NAD 3020A

Съобщение
Автор
TheFirstKW

NAD 3020A

#1 Мнение от TheFirstKW »

Фирмичката е New Audio Dimensions ,а моделът се кутира като транзисторна класика,най-добър транзисторен звук и т.н.
Изображение
Та скоро попаднах в един чуждестранен магазин на това нещо. Има го даже в книгата на Гинес въпросния амп и ме интересува най-вече някой друг докопвал ли се е до този звяр и какво е впечатлението. Поръчал съм го в неработещо състояние ,защото са трудно откриваеми,а който има бачкащ не го продава-по-скоро ще го погребат с него.Ще го реставрирам и прослушам на колони Davis.Просто искам да чуя този невероятен звук ,защото ако при транзисторите има висок клас според всички в diyaudio форумите това трябва да е точно този амп.Интересува ме каква цена си заслужава това удоволствие за да преценя на загуба ли съм или не и дали някой друг е чувал такъв.Мисля да поръчвам части от английски магазини за ремонта през приятел ,защото на китайското качество не мога да разчитам по принцип.Та за момента чакам и това си е.
Тук намерих тестче,но само дето от 1998 година насам е станал колекционерска рядкост и значително е поскъпнал:
http://www.tnt-audio.com/ampli/nad3020e.html
Чакам мнения! :roll:

realstereo

#2 Мнение от realstereo »

Виждал съм около 10 такива за последните 2 години. Цени от 80- 250лв. Не мисля, че е колекционерска рядкост, ако се не лъжа от тнт го препоръчват за гаража...

Аватар
sparky
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от sparky »

Току що му погледнах схемата. Според мен нищо особено като схемно решение. Дори няма регулация на тока на покой, а е зададена твърдо.
В същото време обаче почти няма излишни усложнявания, което е добре. Хубавото е че сравнително лесно ще намериш части да го поправиш, а и ценат им ще е нищожна.

За времето си е бил прилично решение според мен. Но вече е безнадеждно остарял. Компонентната база доста се е развила от тогава.

Аз лично не бих дал повече от 100лв.

Горното е мое мнение и не се стремя да го налагам на никой. Просто този усилвател мен не ме кефи, което не изключва варианта да изкара що-годе приличен звук, но не очаквай чудеса. ;)
Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят.

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Една 30 годишна 405-ца може да му скрие шапката :)
Да не говорим за нови разработки на тая схемотехника....
Тъй, че за какви гинеси става въпрос и за какви сто хиляди марки ? :twisted:

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Nikolay_Hristov »

Божо съм: И на мен са ми минали поне 10 такива усилвателя. Намират се втора ръка, внос от някъде си. И понеже са "дървени" на външен вид - продавачите ги дават тънко. Тоест за малко пари - голям звук. Иначе нищо извънземно. Също като 405 - легендите са повече от свирнята. Максимална цена за работещ - 200лв, за неработещ - 100. Ако си много запален ще говоря с някое приятелче...

Аватар
ogy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#8 Мнение от ogy »

На този усолвател му викат студентски. Струва евтино а свири прилично за цената си. По - ценото на този усилвател е, че има добро предусилване и може да го включиш към някое краино стъпало. Лоуда му е зле.

Аватар
Dimitar Chakarov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Dimitar Chakarov »

Имах такъв.После го продадох на един ди-джей.Няколко пъти съм го
подобрявал.Хубава стара машина ,която сега ще се замисля дали да сложа в кухнята.Но определено по-добър от бълг. Студио 2.

TheFirstKW

#10 Мнение от TheFirstKW »

Ами концепцията е че с транспорта ми струва 80 лири,което е добре понеже последният такъв който открих в един оказион в Пловдив го бяха чукнали в google и му искаха 350 лева.Ще се прави нов преден панел от орех,ще се подобри филтрацията ,а проблемът е че транзистори 2SC1400 посмъртно не се намират в нашата родина-цена от Англия-10 лири парчето .Мисля че може да се подобри крайното стъпало.Какви транзистори ще препоръчате за подмяна на 2N-ките-нещо по-западно. Електролитите се сменят,всички съпротивления също с метални.В diyaudio.com много ми се зарадваха на идеята за разлика от тук и казаха че ампа бил невероятен.
По-специално ме зариби единия модер-pink mouse.Поръчах от Geoff Moss оригинален service manual,както и LED индикация ,защото моя ги няма.
Усилвателят е в Гинес заради продадените над 1 милион бройки до закриването на модела.Кутията ми ще ходи или на прахово или на пласмасово боядисване.Захранването е здраво.Противно на очакванията ви мисля че всичко за да го докарам в идеално състояние ще ми струва около 350+ лева,но пък вече ше е стилен външно ,а не дървен и снабден с поденциал да свири човешки още 15-20 години.

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от IvoNovakov »

Какви транзистори ще препоръчате за подмяна на 2N-ките
Аз ще ти препоръчам да не ги сменяш!Много се е изговорило колко несъвършен транзистор е 2-енката.По света има почитатели, както и противници на особения звук дължащ се на ограничената честотна лента. В схеми като тази именно недостатъците му се превръщат в предимство!

世間は狭い!

TheFirstKW

#12 Мнение от TheFirstKW »

Именно че аз до сега не съм чувал 2N-ки за разлика от един приятел ,който каза ,че задължително ще се наложи подмяна с нещо ,като не конкретизира с какво и затова си питам в темата.Говоря за подмяна с доказал се като звучене аналог,защото и аз погледнах схемата и ми се струва ,че ако до момента някой има нещо против този амп това е заради въпросните крайни транзистори,които се надявам да са издумкали за да ги подменя с нещо "хубаво".Само дето не се знае и звукът на 2Nките може да ми хареса.Затова просто си нахвърлям варианти по въпроса.
Какво трябва да му сменя задължително на този звяр за да го чуя в най-добрата му светлина освен потенциометри+тримери,капацитети, резистори и транзистори-то май нищо не остана де но все пак да питам?

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Ivan Rachev »

явно не си разбрал...затова да обобща преждеговорящите, амп-а е дърво и не си заслужава усилията :wink:
п.с. на оня пич от аудиоком му предай много поздрави от бгаудио :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

TheFirstKW

#15 Мнение от TheFirstKW »

Ми аз вече го платих ампа и би трябвало към сряда да пристигне.
Не мога те първа да се отказвам след като вече го имам фактически.
Притежавам и Quad 405 от който не съм доволен изобщо,а се води също класика в жанра.Може пък звукът на 2N-ките да ми хареса.Ще му издокарам хубав преден панел,ще подменя всичко почти с ново пък ще чуя какво ще се получи.Принципно съм маниак на мощности ,но от известно време се зарибявам по някои ключови за епохите си ампове.
Колоните съм ги купил специално за Quad-а,но с извинение той свири по-зле от едно транзисторно Sony и мисля да пробвам NAD-чето просто сравнително пък ако ми легне много солено ще го продавам.Няма накъде просто.Имам си вкусове за звука и не знам какво ще ги покрие.
Започнал съм и един проект с около 500 Вата на канал ,но той ще почака докато не съживя антиката. :oops:

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”