промяна от Sylis на Вто Фев 28, 2006 2:25 am, променено общо 1 път.

gps

#34 Мнение от gps »

Нисък Qts висок Vas и стесняваща се ТЛ?А и порта който гледа надолу....В нета има проекти за ТЛ субове-хвърлете едно око за да не се открива наново топлата вода :wink:

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#35 Мнение от Sylis »

.... ;)
Последно промяна от Sylis на Вто Ное 28, 2006 12:18 am, променено общо 1 път.

Stanislav Dimitrov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#36 Мнение от Stanislav Dimitrov »

GPS, Моля изкажи мнение за проекта и как го виждаш ти ...
Ето линк на TL subwoofer:
http://www.t-linespeakers.org/projects/yves/index.html
И тук Vas е голям, а Qts нисък ...

gps

#37 Мнение от gps »

Ами ти виждаш сам-избягнато е сложното и ненужно нагъване на линията а и тя е къса (160 см)Мисля че трябва да се пробва в права ТЛ с порт =Sd и да не се търси много дълга линия.Аз правих експеримент с едно 5 инча драйверче в 165 см линия но с So =3 Sd , Sl=1,5 Sd и генерира изключително стряскащ (предвид дребния размер на драйвера) бас,вярно че беше с висок Qts ама резултатът ме изненада.Така че ако отидеш на вариант ТЛ прецени сам.

Stanislav Dimitrov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#38 Мнение от Stanislav Dimitrov »

Здравейте след много умуване със Sylis родихме този проект за хорна:

Изображение

Throat area: 140cm^2
Mouth area: 1600cm^2
Lenght: 3,2 m
Камера: 55l
Секциите са както следва:
S1=140сm^2 S2=160cm^2 lenght=114cm
S2=160cm^2 S3=680cm^2 lenght=130cm
S3=680cm^2 S4=950cm^2 lenght=22cm
S4=950cm^2 S5=1600cm^2 lenght=48cm

Всички дебелини са по 36мм като предната стена е 54мм
Очакваме мнения по проекта, както и критики ...

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#39 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Наистина слиза прилично ниско, но пропадането нежду 60 и 100 Hz е недопустимо голямо.
Защо се отказахте от късата хорна?

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#40 Мнение от Sylis »

Rutcho написа:Наистина слиза прилично ниско, но пропадането нежду 60 и 100 Hz е недопустимо голямо.
Защо се отказахте от късата хорна?
При мен на симулациите се появява един пик именно на 60 хц след което има рязък спад на АЧХ с близо 8 дб в интервала до 70-75 хц след което пак има пик (6-7 дб) на 100 хц.За да се изгладят тези пикове и падове на АЧХ,трябва да се промени като цяло геометрията на конструкцията и вече се говори за обем от порядъка на 1000-1200 литра,което е извън габаритите които мога да си позволя.Затова пиковете след 60-те херца мисля да ги осмирявам с активния филтър преди усилвателя.Тогава идва въпроса струва ли си толкова вложени средства за такъв тесен честотен диапазон,но това са жертвите които трябва да се правят за да се постигне гладко АЧХ в този обем. :wink:
Много ми е интересно какво ще се получи ако се добави вата в компресионната камера,как ще повлияе това на Звученето като цяло.Знам че в хорна да се сложи вата е като да се варят яйца в микровълнова,но все пак мисля че до известна степен острите пикове ще се позагладят.Как мислите по въпроса... :?: Уместно ли е прилагането на ватата в камерата в тази ситуация

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#41 Мнение от Teodor Gugulanoff »

.. и критики ...
Не бива да се борави фриволно с термините. Фактът, че пространството, в което излъчва едната страна на мембраната на говорителя е оформено като стесняващ се обем отворен към околното пространство,
Изображение
не дава основание една конструкция (в случая - горната) да бъде наречена хорна / рупор.
Не случайно по-горе се споменаха 60 Hz. Под въпрос е какъв и с какви качества бас ще се получи под 55-56 Hz, а под 28 Hz дължината ти дори няма четвърт дължина на вълната.
Тоест, казано по друг начин - ползата от значителния обем работа по изработване на тази конструкция за този говорител ми изглежда съмнителна ;)
Изображение

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#42 Мнение от Sylis »

Или с други думи казано по просто да се увеличи дължината на хорната както с това и площта на устата и обема на трептящия в нея въздух... :).Ще направя някой промени и ще приложа новия чертеж

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#43 Мнение от Rumen Suvandjiev »

sylis написа: При мен на симулациите се появява един пик именно на 60 хц след което има рязък спад на АЧХ с близо 8 дб в интервала до 70-75 хц след което пак има пик (6-7 дб) на 100 хц.
Да, нещо подобно се получава и за съжаление предполагам, че ще е твърде доловимо на слух.
sylis написа: Много ми е интересно какво ще се получи ако се добави вата в компресионната камера,как ще повлияе това на Звученето като цяло.Знам че в хорна да се сложи вата е като да се варят яйца в микровълнова,но все пак мисля че до известна степен острите пикове ще се позагладят.Как мислите по въпроса... :?: Уместно ли е прилагането на ватата в камерата в тази ситуация
Няма да се изгладят. Ватата единствено може да служи за донастройка на обема, ако излезе, че е по-малък от необходимия. Виж, ако поставим вата в самата хорна, ще има такъв ефект, но ще загубим чувствителност и затова и там не се прилага.

Решение на проблема може да бъде добавянето на коригиращ фазоинвертор, настроен на честотата на пропадането и изведен навън (в някои конструкции се извежда в края на хорната). Това трудно може да се симулира и е най-добре такава възможност да се предвиди в прототипа и да се види колко е ефективна в действителност.....

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#44 Мнение от Sylis »

Дължината вече е 4,3 метра с което мисля че съм се приближил по близко до целта.Удобно в случая е че камерата може да се прегради много лесно ако се наложи.На симулациите излиза обем около 20-25 литра за нея.Хода на говорителя се запазва сравнително малък за 20-те хц,но пиковете след 50 хц си остават,макар и доста по малки iи тесни вече...обема е 430 литра
Изображение
Последно промяна от Sylis на Сря Фев 22, 2006 12:07 am, променено общо 1 път.

Stanislav Dimitrov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#45 Мнение от Stanislav Dimitrov »

Секциите са:

S1=140 sm^2 S2=235 sm^2 Lenght=190 sm
S2=235 sm^2 S3=360 sm^2 Lenght= 85 sm
S3=360 sm^2 S4=760 sm^2 Lenght=80 sm
S4=740 sm^2 S5=2480 sm^2 Lenght= 70 sm
Последно промяна от Stanislav Dimitrov на Сря Фев 22, 2006 11:01 pm, променено общо 1 път.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”