Алфа ТЛ помощ

Съобщение
Автор
ican4eto

Алфа ТЛ помощ

#1 Мнение от ican4eto »

Намерих една статия за изчисление на Алфа ТЛ-и, та ме интересува, струва ли си тази конструкция и малко повече информация по въпроса.
Интересува ме също така, как мога да разположа говорителя, и как отворения край, трябва да е на дъното или може да е на някоя стена??? Също така не ми е много ясно демпването, дава ми някакъв резултат, дето май ще трябва да го погледна наново!
Благодаря за вниманието

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от taslak »

Предполагам, че си прегледал всичките коментарии са alfa TL във форума. Там има и програма за изчисление на една примерна конструкция.
Говоритялят се поставя максиамлно близко до затворения край. Отворът е отдолу, към пода, но може да бъде и разположен и отсрани. В този случай дължината на линията се скъсява. Разбира се можеш да разположиш отвора и отгоре, както се предлага в много проети, описани във форума, на базата на "класически" TL. Количеството на ватата е действително голямо, но благодарение на нея се "компенсира" късата тръба.

ican4eto

#3 Мнение от ican4eto »

taslak, благодаря за отговора, действително ватата, която сметнах е 4,224кг, за l=165 cм, на бройка- полиестерна, то и в статията пише, че се демпва екстремно, но чак толкова :D

А случайно, дали ще е удобно, един линк към програмата?!?

Благодарности

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#4 Мнение от Simonov »

Съветвам те да прочетеш тази тема:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=1457
Доста от нещата ще ти станят ясни. Има две екселски таблици. Едната качена от мен а другата от taslak.
Моят съвет е да избягваш да правиш много дълги тръби.За мен лично около 1-1,2 метра е приемливо.

Поздрави :)

ican4eto

#5 Мнение от ican4eto »

Вече я чета, благодаря ;)

HI-FI

#6 Мнение от HI-FI »

Аз имам вариация на моя проект с T200 и FR13 в къса 80 см линия, която на симулация дава същите резултати, както 160 см линия. За компенсация на дължината на линията ватата наистина е повече, но ми прави впечатление, че количеството и е доста критично, в смисъл че малко повече или по-малко, води до драстични промени в характеристиките. За това си мисля, че настройката на Алфа-TL е доста трудна ...

ican4eto

#7 Мнение от ican4eto »

HI-FI написа:Аз имам вариация на моя проект с T200 и FR13 в къса 80 см линия, която на симулация дава същите резултати, както 160 см линия. За компенсация на дължината на линията ватата наистина е повече, но ми прави впечатление, че количеството и е доста критично, в смисъл че малко повече или по-малко, води до драстични промени в характеристиките. За това си мисля, че настройката на Алфа-TL е доста трудна ...
Чакай че не прочетох добре и написах една глупост :oops:
Еми аз до колкото имам наблюдения върху Алфа ТЛ, ватата както написа един човек във форума е "70% от успеха", така че мисля няма какво повече да се допълни :)

HI-FI

#8 Мнение от HI-FI »

ican4eto написа:... ватата както написа един човек във форума е "70% от успеха" ...
На мен дори ми мина през главата, че на практика може да се окаже, че физически е невъзможно да се побере такова количество вата в колоната ... :D Отказах се от моята вариация, въпреки че изглежда доста опростена и примамлива, но ... :roll:

П. П. При Алфа-TL според мен може да се окаже, че ватата е 90% /дори повече %/ от успеха :)

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от taslak »

Чудя се как ги определяте тези проценти (70% или 90%), които определят успеха на проекта?

За закрепване на ватата аз използвам ребра, които дават и допълнителна механична якост на кутията (виж програмата ми). На сайта на М. Кинг има друг вариант за поддържане на вата (показани са снимки).

HI-FI

#10 Мнение от HI-FI »

taslak написа:Чудя се как ги определяте тези проценти (70% или 90%), които определят успеха на проекта?
Ееее, хайде сега ...
70% не знам кой го е казал, а аз изказах мнение базирайки се единствено на моя проект, което разбира се може да се окаже единичен случай ...
taslak написа:За закрепване на ватата аз използвам ребра, които дават и допълнителна механична якост на кутията (виж програмата ми). На сайта на М. Кинг има друг вариант за поддържане на вата (показани са снимки).
За закрепване на ватата тук май не е ставало дума ... :roll:

Аватар
moni
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

% вата

#11 Мнение от moni »

Какво чудно има, в упътването което получих за моя Braun kit 190 беше написано, да се запълни с вата 100%, при нужда до 110%. Това вероятно означава да я натъпчиш... И предупреждаваха да се внимава само да не опира в конуса.

HI-FI

#12 Мнение от HI-FI »

Аз все още нямам практически опит с TL-и, а само теоретичен, но си мисля че ако се окаже, че са необходими такива екстремални количества вата, значи проектът не е добре ... :roll:

ican4eto

#13 Мнение от ican4eto »

HI-FI написа:Аз все още нямам практически опит с TL-и, а само теоретичен, но си мисля че ако се окаже, че са необходими такива екстремални количества вата, значи проектът не е добре ... :roll:
Защо да не е добре?!?

Аз сметнах една Алфа ТЛ за ТВМ 226-07/4 и какво стана, че трябват 2кг полиестерна вата, съдейки по цени на визатон, това са приблизително 23 пликчета от 125г и всяко е равно на обем 20л 8O от което следва, че трябват едни 140 лв за вата, а колко пъти се натъпква ватата, щом едно пакетче стига за 20 литра, значи това прави 460 литра, а обема е 140 литра това прави 3 пъти и малко натъпкване, дали реално е възможно?!?

HI-FI

#14 Мнение от HI-FI »

ican4eto написа:...
По моите сметки 2000 гр / 125 гр = 16 пликчета ти трябват :wink:

ican4eto

#15 Мнение от ican4eto »

Нещо или пиша глупости или пиша неразбрано! 20,8г/л и от там следва, че едно пликче пълни 6, 01л 125г/20,8г/л=6,01л и от там 140/6=23,29пликчета, явно аз съм се изказал неправилно, съжалявам! :oops:

Къде написах, че са нужни 2000гр?!? 8O Опааааааа, грешката е моя, съжалявам, цифрата е била ориентировъчна, но не кой знае колко :oops: :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”