АКУСТИЧЕН ОТРАЖАТЕЛ /дифузер/

Съобщение
Автор
HI-FI

АКУСТИЧЕН ОТРАЖАТЕЛ /дифузер/

#1 Мнение от HI-FI »

Изображение

От доста време насам в главата ми се върти една идея, която не е никак трудна за реализация, но все не намирам време да я изпробвам. Предполагам, че поради една или друга причина на много от Вас мястото за слушане /sweet point-а/ се намира до стена, която е точно зад гърба Ви. Ако стената не е обработена акустично, тогава отразената от стената звукова вълна се връща обратно към слушателя, смесва се с пряката вълна и става ...
Идеята ми е точно зад главата на слушателя да се постави акустичен отражател, който да отрази вълната в неутрална посока.
Според мен такъв отражател най-лесно може да се реализира от две плоскости с подходящ размер, съединени Г-образно под подходящ ъгъл. Така когато ъгълът, който сключва пряката звукова вълна с равнината на плоскостта е по-голям от 90 градуса, звукова вълна ще се отрази встрани от слушателя и ще се избегне смесването на двете вълни. Предполагам, дори съм сигурен, че за ниските честоти този отражател няма да свърши работа, но мисля, че за средните и високите ще бъде полезен.
Всичко е доста елементарно и се извинявам ако съм се впуснал в излишни подробности!

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Да, има такива отражатели, но не са толкова прости като геометрична форма.
Във форума имаше такава тема, опитай се да я намериш.
Разбира се, има фирми, които предлагат такива пана, но цените едва ли ще ти харесат...

Sergo

#4 Мнение от Sergo »

Според мен, добър и евтин дифузор за средни и високи честоти може да се направи ако имаме поне 60см. от нас до стената отзад и на стената закачваме плътна завеса нагъната на гъсти "букли". За по-малко разтояние става много по-трудно да се направи нещо ефективно, май.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”