Съвет за 2-way и покупка на пищялка

Съобщение
Автор
Аватар
djiv
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Съвет за 2-way и покупка на пищялка

#1 Мнение от djiv »

Здравейте,
Колкото повече чета из форума, доста започвам да се зарибявам и съм твърдо решен да направя моя първи проект (е не собствен де)
Както и да е де, поръчах си 2 броя 8 инчови Audax HM210Z12, кoито чакам да дойдат до седмица. По параметри са доста добри мид-басове, които свирят до доста високо, затова съм решил да правя 2-лентово тяло, но се чудя какво да бъде. Като краен резултат съм си решил да илезе нещо, което да свири що годе правилно, като ще го ползвам за прослушване на парчета, по рядко за удоволствие, защото нямам време. Искам да получа добра АЧХ, за да добивам точна представа кои парчета свирят - стават за пускане в клуба и кои не. Не искам студиен монитор, защото няма ниски, а на мен ми трябват. По-скоро с по-голям обем, стаята ми е около 25 квадрата.
Басът е що годе линеен до към 2 khz, след което ряско пада.
http://www.audax-speaker.de/products/audax/c210z12.htm
Затова искам да ви помоля за съвет, каква пищялка да си купя, с нисък резонанс и която да свири от по-долу.
Хвърлил съм око на Vifa XT25TG30-04 доста е привлекателна, но пък из форумите изчетох много позитивни мнения за Peerless DT100 или DT105 и се чудя. Ето и магазина от където смятам да ги поръчам, ако ги няма в BG.
http://www.madisound.com/cgi-bin/index.cgi
Предлагат и много привлекателни на Seas и разни други, но вие кажете. За бюджета не съм мислил толкова, но да се върти някъде около Пирлеса.
Благодаря ви предварително!

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

По принцип всички производители дават твърде загладена АЧХ особено що се отнася до поредицата пикове във високочетсотния край на басите.
Очаквай значително по-високи пикове от мазничките +3dB показaни на картинката.
Щом вече си ги поръчал, най-добре е първо да ги измериш, а след това да решаваш дали още държиш на двулентова колона и каква пищялка да избереш.
"Доста високо" за мидбасове с този размер означава 5-6 KHz...

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от taslak »

И в допълнение на казаното от Rutcho - доста голямо предизвикателство е да се направи двулентова колона с 20 см ниско/средно честотен говорител. Ако използваш филтър на 4-6 KHz нама да постигнеш равномерна насоченост в диаграмата на излъчване от ниско- и високочестотния говорител. Ако използваш филтър за по-ниски честоти - 2-3 kHz ще трябва да работиш в диапазон, където човешкото ухо е най-чуствително по отношение на фазови и честотни изкривявания.

Аватар
Nikolay Savov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Съвет за 2-way и покупка на пищялка

#4 Мнение от Nikolay Savov »

Говорителя ,който искаш да използваш за мидбас си е чист "бассс" WOOFER :roll:
http://www.resaudio.it/italiano/home%20 ... 0%20mm.htm

Но след като вече си ги поръчал и искаш да са двулентови , ти трябва пищялка със същата мощност и децибели ,които са 70W и 90dB.
За да звучи добре при тази конфигурация ,честотата от която започва да "драска" пищялката :))) ,трябва да е 1500Hz ,а филтъра трябва да отсича на 1800Hz ,тъй като Уфера стига до 2000hz.

Успех ти пожелавам.. ,Явно точно такъв тип "мониторна" колона ти трябва ,на която да прослушваш клубни парчета :) за това е идеална.

Аватар
djiv
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от djiv »

И аз от това се притеснявам. Точно там този срез. Как ще ги изравня незнам и няма ли да ме дразни... Като дойдат ще ги нося да видя на какво са способни след 2 кхз, както каза Rucho, но съм сигурен че след 2 за нищо не стават. Лошото е че какъвто съм притенциозен 3 лентова система няма да ме устрои. Ще има да правя филтри всяка седмица :D :D :D
Много ли ще е кофти да се направи 2-лентова система и срез около 2 khz. Фазовите разлики на двата говорителя, дето ще се получат?
Има ли други варианти. Ако се вземе пищялка с нисък резонанс и по-мощничка.
Благодаря!

Аватар
djiv
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от djiv »

temp,
Oт този линк дето ми го даваш пък, там е с още по загладена АЧХ. и го дават до към 2.5 кхз. а онзи пик на 2.2 кхз може и да се оправи с малко играчка. да не си гледал някой друг модел?

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: + Среда

#7 Мнение от Rumen Zografov »

temp написа:Защото с бас и високи ще получиш само Бас и Високи :) - никаква картина ...
8O Това май не е точно така :wink:

Поздрави!
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”