Различни начини за свързване на мдф

Съобщение
Автор
Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Stefan Stefanov »

Какво разбираш под "обикновеното лепило Момент"?

Тук говорим за лепила за дърво и имам пред вид лепилото за дърво "Момент" на Хенкел (водоустойчиво), както и другите лепила за дърво на поливинилацетатна (ПВА) основа.

Не става въпрос въобще за лепилата от тип "Хелметекс". С тях може само да си лепиш фурнира.

Аватар
moni
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#17 Мнение от moni »

Препоръчвам лепило SOUDAL PU FIX D4. Това е водоустойчиво прозрачно нееластично лепило на полиуретанова основа. Не е крехко.
Разфасовката е удобна-"силиконова" бутилка 310 ml. Трябва да се работи с ръкавици, защото с нищо не се чисти и остава по кожата 3-4 седмици! Около 8-9 лв е тубата, вносител ЕОС-ДД ООД, тел.945 14 15,-16 (от етикета). По мое мнение D3(за вътр.употреба) е по-подходящо, но това намерих. Работил съм и с Aracol, много е добро но се предлага в големи разфасовки- за производство.

gps

#18 Мнение от gps »

С 200 е лепило за хартия (и евентуално тапети или подови настилки) С 300 също не става защото много го разреждат и не се знае на какво ще попаднеш а това се установява след време като се раздрънчи колоната отвсякъде.Най-добре е специализираните лепила за дърво-не са чак толкова скъпи!Освен изброените методи на челно слепване и с дибли може да се ползва метода с допълнително вставено парче(дълга тясна лента).Най-здраво става когато ръбовете на плоскостите се фрезоват "Г"-образно -контактната площ се увеличава.Който иска може да ползва полиестерна или епоксидна смола-здравината на слепване е гарантирана а при полиестерната смола с повече ускорител втвърдяването става за 10-15 минути и се пести време.Винтове за дърво дори за голо ПДЧ не е желателно да се ползват а за МДФ са направо противопоказани,между другото в кутии от МДФ говорителя НЕ трябва да се закрепва с такива винтове(!!!) защото при 1-2 завиване и развиване на винтовете-вече не държат!

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от Nanko Rusev »

Проблема с винтовете само естетически ли е ?

Имам предвид лепило + винтове в ПДЧ ...

porter
чете
Обратна връзка:

#20 Мнение от porter »

gps

#21 Мнение от gps »

Crossblade написа:Проблема с винтовете само естетически ли е ?

Имам предвид лепило + винтове в ПДЧ ...
1.Просто при използването на добри лепила няма смисъл да се разчита на винтовете за здравината на конструкцията.2.След време в резултат на вибрациите(особенно при слушане на max :wink: ) винтовете се разхлабват.3.Винаги има опасност при завиване винтовете да сцепят материала.Който иска може да ползва винтове да придържат плоскостите докато изсъхне лепилото а после да ги махне-така се избягва употребата на стяги(който ги няма).И при МДФ и при ПДЧ може да се приложи метода на проходните дибли вместо използване на винтове-залепвате плоскостите под прав ъгъл и ги фиксирате (с стяги,1-2 винтове или в краен случай 1-2 пирончета) после с свредло 7,5 mm пробивате глухи отвори едновременно в двете плоскости,слагате лепило в отворите и набивате леко дървени дибли така че да не стърчат навън,после тази част от диблите която се вижда се китосва и така нататък.Здравината е гарантирана!!

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от Fenkiller »

Аз препоръчвам използване на епоксидна смола с пълнител дървен прах (много ситни стърготини).
:twisted: :twisted: :twisted:
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Storm

#23 Мнение от Storm »

Лепилата от серията C 200, 300.....500 са поливинилацетатни и като правило цифрата няма отношение към качеството, защото в България се произвеждат само силно напълнени системи с цел да се спести дисперсията, която е и скъпия компонент. Пълнителят обикновено е калциев карбонат - разбирай креда (смлян камък). Цифрите са търговски прийом (по-голямото е по-добро) и освен всичко останало има спор за собствеността върху търговската марка "С 200".

Аз бих използвал двукомпонентно полиуретаново лепило. По-трудно е за работа от еднокомпонентните атмосферно втвърдяващи, но механичните показатели и времето за втвърдяване са по-добри.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#24 Мнение от Simonov »

Fenkiller написа:Аз препоръчвам използване на епоксидна смола с пълнител дървен прах (много ситни стърготини).
Да и аз съм фен на епоксидната смола. Натоследък има и такава, която стяга за 10мин. Идеята да се смеси с дървен прах ми харесва. Мисля да я осъществя тъй като се натъкнах на неограничено количество от въпросният прах. :)

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#25 Мнение от Fenkiller »

Simonov написа:
Fenkiller написа:Аз препоръчвам използване на епоксидна смола с пълнител дървен прах (много ситни стърготини).
Да и аз съм фен на епоксидната смола. Натоследък има и такава, която стяга за 10мин. Идеята да се смеси с дървен прах ми харесва. Мисля да я осъществя тъй като се натъкнах на неограничено количество от въпросният прах. :)
Лично аз ползвам на Лакпром София , но е два вида АП1 и АП2.АП1 е идеална за дървении а АП2 за заливане на кабели и електроника (след стягане е малко по крехка но е с добри изолационни качества).А дървения прах може да се вземе от всеки дърводелец , обикновено се натрупва под банцигите и абрихта и никой не отказва да го оттървеш от една торба след това може да се пресее допълнително.Първо бъркам втвърдителя и смолата а после добавям праха с постоянно бъркане за добра консистенция.Не съм запознат с качествата на бързо съхнещите смоли ако имаш инфо сподели понеже ползвам много смола и за други не свързани с аудиото проекти!
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

peko
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от peko »

Mога да ви препоръчам едно много добро вододисперсно лепило
за дърво PVA Ketten Swift HF4 , водоустойчиво клас D2-D3.
Аз лично не съм работил с него,но казват че е по-добро от аналозите
на Хенкел,500г. струват около 3 лв.Много дърводелци го използват.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Лепилата си имат характеристики. C200, C300 общовзето не дава много информация.
Без притеснение и задръжки препоръчвам ЛАКОЛ-дърво. Оптимално съотношение цена-качество. 4.90 лв./1.1 kg. D3 EN 204.
Изображение

Аватар
Dgd
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#29 Мнение от Dgd »

Предупреждение! Всички видове вододисперсни лепила /ПВА ,С200 и др./ в този сезон обикновено мръзнат! Преди да започнете да лепите-проверете лепилото: ако прилича на кисело мляко-хвърляйте го! Правилната консистенция е "гъсто но гладко". Мръзналото лепило също създава някаква якост, но тя е привидна и последствията се проявяват късно! Случвало ми се е : :o

Аватар
Marian Lozev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Marian Lozev »

за мебелина какво ще кажете

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”