DoGC

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
orto
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#226 Мнение от orto »

естествено ,че ако са 301 ще пострадат :) просто в момента НЕ съм с такива :wink:

Аватар
Cvetomir
има опит
има опит
Обратна връзка:

#227 Мнение от Cvetomir »

Къде ги намерихте тия 301 с по 20мА :?: Орто какви използваш :roll:
Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ.

brum

#228 Мнение от brum »

Ако някой се интересува от комплект транзистор irf9610 + irf630 + 2x2sk301 + bd911 + bd912 за около 7-8лв, нека пише на лично - ще купувам утре от пулсатора такива, и за да е най-евтино трябва да взема по 6 от всичко, и ще ми останат излишни 4 комплекта. Единственото като недостатък е че 2sk301 няма да са подбирани с максимален ток, но ще бъдар разделени по двойки с близък Id.

Предложението отпада. Разбрах че е мъка да се подберат подходящи транзистори...но си заслужава, определено:)

Widow - уваженията ми.
Последно промяна от brum на Пон Фев 13, 2006 2:10 am, променено общо 2 пъти.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#229 Мнение от Simonov »

А може ли някой да даде някакво инфо за захранването. Има ли нещо по специално в него. Някаде бях прочел че нямало някакви много специални изисквания, ама знам ли, аз да си питам пак :wink:
Ако е така - първото нещо което ми идва на ум е възможно по голям капацитет на филтриращите кондензатори и един прост регугатор LM317/LM337 например :?: :roll:

Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#230 Мнение от SlowDead »

И ас пуснах у-теля 2 канала обаче нямам свястни 2ск301 и използвам такива с ток от 2.8мА и за 2-та канала .. захранващото напрежение ми е +-35В ... ползвам 7824 и резистора от изхода му към - е 4к7...
Резистора в сорса на 610 е 3р9 (150мА ток на покой).
Входен кондензатор няма ... сравнявах го с Куад Дърт Инструктор който беше на това захранване .. с едно копче сменяхме у-телите и разликата е ... абе който иска да чуе да заповяда ! :)
Ако някой може да ми прати от София 2SK301R моля да ми пише че тука няма и няма !
Има 2ск212 с по 10-12 мА но те са максимално 20волта :)
Ето малко снимки ... за качеството сори но са правени със телефон
BTW платката е моя версия :)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

brum

#231 Мнение от brum »

Някой експериментирал ли е с настройване на усилвателчето, и ако да - може ли да сподели малко впечатления?

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#232 Мнение от Daniel Petrov »

2SK184BL, ако са останали след последното ми пазаруване в пулсатор...

И престанете да правите проблем от една толкова елементарна схема!
Става смешно как не можете да пуснете нещо толкова тъпо!
От всички джейфети, които съм купувал, няма нито един неизползван.
Има токово огледало и това токово огледало има емитерни резистори, на никой ли не му дойде в главата, че с подборът им може да се оправи евентуална несиметрия на диференциалната двойка?
Не ми пишете мейлове, моля!
Съвети няма да давам, не мисля, че е нужно. Всеки що годе образован в тая област трябва да може да се справи с монтажа и настройката сам...
Другите за съжаление ще трябва да си платят, това е простичката истина, колкото и да е неприятна за нечии уши.
На мейлове от рода:
"Искам супер качество, ама разполагам с бюджет до 100 лева" няма да отговарям изобщо.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#233 Мнение от SlowDead »

По този начин успях да намаля офсета на -2мВ .. на едното рамо е 100 ома резистор а на другото 56 ома .. критично ли е такава голяма разлика или не ?

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#234 Мнение от Daniel Petrov »

Ами отговори си сам. Има книжки, пък и чичко гугъл добре обяснява токовите огледала, стига да зададеш правилните критерии при търсенето.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

brum

#235 Мнение от brum »

Тъй като никой не писа относно настройването на усилвателчето мисля тук да пиша и ъпдеитвам изводите до които съм стигнал ( вече 5ти ден сигурно си играя ). Та вчера най-накрая нещата почнаха да си идват на място. И ето и тях:

Токът през мосфет-ите ( ирф-тата ) e хубаво да е максималното което можете да си позволите. При ток 130mA самото ирф прави едни неприятни хармоници ( над 3ти имам предвид, стигат до 6-7 ), на 180mA нещата заспиват ( вече хармониците са 2 (на -70dB и -82dB). Колко ток може да си позволите зависи колко могат да ви разсеят радиаторите - напрежението на ирф-то е горе-долу 1/2 от захранването ( при +- 22V това са 22V ), и при 180мА разсейва 4W. На 260mA резуилтатие при това захранващо напрежение май са оптимални - смятам да ги оставя така при мен -72/-85dB за 2ри/3ти хармоник. Само за проба пуснах и на 400mA - резултатите бяха 2 хармоника на -75dB и -86dB. Това са резултатите при по-долу описаната постановка с откачено захранване на карйните транзистори, при незагряли транзистори. При загряването им нещата ще станат още по добре ( 2-3db предполагам ). Относно разсейваната мощност при 260mA тя е около 6W, което по datasheet ни дава максимална температура на корпуса на транзистора - 110C, но ми се струва малко оптимистично, така че радиаторите са от немалко значение.

Токът през j-fet-ите ( не максималния, а реално минаващия през тях ) не оказва чак такова влияние, като ми дойдат по-качествените ще знам до колко и максималният ток през тях оказва влияние. Тук нещата са както беше писал widowmaker-a - най-добре е да е около 60-70% от Idss-то.

Като идея само (при меренето и нагласянето) - откача се захранването на крайните транзистори, прави се мостче от емитера до базата на bd911 за да има работеща обратна връзка. Кондензатора 120pF не е нужно да се маха, поне така установих опитно, не даде забележима разлика. За товар се вързват 100ohm от изхода към земя. Така би трябвало да може да се намери оптималният ток на работа на irf-тата и j-fet-ите, след което ще си нагласяте бубината и кондензатора в FFEC-то.

Не претендирам че всичко което казвам е вярно, но опитно стигам до тези изводи за сега. За измерване използвам една прилично стара звукова карта - creative live! value, задния канал, където се хващат неща до около 90-95dB. За софтуер - SpectraLAB 432.17 & SpectraRTA 132.15.

Относно настройката на бубината - навива се по-голяма и се маха навивка по навивка като се мери резултата на всяка развивка. Нещата са доста индивидуални при всеки вид платка, защото тези 120pf доста се променят от индуктивноста между пистите.
Последно промяна от brum на Вто Юли 11, 2006 7:56 am, променено общо 1 път.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#236 Мнение от Daniel Petrov »

А диференциалната двойка?
Къде остана тя в цялата сметка?
Тя има най голямо отношение към въпросните хармоници, мисля...
Параметрите на транзисторите, от които е съставена са от съществено значение за качеството на целия усилвател.
Ама дерзайте де, лошо няма :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

brum

#237 Мнение от brum »

За сега е на 4.5мА Idss (разлика между двата 0.05мА), чакам си по-качествените до 2 седмици. В момента са някакви супер грозно изглеждащи 2sk301, но това не са особенно скъпи транзистори и не би трябвало да има ментета. Като дойдат другите ще ъпдейтна по-горният пост.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#238 Мнение от Simonov »

Във форума на diyaudio.org widowmaker е пуснал схема на захранване като за филтриране се използват и дросели. Днес цял ден обикалях из магазините в Пз и не успях да открия никакви. Някой зане ли от каде могат да се намерят и има ли ги изобщо готови или трябва да си ги правя сам? :?

Благодаря.

brum

#239 Мнение от brum »

Аз ползвам от импулсно захранване за компютър. Индуктивностите даже да малко по-големи.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#240 Мнение от Daniel Petrov »

brum написа:За сега е на 4.5мА Idss (разлика между двата 0.05мА), чакам си по-качествените до 2 седмици. В момента са някакви супер грозно изглеждащи 2sk301, но това не са особенно скъпи транзистори и не би трябвало да има ментета. Като дойдат другите ще ъпдейтна по-горният пост.
2SK301R имат съпротивление на канала 145-150 ома...
Има транзистори с по 50-55 ома...
Ако някой вместо да повтаря схемата 1:1 без да влага мисъл, поизрови малко материали за принципа на работа на правата връзка, ще се светне за какво иде реч...
Всичко опира до използване на "таванското помещение", което явно е трудно осъществим процес... :mrgreen:
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”