Питане за конфигурация на говорители

Съобщение
Автор
ukovica

Питане за конфигурация на говорители

#1 Мнение от ukovica »

добър вечер на всички и приятно прекарване на празниците.
За пръв път влизам във този форум и това е първата ми тема
така че извиняваите ако нещо сам се объркала.
Та въпросът ми е следния, от няколко месеца ме мъчи следния въпрос,
располагам с четри броя еднакви говорители,имам два броя колони
по 50 литра полезен обем, та значи като сложа във всяка по два говорителя ниските честоти не ме удоволетворяват, като сложа само по един говорител звкът ми харесва така че първият вариянт го отхвърлям тотално, след това сложих във всяка колона по два говорителя обърнати един срещу друг, мисля че се казваше изобарическо за да се намали долната гранична честота но уви
очакванията ми не се оправдаха нямаше почти никаква разлика в звука :cry: Моля кажете има ли смисъл да правя още две кутии
със същия обем и да сложа във всяка една от кутиите по един говорител или да си ги оставя само в двете кутии които имам
по два обърнати един срещу друг
След няколко измервания на говорителите получих горе долу еднакви резултати така че смятам че са верни а те са:
F rez 52Hz
V as 25l
Qm 2,6
Qe 0,88
Qt 0,65
Sd 213cm^2
фазоинверторите са настроени на 40 Hz
Чакам мнения благодаря ви предварително

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Miroslav Danov »

Според мен няма нужда да правиш изобарици, защото 50 литра са предостатъчни. Изобарици се правят ако искаш да икономисаш място.
Опитай да настроиш ФИ на 52 Хз, но в края на краищата е въпрос на вкус и на разположение. :)

П.С. При изобарното свързване един срещу друг дефазира ли говорителите?

Успех!

Едит:
Махнах някои числа:lol:
Последно промяна от Miroslav Danov на Съб Дек 24, 2005 11:13 am, променено общо 1 път.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Резултатите от опитите ти са напълно закономерни.

1. Двата говорителя заедно в обем от 50 литра с фазоинвертор настроен на 40Hz не те удовлетворяват заради изявения пик около +3dB на 100Hz, който се долавя като монотонно бумтене. Преходните характеристики в този участък също не са добри. Това се дължи на твърде големия Qts на говорителя.

2. Един говорител в същата кутия дава най-добър резултат. 38Hz@-6dB е достатъчно дълбок бас, отскокът на 100Hz е в границите на поносимото.

3. Два говорителя Isobaric на пръв поглед изглеждат най-доброто решение. 32(!)Hz@-6dB e сериозно постижение. Но защо тогава баса го няма?!?
При това свързване имаш сериозна загуба на чувствителност, така, че в сравнение с един говорител в същата кутия, ще имаш -3dБ загуба в целия диапазон. Затова не чуваш никакво подобрение на ниските.

И при трите варианта звуковото ниво на баса при 40Hz е едно и също.
Затова вариант 2 с един говорител е най-добър. А с останалите два, ако свирят добре, можеш да пробваш TL, според мен по параметри са най-подходящи именно за тази цел. Като начало разгледай това:

http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=1152

ukovica

#4 Мнение от ukovica »

Благодаря, нищо не казахте за направата на още два 50 литрови сандъка и поставянето им върху другите две колони и всичките 4 колони ще са с по един говорител, нещо от сорта все едно две
100 литрови с по два говоритела. Интересува ме дали ще е по добре
от колкото два в 50 литра изобарически.
Последно промяна от ukovica на Съб Дек 24, 2005 11:16 am, променено общо 1 път.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Miroslav Danov »

Щом имаш толкова място, направо си прави хорни :D

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Miroslav Danov »

Разбира се, че ще е по-добре да са отделно, иначе смъкваш ефективността на половина.
Но както казва Ручо, прочети и за ТЛ.
Ако държиш да имаш 4 големи сандъка, можеш другите да ги направиш на ТЛ.

ukovica

#7 Мнение от ukovica »

благодаря за отговорите :D

HI-FI

Re: Питане за конфигурация на говорители

#8 Мнение от HI-FI »

ukovica написа:... За пръв път влизам във този форум и това е първата ми тема така че извиняваите ако нещо сам се объркала ...
8O 8O 8O Това печатна грешка ли е или ... :?: :?: :?: :D :wink:

Аватар
Cvetomir
има опит
има опит
Обратна връзка:

gr

#9 Мнение от Cvetomir »

Ако това не е правописна грешка, би било хубаво да посрещнем още една DIY-ерка във форума.

Аватар
Vasil Nikolov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Vasil Nikolov »

Здравейте,искам да ви попитам,ако отида да си купя говорители Визатон,може ли да поискам там да ми изчислят размера на двете кутии и разположението на говорителите,тоест да ми дадат точния чертеж?Става въпрос за две колони 3-лентови 2х100W някъде?
(извинявам се ако не съм намерил отговора в някоя тема)

HI-FI

#11 Мнение от HI-FI »

PROSTAKA написа:Здравейте,искам да ви попитам,ако отида да си купя говорители Визатон,може ли да поискам там да ми изчислят размера на двете кутии и разположението на говорителите,тоест да ми дадат точния чертеж?Става въпрос за две колони 3-лентови 2х100W някъде?
Според мен преди да купиш високоговорителите е по-добре проектът ти да го обсъдим тук и ще помогнем с каквото можем ... :wink:

Аватар
Vasil Nikolov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Vasil Nikolov »

HI-FI написа:
PROSTAKA написа:Здравейте,искам да ви попитам,ако отида да си купя говорители Визатон,може ли да поискам там да ми изчислят размера на двете кутии и разположението на говорителите,тоест да ми дадат точния чертеж?Става въпрос за две колони 3-лентови 2х100W някъде?
Според мен преди да купиш високоговорителите е по-добре проектът ти да го обсъдим тук и ще помогнем с каквото можем ... :wink:
Мерси,съгласен съм и ще съм много благодарен,ако ми кажете точно какви говорители да си взема за трилентови колони?

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Nanko Rusev »

PROSTAKA написа: Мерси,съгласен съм и ще съм много благодарен,ако ми кажете точно какви говорители да си взема за трилентови колони?
Винаги най-доброто решение е да кажеш бюджета си ;) Не мисля, че 3-те ленти са наложителни :roll: Тук повечето хора се стремят към 1 :wink:

Аватар
Vasil Nikolov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Vasil Nikolov »

Crossblade написа:
PROSTAKA написа: Мерси,съгласен съм и ще съм много благодарен,ако ми кажете точно какви говорители да си взема за трилентови колони?
Винаги най-доброто решение е да кажеш бюджета си ;) Не мисля, че 3-те ленти са наложителни :roll: Тук повечето хора се стремят към 1 :wink:
Съгласен съм с теб :wink: До 500 лв за всичко.
Трябваше наистина да го кажа

HI-FI

#15 Мнение от HI-FI »

Да наистина, като за първи проект три ленти не са за предпочитане, тъй като настройката на филтъра е доста сложна и на човек без опит би му отнело месеци ... :)
Добре е да кажеш и с какъв усилвател ще слушаш, каква музика, какви предпочитания имаш към звука и т. н.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”