Ïðåäóñèëâàòåë(è) ñ äèñòàíöèîííî

Съобщение
Автор
Zmej

#46 Мнение от Zmej »

Tisho написа:...
Мисля че няма да е зле да се направи за всеки от четерите входа да помни каква е била силата на звука, и при превключване да коригира.
O, да... И аз така го правя

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#47 Мнение от Stefan Stefanov »

Още няколко идеи:
За всеки вход се помни състоянието, при което е бил последно.
Това включва:
1. Тип на входа (балансен или не - управлява се с 1 рид реле, което окъсява отрицателния вход към маса)
2. Затихване на входния атенюатор (с 2 релета мисля да направя един 4 стъпков атенюатор на входа за да не се претоварва)
3. Усилване (т.е. затихване)

При превключване на входовете всичко това се възстановява до запомненото състояние, като преди това звукът плавно затихва до mute, превключват се нещата и после плавно се усилва до новото ниво.

Освен това се помнят и някои общи настройки. Например кой вход е бил избран последно, било ли е включено крайното стъпало (за да може да се използва например с вграден усилвател за слушалки).

Би било добре командите да може да се настройват "динамично", т.е. устройството да може да се "обучава".

Най-интересен ми е проблема с едновременното превключване на релетата, но това трябва да се провери на практика.

Идеята на Змея за управление на ДАК също много ми хареса, но това ще го мисля след като довърша сегашния вариант.

Някой в diyaudio беше споменал идеята ако бързо се върти копчето за усилване да се превключват само най-старшите битове, за да се удължава живота на релетата. Това също ми харесва.

Някой да се сеща още нещо?

gogo
отстранен

Релета за без пари открих!!!!

#48 Мнение от gogo »

Магазин "Електроник София" (или обратно беше), много близо е до Женския пазар по улицата дето минават трамваите - та там има руски релета в метален корпус РЕС47, РЕС49 и други - цената е 80 ст./бр, ако и това не е цена - здраве му кажи! Бързо който няма релета да ходи да се запасява!!!!

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#49 Мнение от joro66 »

A з си мислех за варианта галета+редуктор+стъпков мотор. Имам един изпаднал стъпков мотор с редуктор от едим мастиленоструен принтер. Въпросът е в управлението и дали може да се фиксира точно превкляването на позициите на галетата с определен брой стъпки. Но при положение че се знае коефициента на предаване на редуктора и ъгъла на завъртане на една стъпка на двигателя ще може да се сметне. Това го предлагам хипотетично.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#50 Мнение от Tisho »

3aropka написа: Някой в diyaudio беше споменал идеята ако бързо се върти копчето за усилване да се превключват само най-старшите битове, за да се удължава живота на релетата. Това също ми харесва.
Релетата нищо им няма. Преди време правих едно изделие за което се налагаше надежност на релето. Пробвах с един китайски жълтурчо (RAS-1215 има ги в Комет) скапах релето механично на 3 500 000 превключвания, като го бях пуснал през 0.1с да си сменя състоянието.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#51 Мнение от joro66 »

Точно за това имах пред вид за редуктора- ако не стигне (а то най- вероятно няма да стигне - поне на този който аз имам) мощността. Иначе може да се зацепи директно. Даже, сега се сетих, ако се махне пружината, която фиксира положенията на галетния, може би наистина ще отпадне необходимоста от редуктор. Не знам само за управлението как ще стане. Зле съм със програмирането на PIC и ATMEL. Ако някой се навие може да се опитаме да се направи нещо такова.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#52 Мнение от Tisho »

joro66 написа:Точно за това имах пред вид за редуктора- ако не стигне (а то най- вероятно няма да стигне - поне на този който аз имам) мощността. Иначе може да се зацепи директно. Даже, сега се сетих, ако се махне пружината, която фиксира положенията на галетния, може би наистина ще отпадне необходимоста от редуктор. Не знам само за управлението как ще стане. Зле съм със програмирането на PIC и ATMEL. Ако някой се навие може да се опитаме да се направи нещо такова.
Kакъв е мотора ?
Колко фази ? Брой стъпки ?
Правил съм управление на различни стъпкови мотори. :wink:
Така че мога да ти помогна.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#53 Мнение от joro66 »

Добре, ще се опитам да разбера някакви данни за мотора, защото в момента не знам нищо, а също така ще видя и какъв галетен ще намеря, с колко позиции и на какъв ъгъл са отделните положения за да те улесня максимално.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#54 Мнение от Stefan Stefanov »

Мотори, галети, управление на мотора, .... Става много сложно.
По-просто си е с релета.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#55 Мнение от joro66 »

Въпроса беше да се избегне евентуалните пропуквания при превключване на релетата, например при преход 011111 към 100000. Не съм сигурен дали софтуерно може да се избегне този проблем. А и не е чак толкова сложна с мотор и галета. Проблема е че който реши да го прави трябва да се търси мотор със същите стойности и галета със същите стъпки и ъгъл на разположение на контактите като тези за които е писан сорса за управлението.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#56 Мнение от Tisho »

3aropka написа:Мотори, галети, управление на мотора, .... Става много сложно.
По-просто си е с релета.
Мда.
Ще трябва и обратна връзка къде е завъртян мотора.

Zmej

#57 Мнение от Zmej »

joro66 написа:Въпроса беше да се избегне евентуалните пропуквания при превключване на релетата, например при преход 011111 към 100000. Не съм сигурен дали софтуерно може да се избегне този проблем.
Зависи от комбинацията на навързване на релетата... :lol:
При релетата спрямо галетата основния проблем е друг - в контактите...

Аватар
lishev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#58 Мнение от lishev »

Като се върти ръчно механизъмът заедно с мотора, няма ли да се създадат импулси при всяка стъпка? Ще се направи брояч и ще сигнализира на микроконтролера позицията? Ако не може да стане това ще се сложат две копчета за увеличаване и намаляване и ще бъде само автоматично. Това ми е идеята за сега.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#59 Мнение от Stefan Stefanov »

А как ще разбереш от коя позиция си започнал при вклщчване на захранването?

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#60 Мнение от Tisho »

lishev написа:
Като се върти ръчно механизъмът заедно с мотора, няма ли да се създадат импулси при всяка стъпка? Ще се направи брояч и ще сигнализира на микроконтролера позицията? Ако не може да стане това ще се сложат две копчета за увеличаване и намаляване и ще бъде само автоматично. Това ми е идеята за сега.
Това е идея, но като изключиш апаратурата ?
Как ще го намираме къде е после ? :P

Виж става но е сложно.
Ако галета ти е с повече контакти да се ползват част от тях за обратна връзка.
Другия вариант е да се сложи ФРП или друг датчик който да показва къде е мотора.
Но не виждам смисъл. С релетата е по лесно. :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”