Момчета благодаря ви много, доста работи научих за винила, но все пак направих някои тестове сам, тъй като съм от малкото диджеи, които все още си купуват плочи, като всичките са макси сингли (е има и по-дълги парчета по 8-10 минути, които са записани на 33 оборота) защото става дума за House музика.
Даже най-новите, които си поръчах миналата седмица (общо 3) и съм пускал по веднъж, имат огромна разлика във високите в началото и в края. Ако някой има желание, може да му ги запиша и пратя. Даже компресирани на MP3 разликата се чува. Едно парче е записано на една страна, като започва и свършва по един и същи начин (един и същи ритъм до побъркване) и постепенно високите изчезват към края.
Обаче:
MICHAEL JACKSON - Triller (LP-33rpm) издадено от EPIC още през 80-те, май тон инженерите са сметнали този недостатък на плочата, защото Thriller е последно парче и свири като например Billy Jean, което е второ. Имам и същото на maxi пак от Epic и тъй като е само на цялата страна има огромни разлики при звученето в края.
Ако искате да чуете кажете.
- има известен опит

- Обратна връзка:
Значи излиза че все пак си е недостатък така ли? Когато имаш няколко трака на страна, всяко като е направено само за себе си, този недостатък (според мен) може да се компенсира. и тонинженерите чрез корекция да го постигат....ама като е на цяла страна само едно парче май няма как да стане. Правилно ли съм разбрал?
И все пак разликата в качеството на Billy Jean на LP-33 и същото на Maxi-45 от един и същ label - EPIC е огромна. Mаксито в началото свири та свири. Да можеше само максита да се слушат, ама пустите мp3-ки.....и в клубовете се усеща, не само в къщи.
а иначе за иглата и елиптична и сверична все има разлика м/у началото и края на плочата, само дето елиптичната свири по добре де и пука по-малко и при стари надраскани плочи, където сверичната прескача бразда напред, елиптичната минава като по релси. (поне при моя случай е така)
И все пак разликата в качеството на Billy Jean на LP-33 и същото на Maxi-45 от един и същ label - EPIC е огромна. Mаксито в началото свири та свири. Да можеше само максита да се слушат, ама пустите мp3-ки.....и в клубовете се усеща, не само в къщи.
а иначе за иглата и елиптична и сверична все има разлика м/у началото и края на плочата, само дето елиптичната свири по добре де и пука по-малко и при стари надраскани плочи, където сверичната прескача бразда напред, елиптичната минава като по релси. (поне при моя случай е така)
От всичко, което казваш, оставам с впечатлението, че плочите, на които се проявява този ефект са калпави. Разбира се, че може да се очаква разлика в качеството в края и началото на плочата, но те не са във високите, а главно в динамиката и то при лошо записана и оразмерена (времетраене) плоча. Виж дали ще чуеш този ефект при хубава западна(или поне унгарска) плоча от 80-те. Средната продължителност на един албум от преди 20-тина години не надминаваше 41-42 мин. и това беше с цел да се осигури запис с прилична динамика на 33 об/мин.. То затова се появи стандарт С-90 при компакт касетите - че да се запишат спокойно два албума LP. Естествено, че записът на максито ще е по-добър, вече два пъти обяснявах защо...
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Има и още едно обяснение.
Матрицата, с която се формова винилът, си има живот.
Надвиши ли се броят копия, качеството започва да пада, колкото и добре да е била изработена в началото. Логично е, че първото нещо, което ще пострада ще бъдат динамиката и високите.
Това беше основната причина за ниското качество на Балкантон...
Матрицата, с която се формова винилът, си има живот.
Надвиши ли се броят копия, качеството започва да пада, колкото и добре да е била изработена в началото. Логично е, че първото нещо, което ще пострада ще бъдат динамиката и високите.
Това беше основната причина за ниското качество на Балкантон...
-
fagott
gram.zapisi
То пък и тиражите им не са били големи и отгоре на туй са реплици-
рали на няколко машини/видял съм ги/. Сами ли са правели матрици,
/ако, ДА значи матричарницата им е правила кофти матрици/ или са ги
поръчвали в чужбина? Тукашните ДВД матрици, произв. БГ, издържат
до 60 000 удара всяка, не знам за виниловите? Помня,че полските и
сръбските винили бяха ужасни, като нашите. Сърбите имаха западни
издания с лошо качество. Досега пазя индийски "бакелитови" издания
на фирмата ДУМ-ДУМ Дийп Пърпъл и Дзепелин с много хубаво звучене
Също унгарските винили бяха много добри.
рали на няколко машини/видял съм ги/. Сами ли са правели матрици,
/ако, ДА значи матричарницата им е правила кофти матрици/ или са ги
поръчвали в чужбина? Тукашните ДВД матрици, произв. БГ, издържат
до 60 000 удара всяка, не знам за виниловите? Помня,че полските и
сръбските винили бяха ужасни, като нашите. Сърбите имаха западни
издания с лошо качество. Досега пазя индийски "бакелитови" издания
на фирмата ДУМ-ДУМ Дийп Пърпъл и Дзепелин с много хубаво звучене
Също унгарските винили бяха много добри.
- djiv
- има известен опит

- Обратна връзка:
Май точният отговор и обяснение даде widowmaker
и според мен, щом има разлика в пътеките, значи има и разлика в звука. Няма как да е еднакъв, каквото и да правят производителите. Могат да помогнат като има 4-5 трака на страна, ама като е макси и е записано само едно парче на цялата страна май-няма как да стане. колкото такива имам...оказа се це всички такива са така.
Мерси на windowmaker. Научих нещо полезно.
и според мен, щом има разлика в пътеките, значи има и разлика в звука. Няма как да е еднакъв, каквото и да правят производителите. Могат да помогнат като има 4-5 трака на страна, ама като е макси и е записано само едно парче на цялата страна май-няма как да стане. колкото такива имам...оказа се це всички такива са така.
Мерси на windowmaker. Научих нещо полезно.