на новогодичния "купон" единия ми басов говорител така да се каже пострада (така и не разбрах кои е) капачката е жестоко смачкана... гумата дето е отсрани разлепена... ама тва ще се оправи.
конкретния въпрос ми е тая капачка нали може да се смени... ако закарам баса при някои сервиз трябва да я сменят нали???
имам снимка да ви го покажа ама... маи не мога я кача...[/img]
абе моя е от благоевградския произход ама от новата серия
с твърда капачка е...
в краина сметка го дадох да сервиз... друга капачка сложиха...
но в краина сметка 8 кинта ми взеха
Dr_Stein написа:абе моя е от благоевградския произход ама от новата серия
с твърда капачка е...
в краина сметка го дадох да сервиз... друга капачка сложиха...
но в краина сметка 8 кинта ми взеха
Не е толкова зле, като се има предвид, че една хартиена капачка струва 2-3 лева.
извинявам се за оффтопика... ама ми е много любопитно защо е тази капачка.... аз лично си го оправих заради външния вид... ама като е смачкана пак.. си свири нормално.. има ли някакво голямо значение за звука ....
При чистия бас няма особено значение точната форма.
Основната функция е главно да пази от прах магнитния процеп, а при напълнозатворените сиситеми - да осигурява херметичност.
Все пак неправилнио оразмерената капачка може да се отрази зле на звука дори и в този случай.
Типичен пример е руският 75-ГД-1-4. Изпъкналата напред 15 cm капачка добавя къде поливин литър присъединен въздух към мембраната, което съсипва напълно динамичните показатели на този иначе сравнително добре сметнат говорител. Като добавим към това и медната (!) основа на звуковата бобина, можем да си представим какъв звук получаваме в резултат, но това е вече друга тема...
Капачката може да е източник на доста неприятни и ясно чуващи се шумове-когато е смачкана ,деформирана,незалепена добре,прекалено тънка или прекалено плоска и така нататък.Основно това се чува при басови говорители които нямат отвор в магнита но и при тези с отвор пак може да има проблеми.Има китайски говорители на които капачката е просто кадмирана ламарина 2-3 мм дебела !!