Какви CD-R ?

Съобщение
Автор
Nikolay Kolev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от Nikolay Kolev »

Има ги в техномаркетите 50 диска кутия 48 скоростни са , аз съм с такива , драскат се яко в колата . 50 стинки се вързва броя някъде .
Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от Fenkiller »

Във Варна : Като тръгнеш от Червения площад посока Чаталджа завиваш вляво веднага преди Хеброс банк и на около 20 метра по улицата в дясно има гараж. Фирмата се казва FLY. Продават само подложки и са официален дистрибутор и на Вербатим като държат цена на представителтвото във Варна. Има доста голям избор а цените са много прилични освен това спестява разкарването до маркетите!
:wink: :wink: :wink:
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Zmej

#19 Мнение от Zmej »

Още малко инфо: директен тест на Verbatim pastel (Taiyo Yuden) и Samsung Pleomax (Prodisc), дисковете са записвани един след друг на записвачка ТЕАС 524, плеъра е ей това Sony.
Разликата е малка (много малка), но я има в полза на Samsung-a. Вербатима звучи по-глухо и като че ли с по-ниско ниво.

офф: с Владо (oceanman) не можахме да хванем разликата въобще (при първото прослушване), а приятелката ми я хвана на първата смяна на диска... 8O

LansLing

#20 Мнение от LansLing »

вместо да си напъваме ушите за недоказани прилики и разлики, слушайки на CDP, не е ли по-добре да се направи един и същ запис на 2 различни диска, след това да се рипне в WAV с ЕАС (аз поне с това го правя) и накрая да се отворят и двата файла с WaveLab (например) като се използва функцията "Compare files".
Ако е съществувала някаква разлика между информацията, записана на 2-та диска, тя ще се отчете и ще се покаже точно.
Аз правих подобен тест между оригинален диск и най-евтиния възможен PRINCO CD-R.
Резултатът беше "The two files are completely equal!"
Разбира се, ПРИНКО-то беше записвано с ЕАС.
Предполагам, че ако го бях извъртял с NERO-то на 48-ма, нямаше да има такъв резултат :D
НЕ КОМЕНТИРАМ издръжливостта на подложката :)

Аватар
bobalan
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от bobalan »

за друго става въпрос в случая. Точно на ЦД плеър се усещат най-добре разликите. Иначе защо изобщо печеш аудио цд? Действай си със дата ЦД-ромите и толкоз

LansLing

#22 Мнение от LansLing »

bobalan написа:за друго става въпрос в случая. Точно на ЦД плеър се усещат най-добре разликите. Иначе защо изобщо печеш аудио цд? Действай си със дата ЦД-ромите и толкоз
8O
За какво "друго" става въпрос, я ме светни...

Аватар
bobalan
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#23 Мнение от bobalan »

Става въпрос за вградения механизъм за корекция на грешки. Според Редбук стандарта са позволени за секунда 200 грешки от първи тип (те напълно се коригират от шумозащитния код използван при кодирането на информацията на цд-то), 0 грешки от 2ри тип (те също се коригират, но при няколко съседни може да се окаже че не могат).
Та, когато пуснеш едно ЦД с много грешки в него ЕАЦ-то го прочита и то бит по бит еднакво с оригинала. Но когато го пуснеш на ЦД-плеър шанса да чуеш същото каквото ще чуеш от ЦД с по-малко грешки е много малък. Та тука говорим, за туй, че хората пекли на Тайо Йуден споделят грешки от порядъка на 0,9 грешки от първи тип за секунда. А хора пекли на Принко - около 50 за секунда. И освен това се шири мнението че това е чуваемо - защо не пробваш да ЧУЕШ и ти, а ме караш да пиша глупости?

LansLing написа:
bobalan написа:за друго става въпрос в случая. Точно на ЦД плеър се усещат най-добре разликите. Иначе защо изобщо печеш аудио цд? Действай си със дата ЦД-ромите и толкоз
8O
За какво "друго" става въпрос, я ме светни...

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#24 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

:weedman: :smt023

LansLing

#25 Мнение от LansLing »

bobalan написа:Та, когато пуснеш едно ЦД с много грешки в него ЕАЦ-то го прочита и то бит по бит еднакво с оригинала. Но когато го пуснеш на ЦД-плеър шанса да чуеш същото каквото ще чуеш от ЦД с по-малко грешки е много малък. Та тука говорим, за туй, че хората пекли на Тайо Йуден споделят грешки от порядъка на 0,9 грешки от първи тип за секунда. А хора пекли на Принко - около 50 за секунда. И освен това се шири мнението че това е чуваемо - защо не пробваш да ЧУЕШ и ти, а ме караш да пиша глупости?
И тъй като поечето сме тук, за да събираме и обменяме информация, може ли да ми поясниш горното: Искаш да кажеш, че ЕАС не отчита, когато има под 200 грешки от т.нар. 1-ви тип или не съм разбрал?

А как може да се разбере приблизително колко грешки дава даден модел CD-R?

И не мога да разбера защо ми държиш такъв тон. След като си правя труда да записвам и сравнявам АУДИО дискове софтуерно, не мислиш ли, че първо съм пробвал "аналогово"? Освен впечатлението, че на записания МОЖЕ БИ му липсва съвсем малко динамика, друго не усетих. И не съм сигурен дали това не е самовнушение, та за това сравнявах с WaveLab.

Аватар
bobalan
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от bobalan »

не отчита. Коригира ги. Ако има от 2ри тип - отново ги коригира. Когато са много поредни 2ри тип - дори тогава ще се опита да ги коригира, но вече с интерполация, защото шумозащитния код вече не може да помогне. Софтуер - ПлексТуулс - върви с Плекстор Премиум записвачките. Неро ЦД-ДВД Спийд също отчита броя на грешките, пробвай го. Има и хардуерни тестери, те са скъпи.
Извини ме за тона, изобщо не подозрях, че си пробвал да слушаш. А явно си и чул, и затова си започнал да търсиш обяснение.
Аз също пробвах най-различни марки ЦД-та, накрая установих че ми е достатъчно подложката да е Тайо, за да съм сигурен в горе-долу добър резултат.

entusiast4eto

#27 Мнение от entusiast4eto »

òîåñò WaveLab-à ïðè ñðàâíÿâàíåòî íà 2 wav ôàéëà, ùå îò÷åòå ñàìî êîðåêöèèòå îò èíòåðïîëàöèÿòà... à òåçè îò ïúðâî íèôî â wav-ôàéëîâåòå íå ñè ïðîëè÷àâàò... àìè àêî òåçè 2 wav-ôàéëà ïîñëå ñå çàïèøàò íà åäíàêâè ïîäëîæêè, íå ìè êàçâàé, ÷å òîãàâà ùå èìà ðàçëèêà â çâó÷åíåòî ì/ó òÿõ, ïîðàäè òîâà, ÷å ïúðâèÿò ïúò åäíàòà ïîäëîæêà å áèëà ïî-äîáðà îò äðóãàòà
àç ìàé ñå ñáúðêàõ íåùî :D

Аватар
bobalan
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от bobalan »

Между тези два уав файла записани на еднакви подложки най-вероятно няма да има разлика. Все пак остава възможността да има разлика между оригиналното ЦД и всяка от тези двете подложки :) (неговата подложка може да е качествена, а може и още първото сваляне от него да съдържа грешка, коригирана с интерполация... )

entusiast4eto

#29 Мнение от entusiast4eto »

bobalan написа:à ìîæå è îùå ïúðâîòî ñâàëÿíå îò íåãî äà ñúäúðæà ãðåøêà, êîðèãèðàíà ñ èíòåðïîëàöèÿ...
äîáðå äå, àìà íàëè èçõîæäàìå îò òîâà ÷å wav-ôàéëîâåòå ñå ñðàâíÿâàò è ìåæäó òÿõ íå ñå îò÷èòà ðàçëèêà, ò.å. äîðè åäíàòà ïîäëîæêàòà äà å ïî ñêàïàíà, CD-òî íà êîìïþòúðà ìèíàâà íà ïî-íèñêà ñêîðîñò, ìú÷è ñå, çîðè ñå, è èçâëè÷à íåùî, êîåòî å 1:1 êàòî îò ïî-êà÷åñòâåíàòà ïîäëîæêà (÷å CD-òî íà êîåòî ñå ñëóøà ïîñëå, íå ìîæà òàêà äà èçâåëå ñúùîòî - òîâà ìè å ÿñíî, òàì ãðåøêèòå ñè ïðîëè÷àâàò) è WavLab-à ïîêàçâà, ÷å ñà 1:1 ïîñëå ñå çàïèñâàò íà êå÷åñòâåíè íîñèòåëè è òàì âå÷å CD player-úò òðÿáâà äà ñâèðè åäíàêâî, äà íå ðàç÷èòà ãðåøêè îò ïúðâî íèâî...
ïî÷âàì äà äàâàì çàåòî :D
è äðóãî - àêî ðàç÷èòàíåòî íà åâòèíèòå äèñêîâå ñúçäàâà ïðîáëåìè, ëîãè÷íî å è êà÷åñòâîòî íà CD çàïèñâà÷êèòå äà îêàçâà ãîëÿìî âëèÿíèå, íàëè òàêà? è ïî îòíîøåíè íà çàïèñà è ïî îòíîøåíèåòà ðèïâàíåòî. Plextor å âîäèÿò "íàé", àìà äàëè íÿêîé íÿêúäå å ñðàâíÿâàë òîçè ôàêòîð íà ïðàêòèêà? à òî è Plextor èìàò ðàçëè÷íè ìîäåëè, êàòà ÷å... :? àç îùå íÿìàì DVDçàïèñâà÷êà è ìèñëÿ äà îòñêî÷à òèÿ äíè äî íÿêîÿ ôèðìà, íå ñëó÷àéíî ìè ñòàíà èíòåðåñíà òåìàòà :)

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Ivan Rachev »

entusiast написа:. Plextor се водият "най"
Yamaha F1 е най за аудио :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”