СЦП въпрос

Съобщение
Автор
Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от SlowDead »

gps написа:Уточнение-на говорителя му дават 40 вата номинална и 70 вата максимална.Но като се има предвид диаметъра на звуковата бобина и ниския Qms ......и 30 вата (реални) ще му дойдат много!И още нещо слоудед-ако още в първия си пост по темата беше писал че става въпрос за ТВМ 226 07 на който ти чисто теоретично ще подаваш 64 вата но на практика няма да правиш това-нямаше да пиша уточняващи постове!Защото има доста юзъри които биха се подвели че реално могат да подадат на 1 твм 64 вата а на 2 твм-а 128 вата!Така че не ми прави забележки :evil: какво да пиша и какво не ами се научи да задаваш смислени и аргументирани въпроси ако искаш да получиш компетентни отговори.//////////p.s.:любопитен съм откъде изкопа тези данни за 70 вата номинал и 100 вата 8O максимална мощност.Може би от онея незнайни бургаски майстори на пренавиването на говорители които са ти казали че могат да увеличат мощноста на говорителя просто като му сложат нова звукова бобина :wink: :D
От официалния саит на ТВМ например - http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=1 ... l=2&catg=1
както и от саита на акус - http://akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_ ... g=pl&dh=dt
Ти каде ги видя тези 40 вата номинална незнам .. аз на такъв линк не съм попадал!
Ако имаш линка още, би било добре да го дадеш да го видим :)
А що се отнася до QMS не ми се вижда чак толкова нисък :)
Апък това че много узъри ще се подведът от моето мнение не ми се вярва тъй-като много малък процент от тях ще попаднат на цифрата максимална мощност 64 вата при положение че говорителя от производителя го дават 70 вата .. не мислиш ли..
НИЩО ЛИЧНО ..
"В спора се ражда истината !"
БТВ и спри с тези бургаски майстори за които ми приказваш .. не познавам нито един от тях ...
Незнам .. но от постовете ти ми се струва доста пренебрежително отношението ти към тях !

gps

#17 Мнение от gps »

Правиш ли разлика между ратед нойсе пауър и RMS???Знаеш ли колко вида мощност има които се дават като параметър за говорителите??Защото аз мога да ти изброя към 10-тина вида мощности!Но единствено реален е RMS,а при звукова бобина 1 инч диаметър мощност повече от 30-35 вата няма как да изкараш.Това са реалностите!А иначе ти си вярвай в каквито искаш данни особенно тези които те устройват :wink: Не че съм заядлив ама Qms 2-2,5 ако не ти се вижда нисък.....интересно какво мислиш за този параметър при басовите автоговорители където той е доста по-висок че може и 10 да надхвърли.А между другото знаеш ли какво е Qms :wink: ?И ако не си забравил точно ти оспами темата за ТЛ с ТВМ226 07 в форума quarter wave с постове свързани с ремонт на твм-а!Мислиш ли че им беше там мястото на тези постове?И какъв смяташ че е приноса на тези постове към quarter wave и към bgaudio като цяло след като обсъжданията на ремонта на нещастните твм-и беше на чекиджийскоаматьорскозанаятчийско ниво :evil: Да не говорим за обръщението ти "пич" към мен :evil: Седи си мирен да не те изплющи Бай ти Брадър :wink: :D

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#18 Мнение от Anakin »

Нека се запази добрия тон,няма защо да се заяждаме един с друг пък относно до нещастните ТВМ-и GPS би ли предложил за тези пари нещо по добро,да си обогатим малко и ние пазара.За мощностите съм съгласен че само RMS е реално но според мен фирмите пишат RMS както им дойде и дори той много рядко е истински.А това за 1'' - 30вата значи ли че за 100Вата примерно ще ми трябва 3'' аз не мисля??
Това са въпроси не заяждане. :D

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Анакин, просто има някой физични закони, които трудно могат да бъдат
заобиколени. Просто охлаждащата площ на едноинчова бобина е недостатъчна
за мощности над 20-30 вата (продължителни, не краткотрайни).
ТВМ-а има нисък механичен качествен фактор, което не му позволява да
работи на високи мощности - хода на мембраната е огромен, а линейния е
едва 4мм (при някой твм-и 3.5мм) (въпреки, че и 1мм са предостатъчни, но
това е друга тема ;) )
Ниския форс фактор (порядъка 3-5) говори за слаб магнитен поток (което
е ясно видимо - магнита е доста малък за нискочестотен говорител).
Но на фона на китайските говорители са определено добра оферта, ако
целта не е "къртене на миВки" и т.н.

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#20 Мнение от Anakin »

Така това добре а един китаец със магнит голям колкото мембраната си данеби да е по мощен?(Риторичен въпрос) А и нали тук няма говорим за къртене на миФки,тоалетни чинии и тем подобни мебели за баня :wink: .

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#21 Мнение от Simonov »

Така, а аз реших да си пойграя малко с BassBox за да видя аджеба каде е проблема. За целта приложих някой чисто теоритични постановки с произволно избран говорител W-200S във варианти 4 и 8 ома.
Като за начало ето резултата от подаването на 75W на един 8 омов говорител:
Изображение
както се вижда SPL e 110.1dB

А сега удвояваме теоритично подадената мощност до 150W:
Изображение
Както се очакваше SPL се покачи с 3dB което е напълно нормално :)

А сега използвам конфигурация от два 4-омови говорителя свързани последователно в полето "input power" е въведена стойността 75W
Изображение

Както се вижда SPL е близо 113dB което съответства на 150W подадени при системата с един 8-омов говорител. Логично след намаляването наполовина на подадената мощност до 37.5W, SPL се върна на предишната си позиция от близо 110dB което е равно на SPL при система с един 8-омов говорители 75W въведени в полето "input power" както е видно от снимката:
Изображение

Изхождайки от правилото, че SPL не се повишава с 3dB при удвояване броят на говорителите следва да закючим, че въведената мощност в полето "input power" се отнася за един говорител без значение какъв е общият брой говорители в системата.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Simonov написа:... въведената мощност в полето "input power" се отнася за един говорител без значение какъв е общият брой говорители в системата.
Да, точно така е.
За да сме сигурни, можем да кликнем върху Input Power годе вдясно и да го сменим с Input Voltage, тогава нещата стават съвсем ясни.

gps

#23 Мнение от gps »

Anakin написа:Нека се запази добрия тон,няма защо да се заяждаме един с друг пък относно до нещастните ТВМ-и GPS би ли предложил за тези пари нещо по добро,да си обогатим малко и ние пазара.За мощностите съм съгласен че само RMS е реално но според мен фирмите пишат RMS както им дойде и дори той много рядко е истински.А това за 1'' - 30вата значи ли че за 100Вата примерно ще ми трябва 3'' аз не мисля??
Това са въпроси не заяждане. :D
От чисто аудиофилска и практическа гледна точка нас ни интересува допустимата мощност която можем да подадем на говорителя и при това той да възпроизвежда качествено музикалния сигнал.Това може да стане единствено при амплитуда на мембраната в рамките на Xmax +15%(това е мое мнение).Колко ще е амплитудата зависи ние в какъв тип кутия ще сложим говорителя ,така че производителя няма как да посочи такава мощност.Затова гледаме общо няколко параметъра на говорителя и преценяваме.А иначе ратед нойсе пауър е параметър който ни дава eдинствено информация при каква мощност в говорителя настъпват необратми механични и електрически повреди,пределно ясно е че говорителя не може и не трябва да се натоварва с такава мощност!RMS също е доста омотано понятие:"средноквадратично значение на електическата мощност ограничено от зададени нелинейни изкривявания"(измерва се със синусоидален сигнал 1 кхц).Ако го ползвам за информация то е защото там където производителя си прави труда да посочва мощност RMS то тя е обикновенно най-ниска от всички други видове мощности и следователно най-близо до тази която ни интересува.И въобще накратко-мощноста посочена от производителя независимо по кой стандарт е измерена НЕ Е мощноста на която може да се ползва говорителя а тази която го поврежда :wink: .Не очаквайте някой производител да си направи финансово харакири като посочи примерно 20 вата за 8 инча говорител след като може да посочи 70 вата нойсе пауър или 200 вата 8O пикова,освен това разнообразните стандарти за мощност му го позволяват :wink: .А за слоудед-проблема е че тръгва да обсъжда по-сложни проблеми а не са му ясни далеч по-елементарни неща.За нивото му както и за нивото на "бургаските майстори на пренавиването" съдя по неговото изказване че мощноста на говорителя можела да се увеличи.Пренавиването с по-дебел проводник или с по-дълга звукова бобина няма да го коментирам,това е просто идиотщина и пълна липса на елементарни познания за параметрите на говорителите.Използването на специални лепила може да увеличи термоустойчивоста на звуковата бобина тоест да увеличим нойсе пауър.Но това НЯМА да увеличи реалната мощност на която можем да ползваме говорителя за качествено възпроизвеждане!!Даже ще влошим параметрите на говорителя защото пишмян майсторите натрупват доста лепило по звуковата бобина ,мембраната а и при нескопосаното отваряне и затваряне на говорителя ..... Да се върнем на темата-SPL e произведение от чувствителноста на говорителя и подадената му електрическа мощност но да не забравяме че ухото е нелинеен инструмент :wink: Сигнали с еднаква амплитуда но различна честота се възприемат от ухото като различен SPL,пикове в АЧХ се долавят ясно докато пропадания не се долавят-това са елементарни неща и даже ми е неудобно да ги пиша!Отговорете си сами на въпроса защо когато подадем на един говорител примерно 64 вата и той има определен SPL а после подадем същата мощност на още един говорител ухото ще определи това като повишаване на SPL-а!Отдавна съм качил линкове към статии по въпроса и определено се дразня че редовни учстници в форума не са си направили труда да ги прегледат и влизат и излишни спорове :evil: Казал съм си мнението за юзъри които тръгват да ползват разни програми без преди това да са си изяснили елементарни неща и в резултат на това пълнят форума с повтарящи се теми и банални въпроси!

gps

Re: СЦП въпрос

#25 Мнение от gps »

Rutcho написа:
SlowDead написа: ... това означава че чувствителността на колоната ще е 91 децибела
Не означава, за съжаление.
SPL се измерва в dB/W/m.
Ако подадем 1W мощност на система от два говорителя, независимо дали са свързани в серийно или в паралел, на всеки от тях ще се пада по половин ват, нали?

Все пак системата от два говорителя има по-голяма чувствителност от един единствен. Това се дължи на факта, че поставени в подходяща конфигурация, двата говорителя създават обща звукова вълна и могат да се разглеждат като един говорител с по-голяма площ. Практически "печалбата" обаче не е 3dB...
Аз тълкувам така този пост на Ruthco.Има и колони с много на брой (понякога над 10) сравнително малки като размер и мощност говорители,при толкова на брой говорители в една кутия свързването между тях е неизбежно смесено паралелно-последователно,общия импеданс на колоната е стандартен 4 или 8 ома .Като цяло тези колони развиват приличен SPL.Ако вземем единичен говорител с мощност и чувствителност еквивалентни на цялата колона с малки говорители но с Sd по-малък от сумарното Sd на всички малки говорители то той ще покаже по-нисък SPL.Прав ли съм да разсъждавам така?

Sergo

#26 Мнение от Sergo »

Извинявам се за офтопика! Но в хелпа на басбокс-про и хиксовер-про има доста информация и човек може да придобие всички необходими минимални познания от там, че и малко отгоре :wink:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от Ivan Rachev »

зависимоста между бобината и магнита е такава че за да удвоим
SPL-a на един говорител при 1 ват трябва 3-пъти по-голям магнит.
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Ivan Rachev »

ultimate написа:Вярвам ти. Чудя се за два еднакви драйвера. Повече алнико :wink: , а същата чувствителност :?

2 еднакви ..в смисал ?..сори не съм в темата :?
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”